Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 24/09/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Είναι πολλά τα ουσιαστικά και τα επίθετα που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει αν θέλει να περιγράψει τι πραγματικά συμβαίνει στις Προσκοπικές δράσεις: παιχνίδι, φιλίες, περιπέτεια, γνώση, εμπειρία είναι κάποιες από αυτές.
Την φετινή Διαδικασία Ανάδειξης Προσκόπων Έθνους, την χαρακτηρίζει απόλυτα μία λέξη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με όλες τις παραπάνω. Και αυτή δεν είναι άλλη από το ταξίδι.
Και το ταξίδι αυτό εκλαμβάνεται τόσο με την κυριολεκτική του έννοια, δηλ. όλα τα ταξίδια που έχουν πραγματοποιήσει ως Ανιχνευτές τα προηγούμενα χρόνια, όσο και με την μεταφορική, δηλ. την πορεία τους από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση μέσα στην αγκαλιά της προσκοπικής οικογένειας.



Ταξίδι όμως, χωρίς σωστή προετοιμασία δεν νοείται. Έτσι οι έφηβοι Ανιχνευτές αφιέρωσαν αρκετές εβδομάδες πριν τη δράση για να προετοιμαστούν, εργαζόμενοι και σε μικρές ομάδες αλλά και ατομικά προκειμένου να ανταπεξέλθουν όσο το δυνατόν καλύτερα στις απαιτήσεις της διαδικασίας ανάδειξης.
Με video, powerpoint, φωτογραφίες και παρουσιάσεις ξεκίνησε το απόγευμα της 5ης του Σεπτέμβρη στις φιλόξενες Προσκοπικές Λέσχες της Τρίπολης. Ένα απόγευμα γεμάτο αναμνήσεις, εμπειρίες και νοσταλγία και μια μοναδική πρόκληση για τους Ανιχνευτές: να παρουσιάσουν στους συνομήλικους τους όλη την προσκοπική τους διαδρομή σε δέκα λεπτά, ένα βήμα πριν την ενηλικίωση τους.



Την επόμενη μέρα, με σύμμαχο τον καιρό, ανακάλυψαν το Μαίναλο και τα υπέροχα δάση του που είναι γνωστά μόνο στους πεζοπόρους. Λεβίδι, Βλαχέρνα, Βυτίνα και Αλωνίσταινα οι αφετηρίες των διαδρομών που περπατήσαμε. Μέχρι να φτάσουν στο ορειβατικό καταφυγίο του ΕΟΣ Τρίπολης οι έφηβοι είχαν εκπαιδευτεί στην εύρεση στίγματος, στην αποτύπωση τμήματος της διαδρομής καθώς και στην καταγραφή της χλωρίδας του βουνού. 



Τρίτη ημέρα της δράσης και αφού απόλαυσαν τη μοναδική θέα της Αρκαδίας ξεκίνησαν για τον επόμενο σταθμό της Δοκιμασίας. Το εκκλησάκι του Αγίου Ευθυμίου, την φροντίδα του οποίου έχει αναθέσει η Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας στους Προσκόπους της Τρίπολης, τους φιλοξένησε στον περιβάλλοντα χώρο του για την τελευταία βραδιά της δράσης. Μετά το απογευματινό παιχνίδι γνώσεων ετοιμάστηκαν για ένα βραδινό γλέντι, στο οποίο τους συντόφευσαν οι Τριπολιτσιώτες αδελφοί μας, ο Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και άλλα μέλη της Κίνησης από την περιοχή της Πελοποννήσου.



Τελευταίο πρωινό πριν την αναχώρηση και έχει φτάσει η ώρα της προσκοπικής ανταπόδοσης και προσφοράς στον τόπο που τους φιλοξένησε. Όλοι οι συμμετέχοντες επιδόθηκαν με ενθουσιασμό στον καλλωπισμό και την καθαριότητα των  καταπράσινων πάρκων γύρω από την πλατεία Άρεως, δηλώνοντας εμπράκτως το δικό τους ευχαριστώ στην τοπική κοινωνία.





Πολλες ευχαριστίες:
Στο Δήμο Τριπόλεως, την Τοπική Κοινότητα Τρίπολης και τους εργαζόμενους του Δήμου που πρόσφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. 
Στον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Τρίπολης για τις διευκολύνσεις που μας προσέφερε στο Ορειβατικό Καταφύγιο του Μαινάλου.
Στην Περιφερειακή Εφορεία των Προσκόπων της Ανατολικής Πελοποννήσου για το δωρεάν δείπνο του Σαββάτου και την τεράστια της υποστήριξη γενικότερα, επίσης καθώς και στο 1ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Τρίπολης για τη φιλοξενία.