JOTI

Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboreeστο Internet (Jamboree On The Internet - J.O.T.I.) είναι ένα διεθνές Προσκοπικό αντάμωμα - συνάντηση - στο Internet το οποίο γίνεται κάθε χρόνο το τρίτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου μαζί με το J.O.T.A.

Στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου αυτού, χιλιάδες Πρόσκοποι από όλο τον κόσμο συναντιώνται και επικοινωνούν με άλλους Προσκόπους μέσω Internet. Πολλοί χρήστες ή οργανωμένα Προσκοπικά Τμήματα μπορούν να συνδέσουν αυτό το γεγονός με το Jamboree των αιθέρων (J.O.T.A.), ένα γεγονός που γίνεται την ίδια χρονική περίοδο και Πρόσκοποι από όλο τον κόσμο μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μεσώ ραδιοφωνικών συχνοτήτων, με τη βοήθεια των τοπικών συλλόγων ραδιοερασιτεχνών.

Κατά την διάρκεια του J.O.T.I., o συνηθέστερος τρόπος επικοινωνίας είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο συζήτησης σε πραγματικό χρόνο που λέγεται IRC δηλαδή Internet Relay Chat, αλλά και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές όπως video-επικοινωνία ή το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Το Jamboree μέσω του Internet σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε φιλίες με Προσκόπους από όλο τον κόσμο καιτην Ελλάδα.

Παίξτε κι εσείς στα παγκόσμια παιχνίδια του JOTI

Για να γραφτείτε στην ιστοσελίδα του JOTA/JOTI του WOSM αρκεί να μπείτε σε αυτή την ιστοσελίδα. Μπορείτε να γραφτείτε είτε ως Τμήματα, είτε ατομικά.

Επικοινωνία μέσω IRC κατά τη διάρκεια του JOTI

Και φέτος, το δίκτυο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι αποκλειστικά το Scoutlink, το διεθνές Προσκοπικό δίκτυο (κα ιόχι το GrNet όπως παλιότερα έτη). Μπορείτε να συνδεθείτε στο ScoutLink από τους servers chat.eu.scoutlink.net και chat.scoutlink.net.

Πριν συνδεθείτε σε αυτούς,εγγραφείτε στο http://www.jotajoti.org/ ώστε να έχετε κατοχυρωμένο το δικό σας όνομα για τη διάρκεια της δράσης.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στο http://www.scoutlink.net/ και από τη σελίδα μας εδώ

Τρόποι για να συμμετάσχετε στο JOTI

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να συμμετάσχει κανείς στο JΟΤΙ, η επιλογή των οποίων θα εξαρτηθεί από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό σας και τις δυνατότητες του προσωπικού σας υπολογιστή (computer hardware - software), που είναι διαθέσιμος και φυσικά την πρόσβαση που έχετε στο Internet. Λεπτομέρειες για να ξεκινήσετε μπορείτε να βρείτε από τις ιστοσελίδες του Σ.Ε.Π., από τις ιστοσελίδες του Παγκόσμιου Προσκοπικού Γραφείου και την νέα σελίδα του WOSM για το JOTA/JOTI http://www.jotajoti.info. Επίσης, η Ομάδα Εργασίας του Σ.Ε.Π. για το Internet θα χαρεί να σας απαντήσει σε τυχόν απορίες σας από τη σελίδα επικοινωνίας.

 • Δίκτυο συζητήσεως σε πραγματικό χρόνο IRC
 • Παίρνοντας μέρος on line στο παγκόσμιο παιχνίδι JamPuz που είναι κοινό για το JOTI και το JOTA.
 • Ανταλλαγή μηνυμάτων μέσο ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • Forum συζητήσεων και πίνακες ανταλλαγής μηνυμάτων στο διαδίκτυο
 • Αναζήτηση Ιστοσελίδων στο Internet με σχετικό περιεχόμενο

Είναι καλό να γνωρίζετε ότι το JOTIδεν είναι μια οργανωμένη από πριν δράση με σκελετό και δομή, για την οποία μπορεί κανείς να αγοράσει ένα εισιτήριο να καθίσει και να απολαύσει το θέαμα. Αντίθετα,το JOTI ζει μέσα από ιδέες, τη συμμετοχή και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων.

Και μερικές ιδέες εφαρμογής για το J.O.T.I.

 • Βρείτε έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή για την εστία σας, εγκαταστήστε το κατάλληλο software (π.χ. Mirc) συνδεθείτε με το Scoutlink και δώστε την εξής εντολή /join #greek . Αμέσως θα βρεθείτε στο ελληνικό κανάλι συζητήσεως  μαζί με πολλούς άλλους χρηστές που συζητούν ON LINE ........ Δοκιμάστε, αξίζει τον κόπο, θα ξετρελαθείτε .........
 • Αν θέλετε πιο πολλές πληροφορίες για το IRC μπορείτε να δείτε την ειδική σελίδα με πληροφορίες για τα Προσκοπικά IRC κανάλια.
 • Εάν αυτό σας φαίνεται δύσκολο, απλά συνομιλήστε από τη δυνατότητα "chat room" του χώρου Προσκοπικών συζητήσεων (forum).
 • Προετοιμάστε ένα σύντομο μήνυμα το οποίο θα στέλνετε και θα περιέχει :
  • Το όνομα του τμήματος-συστήματός σας
  • Το όνομα της πόλης σας
  • Κάτι σχετικό με τα παιδιά του τμήματός σας που συμμετέχουν (π.χ Αριθμός - ηλικίες  - αποφύγετε να δώσετε ονόματα με την πρώτη επαφή κτλ)
  • Κάτι σχετικά με τις προσκοπικές σας δραστηριότητες
  • Ποτέ προγραμματίζετε να είσαστε on line στο Internet και πως μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί σας (π.χ το e-mail σας , πότε θα βρίσκεσθε και σε πια chat rooms στο Grnet κτλ) 
 • Θα μπορούσατε βεβαίως να ετοιμάσετε αυτό το μήνυμα και σε κάποιες ξένες γλώσσες. Επίσης, το μήνυμα αυτό που θα απευθύνεται σε αλλοδαπούς Πρόσκοπους και τμήματα, καλό θα ήταν να περιέχει και κάποιες πληροφορίες για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. 
 • Προετοιμάστε μικρές σε μέγεθος φωτογραφίες του Tμήματός σας, από δράσεις, το σήμα σας κτλ. Αυτές μπορείτε να τις στείλετε σε άλλους Προσκόπους που θα σας τις ζητήσουν. Δεν είναι σωστό να στέλνετε φωτογραφίες ή αλλά μεγάλα ηλεκτρονικά αρχεία σε ανθρώπους που δεν τα περιμένουν και μπορεί να μην θέλουν να επιβαρυνθούν το κόστος της ώρας που χρειάζεται για να τα κατεβάσουν, ή που δεν έχουν τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό (hardware - software) για να τα κατεβάσουν και να τα δουν !!!.
 • "Που Είναι ο Κόσμος ;'' Πάρτε έναν μεγάλο Παγκόσμιο Χάρτη και τοποθετήστε τον στο κέντρο της εστίας, βάλτε χρωματιστές πινέζες σε όσες χώρες / πόλεις κάνετε επαφές.
 • Ετοιμάστε στην εστία ένα τμήμα πληροφοριών με χάρτες, άτλαντες , εγκυκλοπαίδειες και άλλες σχετικές πήγες και ζητήστε από τα Λυκόπουλα- Προσκόπους - Ανιχνευτές να βρουν πληροφορίες σχετικά με την κουλτούρα, τον πολιτισμό, τις συνήθειες, τα έθιμα των Προσκόπων από τις άλλες χώρες που επικοινωνείτε ή ακόμα και τοπικά έθιμα , χαρακτηριστικά σημεία των πόλεων των Ελλήνων Προσκόπων που συναντάτε.
 • Ψάξτε και βρείτε το ρητό μας "Έσο Έτοιμος" σε όσες περισσότερες γλώσσες μπορείτε .
 • Προσκαλέστε γονείς και φίλους στην εστία σας ή στο χώρο που θα πραγματοποιήσετε την δράση. Είναι ένας καλός τρόπος να τους φέρουμε κοντά και να τους δείξουμε τι κάνουμε .
 • Καλέστε τα Μ.Μ.Ε. στην δράση σας, είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να δείξετε τι κάνετε .
 • Προσπαθήστε να οδηγήσετε τα παιδιά του Τμήματός σας να βρουν φίλους δι' αλληλογραφίας (προσοχή στις επαφές οι οποίες πρέπει να ελέγχονται για ευνόητους λόγους .......) από την Εφορεία Διεθνών Σχέσεων του Σ.Ε.Π.
 • Γνωρίστε και συνάψτε σχέσεις με αλλά Τμήματα ή Κλιμάκια ανάλογα με το δικό σας (π.χ μπορούν δυο ενωμοτείες να ανταλλάξουν διευθύνσεις και να αρχίσουν αλληλογραφία κ.τλ.)
 • Προετοιμάστε μια ειδική συγκέντρωση στην εστία με χορούς, τραγούδια , φαγητά, ήθη και έθιμα από όλον τον κόσμο ή από χώρες παιδιών με τα οποία μιλήσατε στο Internet.

Και γενικά, ό,τι νομίζετε ότι θα δώσει την ευκαιρία σε εσάς και τα παιδιά του Τμήματός σας να γνωρίσουν τον Προσκοπισμό στο Internet, ακόμα και το ίδιο το Internet (δυνατότητες συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών, "INTERNET ένας απέραντος κόσμος πληροφοριών'' κτλ.)