21 Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα Δασών 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 18/03/2021
A/A: 20 / 2021

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος

Τα δάση και τα δέντρα παρέχουν ασφάλεια και ευημερία για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως επίσης και κρίσιμες πηγές τροφίμων, ενέργειας και εισοδήματος, σταθεροποιούν τα εδάφη και το κλίμα, συγκρατούν το νερό και δίνουν σκιά και καταφύγιο, είναι το σπίτι για περίπου 80% των έμβιων οργανισμών του κόσμου. 

Αν και ο ετήσιος ρυθμός παγκόσμιας απώλειας δασών έχει επιβραδυνθεί, η αποψίλωση των δασών παραμένει ζήτημα ανησυχίας για όλους μας. Δυστυχώς, ο κόσμος χάνει τα δάση ως συνέπεια της πληθυσμιακής ανάπτυξης και της ανάγκης για ταχεία αστικοποίηση. Η αποψίλωση αποτελεί άμεση και παγκόσμια απειλή σήμερα για τα δάση. Ο Στόχος 15 «ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ» των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., μας ευαισθητοποιεί για την αειφόρο διατήρηση των δασών, την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών και την αναστολή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Η «Διεθνής Ημέρα των Δασών», που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, αποσκοπεί στο να μας εκπαιδεύσει για τη χρησιμότητα των δασών, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να καταστρέφονται τα δάση για να παράγονται περισσότερα τρόφιμα και να κατανοήσουμε τους μυριάδες τρόπους με τους οποίους τα δάση συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια και άλλες βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στην ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, «μια πορεία προς την ανάκαμψη και την ευημερία».

Η απόλυτη σχέση των δασών με την διατήρηση των υδάτινων πόρων μας κάνει να προβληματιστούμε όταν δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πόσιμο νερό στο σπίτι τους και να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Νερό στις 22 Μαρτίου «Γιατί το νερό αξίζει!», να μην αφήσουμε κανέναν άνθρωπο που να μην έχει ελεύθερη πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό γιατί αυτό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Είναι πολύ συχνό παγκόσμιο φαινόμενο, ομάδες όπως γυναίκες, παιδιά, πρόσφυγες, ανάπηροι, κ.λπ. να μην έχουν ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στο καθαρό πόσιμο νερό. Ο Στόχος 6 «ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ» μας ευαισθητοποιεί στη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της βιώσιμης διαχείρισης του νερού για όλους. Δεν πρέπει να αφήνεται κανένας πίσω!

Επειδή δεν υπάρχει Πρόσκοπος που να μην έχει συμμετάσχει σε μια δενδροφύτευση στη ζωή του, οι Έλληνες Πρόσκοποι είναι συνυφασμένοι στην συνείδηση όλων για την σχέση τους με το δάσος, την προστασία του και την ανάπτυξή του.

Η «Διεθνής Ημέρα Δασών» στις 21 Μαρτίου και η «Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό» στις 22 Μαρτίου αποτελούν μία πολύ σημαντική πρόκληση για τους Έλληνες Προσκόπους, τους πρεσβευτές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης από την άποψη της αύξησης της εθνικής συνειδητοποίησης για τη χρησιμότητα των δασών και την ύπαρξη καθαρού πόσιμου νερού για όλους, Στόχοι που πρέπει αν επιτευχθούν μέχρι το 2030!

Ένα υγιές περιβάλλον απαιτεί τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων, ιδίως σε τοπικό επίπεδο, έτσι ώστε οι κοινότητες να μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τη γη από την οποία εξαρτώνται. Η κοινοτική ενδυνάμωση βοηθά στην προώθηση τοπικών λύσεων και προωθεί τη συμμετοχή στην αποκατάσταση του οικοσυστήματος. Γι’ αυτό, προτρέπουμε κάθε Προσκοπικό Σύστημα να φυτέψει τουλάχιστον ένα δενδράκι, με ατομική δραστηριότητα και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα προστασίας έναντι της πανδημίας του COVID-19, ή να περιποιηθεί μια πηγή, μια βρύση, μια κρήνη, οτιδήποτε μπορεί να παρέχει ελεύθερο πόσιμο νερό, σε όλο τον κόσμο.

Η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος Γ.Ε. θα παρέχει εξειδικευμένη πληροφόρηση μέσω facebook: https://www.facebook.com/groups/perivallon.ge/.

Τα Δάση και το πόσιμο Νερό είναι ανανεώσιμοι πόροι που μπορούν να αναπτυχθούν, να βελτιωθούν και να φροντιστούν. Θα ήταν δύσκολο να βρούμε έναν απλούστερο και πιο καθολικό τρόπο αλλαγής του κόσμου για το καλύτερο, από το να φυτεύουμε δένδρα και να προστατεύουμε τις πηγές. Οι Πρόσκοποι άλλωστε, χρησιμοποιώντας τη «ζωή στη φύση» σαν κύριο εκπαιδευτικό εργαλείο, έχουμε μάθει να θεωρούμε τη φροντίδα του δάσους και την προστασία των νερών στοιχείο της καθημερινότητάς μας.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
6 ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 20_2021.pdf