Τροποποίηση Κανονισμού Προσκοπικών Κλάδων – Κλάδος Λυκοπούλων

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 24/05/2021
A/A: 38 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων


Σε συνέχεια της Ανακοίνωσης Γ.Ε. 116/14.12.2018, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η περίοδος πιλοτικής εφαρμογής του νέου τρόπου Προγραμματισμού στην Αγέλη Λυκοπούλων. Μέσω της διαδικασίας αυτής αξιοποιήθηκαν οι παρατηρήσεις και οι αξιολογήσεις των Βαθμοφόρων των Αγελών που συμμετείχαν και μαζί με κάποιες νέες ιδέες βοήθησαν ώστε να οριστικοποιηθεί η τελική μορφή του νέου εντύπου του Προγραμματισμού στην Αγέλη Λυκοπούλων.  

Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις της Εφορείας Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. με Βαθμοφόρους Αγελών των Περιφερειακών Εφορειών, στις οποίες παρουσιάστηκε το νέο έντυπο και ο τρόπος χρήσης του.

Παράλληλα, η νέα διαδικασία κατάρτισης του Προγραμματισμού στην Αγέλη Λυκοπούλων εντάχθηκε στον Κανονισμό Προσκοπικών Κλάδων – Οργάνωση – Λειτουργία – Πρόγραμμα Προόδου (Μέρος 1ο, Κλάδος Λυκοπούλων), ο οποίος εγκρίθηκε μετά από εισήγηση του Γενικού Εφόρου από το Διοικητικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 7.5.2021. Επίσης, πέραν του κεφαλαίου 11 (Καταρτισμός Προγράμματος) ο παραπάνω Κανονισμός του Κλάδου Λυκοπούλων τροποποιείται ως προς τα κεφάλαια 9.5 (Ειδικές Ερασιτεχνικές Ασχολίες) και 9.7 (Χρονιά Χρυσού Λύκου) και η εφαρμογή των τροποποιήσεων θα αρχίσει με την έναρξη της νέας προσκοπικής χρονιάς 2021-2022.

Είμαστε λοιπόν καθόλα έτοιμοι! Το νέο έντυπο Προγραμματισμού είναι στη διαδικασία εκτύπωσης και μέσα στις επόμενες ημέρες θα φτάσει σε κάθε Αγέλη της Ελλάδας, μέσω των Εφόρων Κλάδου Λυκοπούλων Π.Ε., ώστε με τη νέα προσκοπική χρονιά να ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του από όλες τις Αγέλες.

Η Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. κατέβαλε προσπάθεια ώστε το νέο έντυπο του Προγραμματισμού να είναι όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο και να συμβαδίζει με την εποχή που διανύουμε, να έχει μοντέρνα σχεδίαση και καθαρές γραμμές, να είναι όσο πιο ελκυστικό και εύχρηστο γίνεται, να έχει απλές, αναλυτικές και κατανοητές οδηγίες, ώστε να γίνει ένα απαραίτητο και ουσιαστικά χρήσιμο εργαλείο για την κάθε Αγέλη, από την πρώτη στιγμή που θα το χρησιμοποιήσει. Τέλος, καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε να είναι όσο περισσότερο γίνεται ενδιαφέρον, δίνοντας πάντα μεγαλύτερη έμφαση στο ποιοτικό Προσκοπικό Πρόγραμμα. 

Υπενθυμίζουμε ότι σκοπός του Προγραμματισμού στην Αγέλη Λυκοπούλων όπως διαμορφώθηκε είναι: 
  • Να καθιστά απλή τη διαδικασία του Προγραμματισμού, δίνοντας παράλληλα έμφαση στη δημιουργία ελκυστικών Μηνιαίων Θεμάτων, με προσοχή στην επιλογή κατάλληλων στοιχείων προγράμματος.
  • Να δομείται πάνω στη σύμμετρη ενασχόληση των παιδιών με τους Πέντε Τομείς Ενδιαφέροντος και στην ετήσια προσέγγιση του προγράμματος, η οποία συνεχώς ανανεώνεται. Η διαδικασία επιλογής Παιδαγωγικών Στόχων για τα Λυκόπουλα του Τμήματος συνιστά διαδικασία που υλοποιεί το Συμβούλιο Αγέλης, το οποίο μέσα από την «Παιδαγωγική Ενίσχυση Δραστηριότητας» προσανατολίζει τις δράσεις στους παιδαγωγικούς στόχους που έχουν τεθεί.
  • Να διασφαλίζει την επιλογή Παιδαγωγικών Στόχων με συγκεκριμένη διαδικασία και έντυπο αξιολόγησης και κατάρτισης στόχων.
  • Να παρέχει υποστηρικτικό υλικό για την έμπρακτη εφαρμογή των Αξιών που προέρχονται από τις Θεμελιώδεις Αρχές του Προσκοπισμού και τα χαρακτηριστικά ηλικίας του Λυκόπουλου στο πρόγραμμα της Αγέλης.
  • Να επαναδιατυπώσει με πιο σαφή τρόπο τις Αξίες που προέρχονται από τις Θεμελιώδεις Αρχές του Προσκοπισμού και που αναφέρονται στο έντυπο του Προγραμματισμού της Αγέλης.
  • Να επικαιροποιεί τα χαρακτηριστικά ηλικίας του Λυκόπουλου σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών του σήμερα, υπό τη συμβουλευτική καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων. 

Ευελπιστώ ότι οι αλλαγές στον Προγραμματισμό της Αγέλης Λυκοπούλων και το νέο έντυπο, καθώς και οι λοιπές τροποποιήσεις του Κανονισμού του Κλάδου Λυκοπούλων, θα αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα στη λειτουργία των Αγελών μας και θα διευκολύνουν τους Βαθμοφόρους του Κλάδου Λυκοπούλων. Οι Έφοροι Κλάδου Λυκοπούλων Π.Ε. και η Εφορεία Κλάδου Λυκοπούλων Γ.Ε. θα είναι σε κάθε περίπτωση διαθέσιμοι για να παράσχουν κάθε βοήθεια και υποστήριξη.

«Κάθε αρχή και δύσκολη!» λένε … «Άλλαξε προτού αναγκαστείς να το κάνεις!» απαντάμε!Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 111 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
4 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 38_2021.pdf