63ο Τζάμπορη των Αιθέρων – 24o Τζάμπορη στο Διαδίκτυο (63rd Jamboree On The Air – 24th Jamboree On The Internet)

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 06/10/2020
A/A: 102 / 2020

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Διεθνών Σχέσεων

Το JOTA (Jamboree On The Air, Τζάμπορη των Αιθέρων) - JOTI (Jamboree On The Internet, Τζάμπορη στο Διαδίκτυο) κάθε χρόνο συνδέει νέους από όλο τον κόσμο μέσω του ραδιοφώνου και του διαδικτύου και προσφέρει την ευκαιρία να δημιουργηθούν νέες φιλίες από όλο τον κόσμο, να συζητηθούν κρίσιμα θέματα που διαμορφώνουν το μέλλον και να αποκτηθούν νέες γνώσεις που εστιάζουν στη φύση, τη φιλία, το κοινωνικό σύνολο, την υγεία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 63ου JOTA - 24ου JOTI, οι Εφορείες Ειδικότητας Αεροπροσκόπων και Πληροφορικής της Γενικής Εφορείας έχουν προετοιμάσει δύο μεγάλες δράσεις στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης έχει ετοιμάσει ένα πακέτο ποικίλων δραστηριοτήτων απευθυνόμενο σε κάθε ηλικία. Φέτος, το JOTA – JOTI θα υλοποιηθεί 16-18 Οκτωβρίου 2020.

Τα Προσκοπικά Τμήματα που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο JOTA - JOTI καλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα μέχρι τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020. 

63ο JOTA
Στο πλαίσιο του 63ου JOTA, η Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε. σας παρουσιάζει μια εθνική αποστολή μέσω ασυρμάτων, για όλα τα Προσκοπικά Τμήματα. 

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα που θα συμμετάσχει στη δράση θα παραλάβει τον μοναδικό κωδικό του. Αποστολή του θα είναι να καταφέρει να μιλήσει με τη βοήθεια ενός αδειούχου ραδιοερασιτέχνη, το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησης του JOTA (17-18.10.2020), με άλλα 5, 7 ή 9 Προσκοπικά Τμήματα ανά την Ελλάδα μέσω ασυρμάτων, συλλέγοντας τους ανάλογους κωδικούς. 

Σκοπός του συγκεκριμένου παιχνιδιού είναι να έλθουν σε επαφή τα Προσκοπικά Τμήματα μέσω ασυρμάτων, ανταλλάσσοντας εκτός από κωδικούς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες, ώστε να γνωριστούν με Προσκόπους από όλη τη Ελλάδα, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα το χόμπι του ραδιοερασιτεχνισμού.

Κάθε Προσκοπικό Τμήμα που θα καταφέρει να ολοκληρώσει την παραπάνω αποστολή θα κερδίσει ανάλογα με τον αριθμό των επαφών (5, 7 ή 9) αντίστοιχα τον τίτλο του Bronze, Silver ή Gold Radio Scout Group 2020, παραλαμβάνοντας και το αντίστοιχο βεβαιωτικό από την Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.). 

Επιπλέον βραβείο θα λάβουν τα Προσκοπικά Τμήματα που θα πραγματοποιήσουν επαφή στα βραχέα κύματα με ένα Προσκοπικό Τμήμα από το εξωτερικό, στέλνονταας τον αριθμό και την περιοχή που βρίσκεται το Τμήμα αυτό (π.χ. Ομάδα 1ου Συστήματος Προσκόπων Gilwell), και θα ονομαστούν Diamond Radio Scout Group 2020.

Όλα τα Radio Scout Groups 2020 θα ανακοινωθούν στις ιστοσελίδες του Σ.Ε.Π. και της Ε.Ε.Ρ. Ο ραδιοερασιτέχνης που θα συμμετάσχει με το Τμήμα θα ονομαστεί Radio Scout Operator, παραλαμβάνοντας και εκείνος το αντίστοιχο βεβαιωτικό. Τέλος, τα Τμήματα που θα ολοκληρώσουν την αποστολή μπορούν να αποστείλουν μια φωτογραφία από τη δραστηριότητα της ημέρας του JOTA, η οποία και θα δημοσιευθεί στο περιοδικό της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (SV ΝΕΑ).

24ο J.O.T.I.
Στο πλαίσιο του 24ου JOTI, η Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε. έχει προετοιμάσει μία σειρά αποστολών σε συνεργασία με τις τέσσερις Εφορείες Κλάδων Γ.Ε., με σκοπό όλα τα μέλη των Προσκοπικών Τμημάτων να εξοικειωθούν ακόμα περισσότερο με την τεχνολογία του Internet και όχι μόνο. 

Όλα τα τμήματα θα έχουν την ευκαιρία και φέτος να αντιμετωπίσουν τις online προκλήσεις του "D- Challenge", μέσω αποστολών που θα περιέχουν επικοινωνία, δημιουργία video, εικόνων, χρήση πρωτότυπων εφαρμογών και αρκετή δόση τέχνης! Δεν χρειάζεται να είστε σκηνοθέτες ή γραφίστες! Απλά θα επικοινωνήσετε με ένα διαφορετικό τρόπο στο φετινό JOTI! 

Στο τέλος της δραστηριότητας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.Π. και θα αποσταλούν τα σχετικά αναμνηστικά στους συμμετέχοντες. 

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με το JOTA-JOTI, οι Εφορείες Ειδικότητας Αεροπροσκόπων και Πληροφορικής της Γενικής Εφορείας είναι στη διάθεσή σας, στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
Εφορεία Ειδικότητας Αεροπροσκόπων Γ.Ε.: [email protected] 
Εφορεία Πληροφορικής Γ.Ε. για JOTA-JOTI: [email protected]

Δράσεις από την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.)
Το πρόγραμμα του φετινού JOTA – JOTI θα υλοποιηθεί μέσω μιας εικονικής προσκοπικής κατασκήνωσης και συμπεριλαμβάνει ποικίλες διαδικτυακές δραστηριότητες όπως:
Carousel ανακάλυψης του ραδιοφώνου
Σεισμός στη Scoutonia - προσομοίωση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας 
Γιορτές στην Αρένα 
Διαγωνισμός ταλέντων
Η πρόκληση της Κοιλάδας
Δωμάτια συνομιλιών (chat rooms)
Ζώνη Ψυχαγωγίας
Διεθνής Πυρά
Διαδικτυακός Ραδιοφωνικός Σταθμός
JamPuz
Ζωντανές εκπομπές με συνεντεύξεις, καλές ειδήσεις και ενημερώσεις
Εργαστήρι γνώσης για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
Γωνιά Ενήλικων Στελεχών
Safe from harm εκπαίδευση

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.jotajoti.info.
Ας γιορτάσουμε όλοι μαζί και το φετινό JOTA – JOTI, μία προσκοπική γιορτή για την Παγκόσμια Συναδέλφωση!



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 102_2020.pdf