22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 21/02/2021

Δελτία Τύπου

Κάθε χρόνο στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει ημεγαλύτερη εθελοντική παιδαγωγική κίνηση για νέους σε όλο τον κόσμο: ηΠροσκοπική Κίνηση! Περισσότερα από 54.000.000 μέλη σε 220 χώρες σε όλο τονκόσμο γιορτάζουν την ημέρα γέννησης του Ιδρυτή της Προσκοπική Κίνησης, Λόρδου Baden-Powell.

 

Με αφορμή τα γενέθλια του Ιδρυτή, κάθε χρόνο αυτή τημέρα Πρόσκοποι & Οδηγοί σε κάθε άκρη της γης οργανώνουν δράσειςεμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματά του, την επονομαζόμενη και ως «ΗμέραΣκέψης». Ειδικάφέτος οι δράσεις αυτές έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με τους ισχύοντεςυγειονομικούς κανόνες.


Δείτε το σχετικόβίντεο: https://youtu.be/yEd45JV6GBY

 

«Έσο Έτοιμος, «Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ότι τον βρήκατε»

 

Στην Ελλάδα εδώ και 111 χρόνια, η ΠροσκοπικήΚίνηση αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη εθελοντική παιδαγωγική κίνησηγια νέες και νέους με 25.000 ενεργά μέλη σε 350 γειτονιές, καλύπτοντας σχεδόν τοσύνολο της χώρας. Περισσότεροι από 8.000ενήλικοι εθελοντές με «εργαλείο» το ομαδικό παιχνίδι και τις βιωματικέςδραστηριότητες στη φύση βοηθούν τα παιδιά και τους εφήβους να ανακαλύψουνικανότητες και να αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους είναι χρήσιμες για τουπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους.

 

Οι Πρόσκοποι στην Ελλάδα, ως πρεσβευτές τουεθελοντικού κινήματος με καταγεγραμμένες ετησίωςπερισσότερες από 6.500.000 ώρες εθελοντικής κοινωνικής προσφοράς, τροφοδοτούν την ελληνική κοινωνία με νέες και νέους πουδραστηριοποιούνται στα κοινά, λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και έχουν τηδιάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Τα τελευταίαχρόνια πρωτοστατούν και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την ανάγκηύπαρξης θεσμικού πλαισίου για τις εθελοντικές οργανώσεις και τον εθελοντισμόγενικότερα.

 

Καινοτόμο& σύγχρονο πρόγραμμα δράσεων και εκπαίδευσης:

      Ζωή στη φύση, περιπέτεια και δράση

      Πολυσχιδείς δραστηριότητες περιβαλλοντικής αγωγήςκαι ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης

      Οργάνωση δράσεων εστιαζόμενες στην Πολιτική (καιατομική) Προστασία

      Έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας μέσωδυναμικών παρεμβάσεων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. 

      Εκμάθηση στην πράξη της αξίας των συμμετοχικών-δημοκρατικώνδιαδικασιών  οργάνωσης, διοίκησης καιλήψης αποφάσεων

      Πρωτότυπους τρόπους γνωριμίας και μελέτης τηςπολιτιστικής μας κληρονομιάς

      Πρωτοβουλίες και ευκαιρίες για ανάπτυξη δεξιοτήτωνκαι ικανοτήτων

      Πρωτότυπα παιχνίδια και πρόσβαση σε τουλάχιστον 200είδη δραστηριοτήτων (ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, αναρρίχηση, πεζοπορία, πτήσεις μεαλεξίπτωτο, canoying)

      Βιωματική εκπαίδευση και καλλιέργεια στάσεων καισυμπεριφορών που προάγουν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπιναδικαιώματα

      Συμμετοχή σε διεθνείς δράσεις και ευκαιρίεςγνωριμίας και εξοικείωσης με διαφορετικά άτομα και πολιτισμούς

 

Πρεσβευτέςτων 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ

Συμπληρωματικά των παραπάνω, από το 2018, οι Πρόσκοποι συμβάλλουνουσιαστικά και στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ μέσω ουσιαστικών απλών ενεργειών αλλά και ολοκληρωμένων προγραμμάτων πουαπευθύνονται τόσο στην κοινωνία όσο και στο εσωτερικό του οργανισμού. Σήμερα,οι Πρόσκοποι έχοντας συνεισφέρει έμπρακτα περισσότερες από 2 δισεκατομμύρια ώρες κοινωνικής προσφοράς με στόχο την ειρήνη και την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από το ΠρόγραμμαMessengers of Peace, τους προτάθηκε το Nobel Ειρήνης.  

 

Έρευναγια τα οφέλη και τη συμμετοχή των νέων σε εθελοντικές δράσεις

Νέα έρευνα, αναδεικνύει τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμόςστη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με τηνέρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν ναπροσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν απότη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τασυναισθήματα της μοναξιάς (κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Επίσης σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο για λογαριασμό τωνΕλλήνων Προσκόπων, υπάρχει θετική στάση της νεολαίας απέναντι στηνεθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, αλλάκαι από επίσης ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα 1 στους 3συμμετείχαν σε εθελοντική δράση το τελευταίο χρόνο.

 

Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως οισυγκρούσεις, η φτώχεια, η αλλαγή του κλίματος και η ανισότητα των φύλων, οΠροσκοπισμός συνεχίζει να αποτελεί ένα εποικοδομητικό αντίβαρο, ενδυναμώνονταςτους νέους να συμβάλλουν ενεργά στην εξεύρεση λύσεων σε αυτές τις παγκόσμιεςπροκλήσεις, δρώντας τοπικά.


Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζει η μοναδική κίνηση γιανέους που παραμένει αειθαλής και ελκυστική όχι μόνο γιατί αφουγκράζεται τιςανάγκες των νέων, αλλά γιατί έχει καταφέρει να μην αποτελεί για τα μέλη τηςαπλά καθήκον ή αντικείμενο περιστασιακής ενασχόλησης και έχει γίνει ΤΡΟΠΟΣΖΩΗΣ, μιας ΖΩΗΣ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗΣ!

 

Περισσότερα για τους Έλληνες Προσκόπους μπορείτε ναβρείτε: www.gineproskopos.gr  


Επισυνάψεις

ΔΤ_Έλληνες Πρόσκοποι - Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου.docx
Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου 2.jpg
Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου 3.jpg
Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου 3b.jpg
Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου 4.jpg
Παγκόσμια Ημέρα Προσκόπου.jpg