Εκδήλωση 100 Χρόνων από την θυσία των Προσκόπων Αϊδινίου

Αρθρογραφος: Ιστορικό Αρχείο
Ημ/νια Έκδοσης: 24/09/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ιστορία


Με την συνεργασία της Εστίας Νέας Σμύρνης το Ιστορικό Αρχείο του του Σ.Ε.Π. ολοκλήρωσε στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 Χρόνια από την θυσία των Ελλήνων Προσκόπων στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας το 1919.

Στην εκδήλωση μνήμης, ο Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο, την εποχή και τα γεγονότα που οδήγησαν στην τραγική σφαγή της ελληνικής προσκοπικής ομάδας του Αϊδινίου, αλλά και την μικρασιατική καταστροφή.


Όσοι βρέθηκαν στον φιλόξενο χώρο της Εστίας Νέας Σμύρνης είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για πρώτη φόρα την περιγραφή των γεγονότων, όπως καταγράφηκαν στο ανέκδοτο ημερολόγιο του διασωθέντος Προσκόπου Στέλιου Μιχαηλίδη, που αναγνώστηκε από τον συνονόματο εγγονό του. Στη συνέχεια, ο ηθοποιός Τάσος Χαλκιάς μας μετέφερε με την αφήγησή του σε άγνωστες πτυχές της σφαγής στο Αϊδίνι, όπως περιγράφονται στην αυτοβιογραφία της φωτογράφου NELLY’S, που ήταν αδελφή του Προσκόπου Νίκου Σουγιουλτζόγλου.


Μετά την προβολή αποσπάσματος από την ταινία «Πολίτική Κουζίνα», ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ανέφερε σε βίντεο – παρέμβασή του την ιδέα που ενέταξε στο έργο του το θέμα της θυσία των Προσκόπων του Αϊδινίου. 


Τέλος, στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκαν για πρώτη φορά φωτογραφίες που ευγενικά παραχώρησαν διάφοροι φορείς (Ένωσις Σμυρναίων, Πολεμικό Μουσείο, Εθνικό Ιστορικό Μουσείου) και παρουσιάζουν την δράση του Ελληνικού Προσκοπισμού στην περιοχή της Σμύρνης.