Χριστουγεννιάτικη δράση Προσκοπικών Δικτύων +ΠΡΑΞΗ

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 07/12/2020
A/A: 119 / 2020

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου


Η εορταστική περίοδος που πλησιάζει είναι άμεσα συνδεδεμένη για τα Προσκοπικά Δίκτυα, όπως και για τα υπόλοιπα Τμήματα κάθε Προσκοπικού Συστήματος, με τις χριστουγεννιάτικες δράσεις τους, δράσεις κοινωνικής παρέμβασης, που αφήνουν πίσω τους ένα θετικό αποτύπωμα. Το πλαίσιο των δράσεων αυτών έχει ήδη τεθεί από τις περασμένες χρονιές, με την +ΠΡΑΞΗ. Πρόκειται για τη χριστουγεννιάτικη δράση των Προσκοπικών Δικτύων, η οποία έχει σκοπό τη συνεργασία με κάποιον άλλο φορέα ή Μη Κυβερνητική Οργάνωση (Μ.Κ.Ο.). 

Φέτος, λόγω της υγειονομικής κρίσης, βιώνουμε όλοι πρωτόγνωρες καταστάσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και προσκοπικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διοργάνωση για άλλη μία φορά της δράσης-θεσμού από την Εφορεία Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε., με βασικό στόχο την εξωστρέφεια και το υπηρετείν, τόσο για τα Προσκοπικά Δίκτυα τοπικά, όσο και για την Προσκοπική Κίνηση γενικότερα.

Την περίοδο αυτή οι ανάγκες είναι πολλές και ποικίλες. Το ίδιο και οι ιδέες για δράσεις κοινωνικής παρέμβασης που θα κινούνται σε ένα κοινό πλαίσιο και θα είναι προσαρμοσμένες στους κανόνες της Πολιτείας, τηρώντας πιστά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ένα πλαίσιο που το ορίζουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε έχοντας ως οδηγό τις Αρχές μας και επιπλέον την προστασία τη δική μας και των γύρω μας.

Η δράση +ΠΡΑΞΗ δίνει την ευκαιρία στα Προσκοπικά Δίκτυα, εκτός από το να παρέμβουν κοινωνικά, να αναπτύξουν σχέσεις και συνεργασίες και παράλληλα να επιβεβαιώσουν ακόμη μια φορά την επίδραση του Προσκοπισμού στην κοινωνία. 

Η δράση μπορεί να οργανωθεί από ένα Προσκοπικό Δίκτυο ή από περισσότερα της ίδιας Περιφερειακής Εφορείας ή και από όμορες Περιφερειακές Εφορείες. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η συνεργασία με άλλο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. και σ’ αυτή μπορούν να συμμετάσχουν και μη Πρόσκοποι που έχουμε προσκαλέσει εμείς, χωρίς απαραίτητα να έχουν κάποια σχέση με τον συνεργαζόμενο φορέα, σύλλογο ή Μ.Κ.Ο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει ν’ αποφεύγεται η φυσική κοντινή επαφή και να τηρούνται ευλαβικά τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα (χρήση μέσων ατομικής προστασίας, κοινωνική απόσταση, επιτρεπόμενες μετακινήσεις κ.λπ.).

Οι πιθανοί συνεργάτες μας μπορεί να είναι πάρα πολλοί, καθώς υπάρχουν αρκετές αξιόλογες προσπάθειες συλλόγων ή φορέων σε τοπικό επίπεδο, με τους οποίους ενδεχομένως να έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν ή να μην γνωρίζουμε ότι δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Καλούμαστε λοιπόν, αυτούς που ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, να τους ανακαλύψουμε!

Το περιεχόμενο της δράσης μπορεί να έχει διαφορετικές μορφές και εξαρτάται από τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες της κάθε τοπικής κοινωνίας καθώς και από τους φορείς που ευαισθητοποιούνται και δρουν σε αυτή. Ο κατάλογος των πιθανών δράσεων είναι μεγάλος και ποικίλος. Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες ιδέες, οι οποίες προέκυψαν λαμβάνοντας υπόψη τις επικρατούσες συνθήκες:
(1) Συλλογή βιβλίων για ασθενείς σε μονάδες Covid νοσοκομείων
(2) Αιμοδοσία
(3) Προσφορά χριστουγεννιάτικων εδεσμάτων σε συσσίτια
(4) Βραδιά ψυχαγωγίας μέσω κάποιας διαδικτυακής πλατφόρμας για τους φιλοξενούμενους κάποιας δομής 
(5) Κατασκευή ή συλλογή παιχνιδιών για παιδιά δομής ή νοσοκομείου
(6) Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων για ίδρυμα ή σύλλογο που φιλοξενεί παιδιά
(7) Συνεργασία με το πρόγραμμα των Δήμων «Βοήθεια στο σπίτι», για τη διανομή αγαθών πρώτης ανάγκης
(8) Δημιουργία βίντεο με ευχές για το 2021 από τα κατά τόπους Προσκοπικά Δίκτυα
(9) Κατασκευή καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να διατεθεί σε δημοπρασία υπέρ κάποιου ιδρύματος 
(10) Συνεργασία για την ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων με εθελοντικό οργανισμό που διαβάζει σε άτομα που δεν μπορούν να διαβάσουν

Το πώς, πού και πότε θα γίνει η δράση θα αποφασιστεί από τα Προσκοπικά Δίκτυα, λαμβανομένων υπόψη των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας που θα ισχύουν. 

Όσα Προσκοπικά Δίκτυα αποφασίσουν να οργανώσουν μια δράση +ΠΡΑΞΗ θα λάβουν για τον κάθε συμμετέχοντα, Μέλος ή Ενήλικο Στέλεχος του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου, από ένα αναμνηστικό. 

Επίσης, τα Προσκοπικά Δίκτυα που θα οργανώσουν μια δράση +ΠΡΑΞΗ, παρακαλούνται να συμπληρώσουν τη δήλωση διοργάνωσης δράσης που υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://forms.gle/KjwPtEwuM9N5YXwG7.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση μπορείτε να απευθυνθείτε στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε.(scout.network@sep.org.gr) ή στην οργανωτική ομάδα της δράσης +ΠΡΑΞΗ (Φανή Καραλούδα, [email protected], Σωτήρης Βενιζέλος, [email protected], Γιάννης Δρης, [email protected], Γιώργος Ρίζος, [email protected],Γιώργος Χουρδάκης, [email protected], Μανώλης Τσαβδάρης, [email protected], Αλέξης Χριστοδουλάρας, [email protected]).

 

Η δράση +ΠΡΑΞΗ είναι μία ακόμη εξαιρετική ευκαιρία οι Πρόσκοποι σε όλη την Ελλάδα να κάνουμε πράξη την Προσκοπική Υπόσχεση και να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου.Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 119_2020.pdf