Οι Πρόσκοποι για τους Πρόσφυγες

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 19/06/2020

Νέο

20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Οι Έλληνες Πρόσκοποι στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τους πρόσφυγες με πολύπλευρο εθελοντικό έργο

Οι Έλληνες Πρόσκοποι από την ίδρυσή τους - εδώ και 110 χρόνια - παραμένουν πιστοί στην αρχή της κοινωνικής προσφοράς και βρίσκονται αδιακρίτως στο πλευρό όλων των ανθρώπων που αγωνίζονται για να κατακτήσουν μια καλύτερη ζωή.Aπό την πρώτη στιγμή της προσφυγικής κρίσης, οι Έλληνες Πρόσκοποι προσέφεραν αυθόρμητα βοήθεια και υποστήριξη στα σημεία που δέχθηκαν μεγάλο όγκο προσφύγων οργανώνοντας πάνω από 40 ανθρωπιστικές αποστολές (Μυτιλήνη, Χίος, Ειδομένη), ενώ μετά από πρόσκληση της ελληνική πολιτείας συντόνισαν ως εθελοντές διάφορες νευραλγικές εργασίες σε χώρους φιλοξενίας και υποδοχής προσφύγων (Γαλάτσι, Ελληνικό κ.α.). Η προσφορά συνεχίζεται αθόρυβα ακόμη και σήμερα σε διάφορα σημεία, με σημαντικότερο το νησί της Λέσβου όπου βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Συνολικά πάνω από 1.600 νέες και νέοι Πρόσκοποι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους: διοργάνωσαν δημιουργική απασχόληση των μικρών προσφυγόπουλων, μαγείρεψαν και διένειμαν φαγητό, καθάρισαν ακτές από τις φουσκωτές λέμβους και τα σωσίβια, έστησαν σκηνές και συντόνισαν τις διανομές ρουχισμών.  Από το 2015 έως σήμερα υπολογίζουμε ότι έχουν αφιερωθεί περισσότερες από 70.000 ώρες εθελοντικής εργασίας και έχουν ωφεληθεί πάνω από 700 ασυνόδευτοι ανήλικοι και δεκάδες οικογένειες προσφύγων, ενισχύοντας την προσαρμογή και την ένταξή τους στην Ελληνική κοινωνία με κάθε τρόπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου, συγκεντρώθηκαν πάνω από 15.000 φάρμακα σε σχετική πρωτοβουλία που διοργανώθηκε. Διακρίσεις Παγκόσμιας εμβέλειας 
Δεν είναι τυχαίο ότι η συνεχής προσφορά των Προσκόπων της Λέσβου αναγνωρίστηκε από τον Δήμαρχο του νησιού και προβλήθηκε διεθνώς, όταν επέλεξε δύο Προσκόπους για να εκπροσωπήσουν τους κατοίκους της Λέσβου και να παραλάβουν το βραβείο «John McCain για τον Ηγετικό Ρόλο σε Κοινωφελές Έργο» που τους απονεμήθηκε για την προσφορά τους στην προσφυγική κρίση, σε ειδική τελετή στο Χάλιφαξ του Καναδά. Για τη δράση τους στο προσφυγικό ζήτημα, οι Έλληνες Πρόσκοποι, έχουν βραβευτεί αρκετές φορές (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώ έχουν δεχτεί συγχαρητήρια από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ban Ki Moon, για το κοινωνικό έργο που προσέφεραν, κατά την επίσκεψή του στη Μυτιλήνη το 2016.

Η Προσκοπική Κίνηση, εδώ και 110 χρόνια, εκπαιδεύει, ευαισθητοποιεί και τροφοδοτεί την ελληνική κοινωνία με νέους που λειτουργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο μέσα σε αυτήν. Οι Πρόσκοποι, ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, μέσα από την συνεχή δραστηριοποίησή τους για το προσφυγικό εφαρμόζουν έμπρακτα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: 10.Λιγότερες Ανισότητες, 16.Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί και 17.Συνεργασία για τους Στόχους.

Για τους Έλληνες Προσκόπους, οι πρόσφυγες είναι πάνω απ’ όλα ΑΝΘΡΩΠΟΙ!