Η Παγκόσμια ‘Ενωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων – ΔΕΣΜΟΣ,στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 16/08/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κόσμος


Η Παγκόσμια Ένωση Ορθοδόξων Χριστιανών Προσκόπων - ΔΕΣΜΟΣ συμμετείχε στο 24ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Jamboree στην ενότητα Faith and Belief zone.

Στην ομάδα του ΔΕΣΜΟΥ συμμετείχαν 8 άτομα (3 από την Ελλάδα 4 από το Λίβανο και 1 από τις ΗΠΑ). Υπήρχαν επίσης δύο Ορθόδοξοι Ιερείς (1 από ΗΠΑ και 1 από Λίβανο) που έδιναν απαντήσεις και έλυναν απορίες θεολογικού περιεχομένου. Εκτός από το περίπτερο του ΔΕΣΜΟΥ στο Faith and Belief zone συμμετείχαν και περίπτερα των Καθολικών, Προτεσταντών, Εκκλησίας LDS, Μουσουλμάνων, Εβραίων, Βουδιστών, Σίχ, Ινδουιστών, αποτελώντας μια ενότητα.



Οι κατασκηνωτές είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ειδικά εργαστήρια που είχαν προετοιμαστεί. Το πρώτο εργαστήριο αφορούσε την αγιογραφία. Επιχρωματισμόςεικόνας της Παναγίας ή του Αγίου Γεωργίου ή του Τιμίου Σταυρού σε καμβά μεγέθους 10*15, το άλλο εργαστήριο αφορούσε την τοποθέτηση εικόνας σε ξύλινη βάση με αυτοκόλλητο που στη συνέχεια μπορούσε να επικολληθεί σε κάθε επιφάνεια.



Αμφότερα τα εργαστήρια αποδείχτηκαν πολύ δημοφιλή με την επισκεψιμότητα του περιπτέρου του ΔΕΣΜΟΥ να φτάνει περί τα 600 άτομα ημερησίως. Σύμφωνα με στοιχεία που έδιναν οι οργανωτές το περίπτερό μας αναδείχθηκε πρώτο σε επισκεψιμότητα στο Faith and Belief zone.



Στις 21-7 έγινε εσπερινός από τους δύο ιερείς (π. Eric και π. Boulos) και την Κυριακή 28-8 πραγματοποιήθηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του επισκόπου Αλάσκας κ. Δαυίδ. Η Θ. Λειτουργία έγινε σε 7 γλώσσες, καθώς ήταν παρόντες Πρόσκοποι από πολλές χώρες (τουλάχιστον 20) και όλοι άκουσαν από κάτι στη δική τους γλώσσα. Παρέστησαν τα μέλη του Δ.Σ. του ΔΕΣΜΟΥ πού ήταν στο jamboree καθώς και αρχηγοί αποστολών (του Σ.Ε.Π. συμπεριλαμβανομένου) και περίπου 400 άτομα. Στο τέλος ο Επίσκοπος μίλησε επίκαιρα συνδέοντας τα λόγια του με τις αρχές του Προσκοπισμού και ανέφερε ότι και ο ίδιος υπήρξε Πρόσκοπος.



Συμμετείχαμε μαζί με τις άλλες θρησκευτικές οργανώσεις στο Interfaith Presentation ως μέρος του Unity Show στις 26-7, στη κεντρική αρένα, με ανάγνωσμα του Αγίου Βασιλείου ενώ ταυτόχρονα στις γιγαντοοθόνες φαινόταν Αγιογραφία του Μεγάλου Βασιλείου, Ορθόδοξη Εκκλησία και πορτραίτο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στο περίπτερο υπήρχε υλικό σχετικά με το ΔΕΣΜΟ και τις δραστηριότητές του. Αυτοκόλλητα με το σήμα του ΔΕΣΜΟΥ για το Jamboree, φυλλάδια του ΔΕΣΜΟΥ και EOCS, διάφορα σήματα εικόνες κ.ά.

Στη διάρκεια του Jamboree, εστάλη μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κκ Βαρθολομαίου προς τους συμμετέχοντες Ελληνικά και Αγγλικά.


Η Α.Ε.πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κύριος Ban Ki Moon στο περίπτερο του ΔΕΣΜΟΥ



Ο τέως Γενικός Γραμματέας του WOSM κύριος Luc Pannisod 

Κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών, το χώρο μας επισκέφτηκαν , μεταξύ άλλων, οι πρώην Γ.Γ. WOSM Luc Panissod και Scott Teare, μέλη της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής (World Scout Committee), μέλη του Παγκόσμιου Προσκοπικού γραφείου (World Scout Office και Regional Offices), εκπροσώπων του διακυβερνητικού οργανισμού για το διάλογο KAICIID, δύο ορθόδοξοι Ιερείς από την τοπική εκκλησία.



Εκπρόσωπο του WOSM  κατά την επίσκεχή τους στο περίπτερό μας