1821-2021, οι Έλληνες Πρόσκοποι τιμούν την επέτειο των 200 χρόνων από τον Αγώνα του Έθνους για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 19/03/2021
A/A: 21 / 2021

Ανακοίνωση

«Απ’ τα κόκαλα βγαλμένη
των Ελλήνων τα ιερά,
και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
χαίρε, ω χαίρε, Ελευθεριά!

Μόλις είδε την ορμή σου
ο ουρανός, που για τσ’ εχθρούς
εις τη γη τη μητρική σου
έτρεφ’ άνθια και καρπούς,

εγαλήνευσε· και εχύθη
καταχθόνια μία βοή,
και του Ρήγα σου απεκρίθη
πολεμόκραχτη η φωνή.

Όλοι οι τόποι σου σ’ εκράξαν
χαιρετώντας σε θερμά,
και τα στόματα εφωνάξαν
όσα αισθάνετο η καρδιά.»
Ύμνος εις την Ελευθερίαν, Διονυσίου Σολωμού

Αγαπητοί μου Πρόσκοποι,

Το 2021, σύσσωμο το Έθνος τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τον αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία. Έτσι, η φετινή Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου που σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την απαρχή της γέννησης του ελληνικού κράτους, αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό τόσο για την Πατρίδα μας όσο και για τον καθέναν από εμάς, ως απογόνων των ηρώων που αγωνίστηκαν για τα υψηλά ιδανικά του Έθνους, με απαράγραπτο χρέος να προασπίζουμε τα ιδανικά αυτά σε κάθε έκφανση της ζωής μας.

Το 1821, το ιδανικό που ένωσε και ώθησε τους Έλληνες ήταν η Ελευθερία. Διακόσια χρόνια μετά, έχοντας εδραιώσει στο διάβα της ιστορίας την ελευθερία ως απόλυτο και αναγκαίο αγαθό για κάθε άνθρωπο, ο αγώνας ούτε μπορεί, ούτε πρέπει να σταματήσει. Καθώς ως Πρόσκοποι έχουμε υποσχεθεί να εκτελούμε το καθήκον μας προς την Πατρίδα και ονειρευόμαστε έναν Καλύτερο Κόσμο, οι προκλήσεις της σύγχρονης εποχής μας καλούν να παραμένουμε σε εγρήγορση και να προσπαθούμε συνεχώς να γινόμαστε πρώτα οι ίδιοι καλύτεροι, μέχρι να καταφέρουμε να αλλάξουμε τον Κόσμο!

Παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που επιβάλλει η προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, ενόψει της φετινής Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου καλούμε κάθε Προσκοπικό Τμήμα να αφιερώσει μία από τις επόμενες δράσεις του για τον εορτασμό της, με θέματα σχετικά με την ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, τις διαχρονικές αξίες και τα μηνύματά της, την ελληνική ιστορία 200 χρόνων, κ.ά. Για την υποστήριξη των Τμημάτων και των Ενηλίκων Στελεχών, οι Εφορείες Κλάδων της Γενικής Εφορείας σχεδίασαν δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν εξ αποστάσεως και συγκέντρωσαν πολύτιμο υλικό που μπορεί να αποτελέσει πηγή ιδεών και έμπνευσης, τα οποία είναι διαθέσιμα στη νέα ενότητα Προσκοπικό Πρόγραμμα / 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση της ιστοσελίδας του Σ.Ε.Π.

Παράλληλα, τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν περαιτέρω πρωτοβουλίες, ενέργειες και δράσεις, μέσω των οποίων οι Έλληνες Πρόσκοποι θα τιμήσουμε την επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης και οι οποίες θα διαρκέσουν όλο το 2021.

Ως Πρόσκοποι, ας συμμετέχουμε στη μεγάλη γιορτή του Έθνους πρωτίστως με τις πράξεις μας, συνεχίζοντας με υπερηφάνεια την ιστορία των προγόνων μας και δημιουργώντας τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους ανθρώπους!




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21_2021.pdf
ΑΝ.21_25 Μαρτίου Γ.Ε..pdf