Παρουσία του ΣΕΠ στο SEE Meeting 2018

Αρθρογραφος: Michalos Michalis
Ημ/νια Έκδοσης: 02/10/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή


Το SouthEastern European Meeting (SEE, Συνάντηση Νοτιοανατολικής Ευρώπης) είναι ένα άτυπο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής που αποτελείται από 12 χώρες, όπως ορίζονται γεωγραφικά κυρίως στις Βαλκανικές περιοχές συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ. Φέτος, το SEE Meeting πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ και συγκεκριμένα στις πόλεις του Τελ Αβίβ και του Σφαράμ, με την συμμετοχή 18 Ενηλίκων Στελεχών από 8 χώρες της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής. Συγκεκριμένα εκπροσωπήθηκαν οι χώρες Σερβία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ελλάδα, FYROM, Ισραήλ και Σλοβενία.

Το πρόγραμμα της συνάντησης περιελάμβανε την παρουσίαση της προόδου της κάθε οργάνωσης ανά χώρα το τελευταίο έτος, συζήτηση γύρω από θέματα τεχνολογίας και επικοινωνίας και πως μπορεί το άτυπο δίκτυο European Scouts and Guides ICT Network να βοηθήσει, αλλά και την επερχόμενη διαδικασία ανάπτυξης του σχεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής. Παρέμβαση έκανε για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής, Kevin Camilieri.

Όπως σε κάθε διεθνή δράση, έτσι και σε αυτή τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε διεθνής βραδιά όπου απολαύσαμε όλοι γεύσεις από κάθε χώρα που συμμετείχε, ενώ η φιλοξενούσα χώρα, το Ισραήλ, δεν παρέλειψε να μας γνωρίσει την πόλη του Τελ Αβίβ, μέσα από ένα παραδοσιακό Ισραηλίτικο γεύμα αλλά και γενικότερα μέσα από παρουσίαση του πολιτισμού της περιοχής.


Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων εκπροσώπησαν τα Ενήλικα Στελέχη Μίχαλος Μιχάλης (Βοηθός Έφορος Διεθνών Σχέσεων ΓΕ & Έφορος Κλάδου Προσκόπων Νότιας Αττικής) και ο Βασίλης Μπίρτσας (Έφορος Κλάδου Προσκόπων Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας).

Η εικόνα που αποκομίσαμε είναι πως η Κίνησή μας αποτελεί στρατηγικό παράγοντα στην περιοχή και μπορεί να επιτελέσει μοχλό ανάπτυξης μέσα από την μεταφορά τεχνογνωσίας σε διάφορα επίπεδα όπως Προσκοπικό πρόγραμμα και εκπαίδευση.


*Το SEE Meeting, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη το 2013, αποτελεί ανεπίσημο δίκτυο της Ευρωπαϊκής Προσκοπικής Περιοχής και ήταν όραμα της Εφορείας Διεθνών Σχέσεων του Σ.Ε.Π. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε ετήσια βάση ή σε άλλες ευκαιρίες, όπως σε Ευρωπαϊκό ή Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο. Κατά καιρούς έχουν κατατεθεί κοινά προγράμματα χρηματοδότησης και υποστήριξης, κοινές δράσεις σε διμερές ή τριμερές επίπεδο, εκπαιδεύσεις προσκοπικές.