Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Διημερίδα «Ανιχνεύοντας το Μονοπάτι του Εθελοντισμού» που οργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου

Press Office
Ημ/νια Δημοσίευσης: 02/05/2017

Δελτία Τύπου
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Απριλίου 2017 τη διημερίδα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού», στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Χρήστος Λυγερός στο άνοιγμα της Διημερίδας επισήμανε ότι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων ανέλαβε τη διοργάνωσή της με ευθύνη σε μια εποχή που ο εθελοντισμός προσφέρει υπεύθυνο έργο σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ζωής και του προσφυγικού στη δύσκολη καμπή στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας. Τόνισε ότι κάθε εθελοντική πρωτοβουλία και προσφορά δεν υποκαθιστά θεσμούς και λειτουργίες του Κράτους αλλά έρχεται ως αρωγός και συμπαραστάτης στην κάλυψη αναγκών και δύσκολων στιγμών και περιστάσεων. Έκλεισε λέγοντας ότι : « Ονειρευόμαστε και προσβλέπουμε ότι με τη συνδρομή όλων μπορεί να θεσπιστεί ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία, την ασφάλεια και την προστασία τν εθελοντών. Ονειρευόμαστε και προσβλέπουμε ότι με τη συνδρομή όλων μπορεί να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν σημαντικές συνέργειες μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων, καθώς και μεταξύ των εθελοντικών οργανώσεων και της πολιτείας σε τομείς όπως ο πολιτισμός και η εκπαίδευση, η υγεία και η κοινωνική πρόνοια, η αντιμετώπιση της φτώχιας και η προστασία ευάλωτων ομάδων, η προστασία της φύσης, του κλίματος και του περιβάλλοντος, η ειρήνη και η δικαιοσύνη»
 
Την έναρξη της διημερίδας κήρυξε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία του εθελοντισμού και δη του εθελοντισμού του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, που μέσα στην βαθιά κρίση που διανύουμε αποτελεί «προσφορά, η οποία αποτρέπει την ρήξη του κοινωνικού ιστού». Η διημερίδα τελούσε από την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι «ήταν πάντοτε και θα παραμείνει κοντά στην όλη προσπάθεια του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, γιατί πιστεύει βαθιά ότι ο Προσκοπισμός είναι συνώνυμος του Εθελοντισμού. Και μάλιστα του Εθελοντισμού στην πιο γνήσια μορφή του, που σημαίνει κοινωνική προσφορά υπό όρους πραγματικής Αλληλεγγύης. Δηλαδή, Αλληλεγγύης υπό όρους Αλτρουισμού και Ανιδιοτέλειας».

Το σημαντικό ρόλο του εθελοντισμού μέσα σε μια κοινωνία πολιτών, καθώς και το διαχρονικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς -ο δεύτερος σημαντικός «κλάδος» της Γ.Γ. Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς- υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας, κ. Παυσανίας Παπαγεωργίου, μεταφέροντας το χαιρετισμό του πρωθυπουργού και πραγματοποιώντας, στη συνέχεια, την κεντρική εισήγηση στη συνεδρία που εξέταζε το Θεσμικό Πλαίσιο του εθελοντισμού. «Στη χώρα μας, το νομικό πλαίσιο που αφορά στον εθελοντισμό είναι αποσπασματικό και κατακερματισμένο, καθορίζεται από απαρχαιωμένους νόμους και περιλαμβάνει περισσότερες ή ειδικότερες ρυθμίσεις σε συγκεκριμένους τομείς» παραδέχθηκε, προχωρώντας σε συγκεκριμένες προτάσεις για να τεθούν υπό εξέταση στη μελλοντική συζήτηση για τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τον εθελοντισμό. «Μέσα από συγκεκριμένο σχεδιασμό θα προκύψει και ο ορισμός της εθελοντικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης καθώς και του εθελοντή, για να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο συνομιλητής του κράτους», επισήμανε. Ο κ. Pavel Trantina, Πρόεδρος του European Alliance for Volunteering ανέφερε ότι έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει καταδείξει ότι το ήθος και οι δραστηριότητες που πραγματοποιούν οι Πρόσκοποι, συμβάλει στην ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος, της επιμονής στην επίλυση προβλημάτων, των ηγετικών ικανοτήτων και της δέσμευσης στην εκπλήρωση ενός στόχου. Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γ. Γιαννάκης παρουσίασε τις πολιτικές στήριξης του εθελοντικού κινήματος που εφαρμόζει η Κύπρος και τα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζει η κοινωνία.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα καθορίζει τους όρους λειτουργίας των εθελοντικών οργανισμών, τόνισαν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, μιλώντας στην πρώτη συνεδρία της διημερίδας «Το Θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού». «Ο εθελοντισμός χρειάζεται ελευθερία για να αναπτυχθεί» και «οι εθελοντικές οργανώσεις δεν πρέπει να γίνουν βραχίονας του κράτους» επισήμανε η κα Αυλωνίτου εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. «Η όποια κυβέρνηση δεν πρέπει να πατρονάρει τις ΜΚΟ, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο προστασίας από φαινόμενα διαφθοράς και αυθαιρεσίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Κ. Χατζηδάκης. «Ένα στα πέντε κράτη της ΕΕ έχει ενιαίο πλαίσιο που διέπει τον εθελοντισμό», ανέφερε ο κ. Δ. Κωνσταντόπουλος, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ και απαρίθμησε τρόπους βελτίωσης και οργάνωσης του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, που χαρακτηρίζεται από κατακερματισμό και κενά. Εκ μέρους της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, η κα. Σ. Λασπίτη τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης νέων ιδεών και πρακτικών στο θεσμικό πλαίσιο, ενώ από το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ., ο κ. Χ. Πέππας πρότεινε τη δημιουργία ενός θεσμού που θα ενώσει τη νομοθεσία που διέπει τους εθελοντικούς μη κυβερνητικούς οργανισμούς. Εξάλλου, ο κ. Β. Χαρόπουλος, από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, τόνισε τη σημασία ύπαρξης ενιαίων κανόνων λειτουργίας ενώ ο κ. Τ. Δαρσινός, παλιός πρόσκοπος και εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, αλλά και βασικό ζητούμενο, ο εθελοντισμός και οι αξίες που πρεσβεύει.

Στη δεύτερη συνεδρία με θέμα «Προσέλκυση, δέσμευση και ανάπτυξη ικανοτήτων των εθελοντών – Ποιότητα στον εθελοντισμό» ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Θ. Κεφαλάς ανέπτυξε τον προσκοπικό τρόπο διαχείρισης και ανάπτυξης των εθελοντών, προτείνοντας «μια διαφορετική προσέγγιση που περιορίζεται σε τρία ρήματα και τρία ουσιαστικά και αποτελεί  σύντομη, περιεκτική και κατανοητή απ’ όλους ανάλυση: Θέλω, Μπορώ, Βοηθώ και Διάθεση, Ικανότητα, Σκοπός». Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τους κ.κ. Β. Μεϊχανετσίδη από την ΑΠΟΣΤΟΛΗ, κ. Α. Θεοδωρίδη από το ΜΠΟΡΟΥΜΕ, κ. Δ. Κοδέλλα από τα SPECIAL OLYMPICS και κ. Θ. Μπένο-Πάλμερ από τον ΑΡΧΕΛΩΝΑ και όλοι τους παρουσίασαν αυτή την αμφίδρομη σχέση προσφοράς ανάμεσα στον εθελοντή και τον φορέα υποδοχής (με τους μεν να δίνουν χρόνο, ενέργεια και ψυχή αλλά και τους δε να προσφέρουν πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις). 

Η πρώτη μέρα έκλεισε με τη συνεδρία «Χτίζοντας σχέσεις ωφέλειας για την κοινωνία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Επιχειρήσεις». Κεντρικοί ομιλητές ήταν η κα Μ. Αλεξίου, Πρόεδρος του CSR Hellas η οποία παρουσίασε την πολιτική Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και ο κ. Γ. Πατούλης Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος, μέσω Skype σύνδεσης από το Σικάγο όπου βρισκόταν, παρουσίασε το μοντέλο συνεργασίας και τα οφέλη που αποκομίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από τη συνεργασία  με τις επιχειρήσεις αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Στο πάνελ των ομιλητών η κα Μ. Φαγογένη από το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ, ο κ. Γ. Κασσάρας από τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και η κα Ε. Σταθοπούλου από τα ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS παρουσίασαν προγράμματα συνεργασίας και καλές πρακτικές για τον κάθε φορέα.

Τη δεύτερη μέρα της διημερίδας εξερευνήσαμε το μείζον θέμα της «Διακυβέρνησης με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Το αποτύπωμα του εθελοντισμού στην κοινωνία και την οικονομία» με κεντρική ομιλήτρια την κα Α. Σωτηροπούλου από την ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ. Οι τρεις πρώτοι ομιλητές του πάνελ κ.κ. Μ. Χρίστου, Γενικός Έφορος του ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ, Σ. Πετρόπουλος από το HIGGS και Β. Ζώτος από το BRITISH GRADUATES SOCIETY παρουσίασαν τρεις διαφορετικές έρευνες που κάλυψαν σφαιρικά όλα τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει το εθελοντικό κίνημα στην συνοχή του κοινωνικού ιστού και στην οικονομία αλλά και την επιτακτική ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία. Ο κ. Κ. Πολυχρονόπουλος από την ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ και η κα Ι. Μπενεσσάια από το ΠΕΛΙΤΙ παρουσίασαν πως δύο ατομικές πρωτοβουλίες με την αγάπη του κόσμου και την υποστήριξη εθελοντών, αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν σε κινήματα αλληλεγγύης και σύνδεσμο με άλλα κινήματα και ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο της διημερίδας πραγματοποιήθηκαν και δύο βραβεύσεις: Πέντε από τους εκπροσώπους των προσκόπων της Λέσβου βραβεύτηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης (World Organization of the Scout Movement), με το βραβείο του «Αγγελιοφόρου της Ειρήνης» (Messengers of Peace) και 9 Πρόσκοποι ανακηρύχθηκαν Πρόσκοποι του Κόσμου-Scout of the World, για την εθελοντική τους προσφορά.

Τέλος, παράλληλα με τις εργασίες της διημερίδας εξελισσόταν δράση ανάπλασης της Πλατείας Προσκόπων από μέλη της Προσκοπικής Κίνησης σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ενήλικα Στελέχη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, Λυκόπουλα, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές και μέλη του Προσκοπικού Δικτύου, μαζί με τα μέλη του 52ου Προσκοπικού Συστήματος Αθηνών-Παγκρατίου, φύτεψαν λουλούδια, έβαλαν χλοοτάπητα, έβαψαν τα παγκάκια, τα πεζούλια και καλλώπισαν το χώρο της πλατείας. Ο Δήμαρχος της Αθήνας κ. Καμίνης ήταν παρόν την Κυριακή 30/4/2017 στην πλατεία κατά τη διάρκεια των εργασιών, συνεχάρη τους Προσκόπους για την πρωτοβουλία τους και απηύθυνε χαιρετισμό μέσω skype στους συνέδρους της διημερίδας.  

Τις εργασίες της διημερίδας παρακολούθησαν περισσότεροι από 220 συμμετέχοντες.
Με την ευγενική συνεργασία του ΜΠΟΡΟΥΜΕ τα περισσεύματα του φαγητού της διημερίδας προσφέρθηκαν στο ίδρυμα ΕΣΤΙΑ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ «Η ΑΘΗΝΑΙΑ».


Επισυνάψεις

Διημερίδα εθελοντισμού (1).jpg
Διημερίδα εθελοντισμού (2).jpg
Διημερίδα εθελοντισμού (3).jpg
Διημερίδα εθελοντισμού (4).jpg
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ.doc