Earth Tribe

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 22/06/2020
A/A: 70 / 2020

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Περιβάλλοντος, η Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης (W.O.S.M.) παρουσίασε τη νέα μεγάλη παγκόσμια εκπαιδευτική πρωτοβουλία για την προστασία του περιβάλλοντος, με τίτλο: «Earth Tribe»

Τι είναι το Earth Tribe;
Η νέα πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουν οι νέες και νέοι να γίνουν πρωτεργάτες στα περιβαλλοντικά δρώμενα. Μέσω του «Earth Tribe», οι υπεύθυνοι και ενεργοί πολίτες της παγκόσμιας κοινότητας θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Για να γίνει κάποιος συμμέτοχος αυτής της παγκόσμιας πρωτοβουλίας χρειάζεται να εντάξει στην καθημερινότητά του μερικές καλές πρακτικές - συναρπαστικές προκλήσεις που έχουν στόχο τη βελτίωση του πολύπαθου οικοσυστήματος. Το Earth Tribe έρχεται να συμπληρώσει τις δεκάδες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν καθημερινά οι Πρόσκοποι και αποτελεί μέρος της ευρύτερης συλλογικής κινητοποίησης μέσω του Προγράμματος «Οι Πρόσκοποι για τους Στόχους ΒιώσιμηςΑνάπτυξης / Scouts4SDGs».

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;
Αρχικά μπορούν να λάβουν μέρος μέλη της Προσκοπικής Κίνησης παγκοσμίως - παιδιά, έφηβοι νέες και νέοι από 7 έως και 26 ετών. Όσοι ολοκληρώνουν τουλάχιστον μια από τις δοκιμασίες από το πρόγραμμα μπορούν να γίνουν μέλη της παγκόσμιας πρωτοβουλίας. Ευπρόσδεκτοι είναι επίσης - εκτός από τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης - και γονείς, φίλοι ή ενήλικοι εθελοντές που υποστηρίζουν και βοηθούν κάποιο άτομο που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα που αναφέρθηκε.

Συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας
Το Earth Tribe προσφέρει ένα αυτο-προοδευτικό εκπαιδευτικό βιωματικό ταξίδι που μπορούν να βιώσουν οι συμμετέχοντες μέσω μιας σειράς συναρπαστικών προκλήσεων που στόχο έχουν να αντιστρέψουν την καταστροφή της φύσης και της βιοποικιλότητας, να αλλάξουν τις προσωπικές συνήθειες κατανάλωσης, να καταπολεμήσουν τη ρύπανση από το πλαστικό, να υποστηρίξουν λύσεις καθαρής ενέργειας και άλλα. Μεταξύ των πρώτων προκλήσεων που θα παρουσιαστούν ως μέρος του Earth Tribe είναι το Champions for Nature Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το WWF, το Tide Turners Plastic Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον Ο.Η.Ε. και το Scouts Go Solar Challenge που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τη Solafrica.

Οι Πρόσκοποι για το περιβάλλον
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με στόχο την υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για την προστασία των δασών, την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των νέων σε θέματα προστασίας του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος. 

Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. 

Μέσω της υλοποίησης του προγράμματος Earth Tribe, οι Πρόσκοποι συμβάλλουν στην επίτευξη των παρακάτω επτά Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε.:
Στόχος 7: Φθηνή & Καθαρή Ενέργεια
Στόχος 11: Βιώσιμες Πόλεις & Γειτονιές
Στόχος 12: Υπεύθυνη Κατανάλωση & Παραγωγή
Στόχος 13: Δράση για το Κλίμα
Στόχος 14: Ζωή στο Νερό
Στόχος 15: Ζωή στη Στεριά
Στόχος 17: Συνεργασία για τους Στόχους

Αναλυτικότερη ενημέρωση όπως επίσης και η μετάφραση του υποστηρικτικού υλικού και η προσαρμογή του στα ελληνικά δεδομένα, θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθήσει νεότερη Ανακοίνωση.

Μέχρι τότε, σταδιακά θα δημοσιεύονται πληροφορίες που αφορούν:
τα μέλη μας, εδώ: http://www.sep.org.gr/el/static/EarthTribe και 
την κοινωνία, εδώ: https://scouts4sdgs.gr/earth-tribe/ Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr. 
7 ΦΘΗΝΗ & ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
11 ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ & ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ
12 ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ
13 ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
14 ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ
15 ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 70_2020.pdf