Κοινωνικό Ιατρείο "Γ. Ασημακόπουλος" σε αναγνώριση της προσφοράς του αείμνηστου Γενικού Εφόρου

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 02/01/2019
Κατηγορίες: Κοινωνία


Όσοι γνώρισαν τον Γιώργο Ασημακόπουλο ως Πρόεδρο ή Γενικό Έφορο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, μιλούν για έναν άνθρωπο με πείσμα στους στόχους, φίλο με τον καθέναν, ανοικτό για συνεργασία με όλους, κυρίως όμως για έναν βοηθό σε όποιον είχε ανάγκη.

Μετά την μετεκπαίδευση στη μαστολογία που έλαβε στο Μιλάνο, δίδαξε ογκολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, και θήτευσε επί σειρά ετών ως χειρουργός σε δημόσια νοσοκομεία. Πολύ γρήγορα θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους χειρουργούς μαστού στην Ελλάδα. Παρά την σημαντική θέση που είχε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, επέλεγε συχνά να χειρουργείο ίδιος δωρεάν εκείνους που είχαν ανάγκη, αλλά δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα.

Με την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Κολλεγίου Μαστολογίας και ως Αντιπρόεδρος της Ευρωασιατικής Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής του Μαστού, προώθησε δράσεις για την καταπολέμηση του καρκίνου, ενώ έκανε προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει ασθενείς και ιατρούς στην ανάγκη προληπτικών εξετάσεων.

Τον ελεύθερο χρόνο του επισκέπτονταν συχνά την Μυτιλήνη, τόπο καταγωγής του. Συμμετείχε σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής που οργανώθηκαν μέσω της τοπικής Εκκλησίας. Τα τελευταία χρόνια πρόσφερε ιατρικές υπηρεσίες σε τουλάχιστον 50 αποστολές που πραγματοποιήθηκαν στις αγροτικές περιοχές του νησιού. Εξέτασε εθελοντικά πάνω από 1.500 γυναίκες,αρκετές από τις οποίες χειρουργήθηκαν έγκαιρα και γλίτωσαν τον καρκίνο.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του Γιώργου Ασημακόπουλου στην τοπική κοινωνία, πριν λίγες ημέρες η Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης Ερεσού & Πλωμαρίου εγκαινίασε το κοινωνικό ιατρείο του νησιού, το οποίο φέρει το όνομά του. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιάκωβος, ο αείμνηστος Γιώργος Ασημακόπουλος «εξέταζε κατοίκους των χωριών από σπίτι σε σπίτι, κυριολεκτικά προλαβαίνοντας και σώζοντας ζωές». Η πρωτοπόρα προσπάθεια του να καταγραφούν ιδιαίτερα ιατρικά περιστατικά στις αγροτικές περιοχές της Λέσβου, έγινε ο σπόρος για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει σήμερα δίκτυο περίθαλψης αδύνατων συνανθρώπων μέσω εθελοντών του Κοινωνικού Ιατρείου.


Ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος Γ' με τον γιο του αείμνηστου Προέδρου & Γενικού Εφόρου στα εγκαίνια του Κοινωνικού Ιατρείου "Γ. Ασημακόπουλος" στη Μυτιλήνη.


Ο Κιμ (όπως αποκαλούσαν οι πρόσκοποι τον Γ. Ασημακόπουλo) με όποιον και εάν μιλούσε έλεγε περήφανα «είμαι Πρόσκοπος». Μέσα από την ζωή του έγινε το καλύτερο παράδειγμα της προσωπικής παρέμβασης του κάθε ενός προς την κοινωνία. Παρά τις υψηλές θέσεις που μπορεί να κατείχε, παρά την λίγο μεγαλύτερη ηλικία του, παρέμεινε πάντα πρόθυμος για το καλό!

 

Ο Γιωργος Ασημακόπουλος (1947 – 2017) ξεκίνησε ως Λυκόπουλο στην 56η Αγέλη Ακροπόλεως και στη συνέχεια εντάχθηκε στην 33ηΟμάδα Ακροπόλεως. Το 1966 έλαβε το πτυχίο «Πρόσκοπος Βασιλέως» και στη συνέχεια έγινε υπαρχηγός Ομάδας. Παρακολούθησε με επιτυχία προσκοπικές εκπαιδεύσεις σε εθνικό και διεθνή επίπεδο. Το 1978 έγινε Βοηθός Διεθνών Σχέσεων του ΣΕΠ και το 1981 Έφορος Κλάδου Προσκόπων Γ.Ε. του ΣΕΠ. Το 1982 εκλέχθηκε Γενικός Έφορος και το 1999 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π.