Εορταστικό ξεφύλλισμα…

Αρθρογραφος: user spolizois
Ημ/νια Έκδοσης: 03/01/2022
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Προσκοπική Ιστορία


Λίγες ώρες πριν υποδεχτούμε το νέο έτος ξεφυλλίζοντας το ιστορικό αρχείο των περιοδικών, που έχει εκδώσει κατά καιρούς το Σ.Ε.Π., γυρίζουμε το χρόνο πίσω και αναπολούμε περασμένα Χριστούγεννα…

Το μακρινό Ιανουάριο του 1915 στο περιοδικό «Έσο Έτοιμος» είμαστε στην ευχάριστηθέση να διαβάσουμε τις μεταφρασμένες ευχές του ιδρυτή μας συνοδευόμενες από τις πολύτιμες συμβουλές του για την παγκόσμια ειρήνη. Εκείνα τα Χριστούγεννα μαινόταν ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως όμως είπε και ο ίδιος οι λαοί δεν είναι εχθροί, καθώς δεν προκάλεσαν εκείνοι τον πόλεμο, γι’ αυτό καλό θα ήταν για χάρη των άγιων ημερών να σκεφτόμαστε τους εχθρούς μας με καλοσύνη. Επίσης στο φύλλο του Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται τρία διηγήματα, κοινό θέμα των οποίων είναι τα Χριστούγεννα συνδεόμενα με συμβολικά ιστορικά γεγονότα όπως η περίοδος της τουρκοκρατίας.

Στο περιοδικό η «Ζωή των Προσκόπων», τα Χριστούγεννα του 1918, το εξώφυλλο του περιοδικού κοσμεί ένα υπέροχο σκίτσο που απεικονίζει ένα νεαρό πρόσκοπο, που πίσω του βρίσκεται ο Ιησούς Χριστός, να προσφέρει ένα δώρο σε μια γυναίκα. Εκείνη την εποχή οι εικόνες ήταν είδος πολυτελείας για τα περιοδικά, γι’ αυτό κάτω από το έγχρωμο σκίτσο αναγράφεται πως είναι δώρο της πατριωτικής ενώσεως.Στο ίδιο τεύχος υπάρχουν αναφορές στον παγκόσμιο προσκοπισμό και τη λήξη του πολέμου. Επιπροσθέτως  «Η «Ζωή των Προσκόπων» εύχεται εις όλους τους αναγνώστας της, καλά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα» τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά καθώς και τα γαλλικά. Ακόμα αναφέρει μία δράση προσφοράς, ως χριστουγεννιάτικο δώρο προς των εαυτό τους, των Προσκόπων Αθηνών για τα θύματα της Ανατολικής Μακεδονίας. Πέρα από ένα χριστουγεννιάτικο διήγημα η συντακτική ομάδα έχει φροντίσει να εμπλουτίσει το φύλλο αυτό με ιδέες για «παιγνίδια» ώστε να είναι πιο δημιουργικές οι γιορτές.

Ευτυχισμένοτο 1919… Ένα φύλλο ελπιδοφόρο γεμάτο ευχές για το νέο έτος προς όλους τους Προσκόπους,τα Ελληνόπουλα και το αναγνωστικό κοινό. Το Χριστουγεννιάτικο θαύμα γεμίζει κάθε σπίτι. Οι ευχές και οι θετικές απαντήσεις του κοινού έχουν κατακλίσει την αλληλογραφία του περιοδικού, ο ενθουσιασμός για το χριστουγεννιάτικο τεύχος είναι διάχυτος! Τα δώρα; Αμέτρητα!

Ο «Προσκοπικός Κήρυκας» αποχαιρετά το 1926 για να υποδεχτεί το νέο έτος, ξεκινώντας με μια  αναδρομική αφήγηση στα Χριστούγεννα της υπαίθρου του 1914, μας μεταφέρει συνειρμικά σε κάποια φτωχά Χριστούγεννα, μοιράζοντας τις χαρές του χειμώνα. Τέλος εξυμνεί τη γέννηση του Θεανθρώπου από το μέτωπο. Το ημερολόγιο δείχνει 1η Ιανουαρίου 1927 και ο τότε Γενικός Έφορος κ. Μελάς εύχεται «ευτυχισμένον το νέο έτος». Ένα ακόμα φύλλο με εορταστικά διηγήματα χαρίζει χαρά στους αναγνώστες.

Ο «Πιγκουίνος», το Δεκέμβριο του 1936, είναι στην ευχάριστη θέση λίγο πριν τις γιορτές να ανακοινώνει τον εορτασμό των πέντε (5) χρόνων του κλάδου Λυκοπούλων στη χώρα μας. Με την έναρξη του νέου έτους η εφημερίδα γέμισε με προσκλήσεις για πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας! Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το περιοδικό ήταν μηνιαίας κυκλοφορίας από την Ενωμοτία των Πιγκουίνων της 3ηςΟμάδας Ναυτοπροσκόπων Αθηνών.

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα φύλλα εφημερίδων κι αν τυπωθούν, το εορταστικό πνεύμα στις προσκοπικές σελίδες είναι το ίδιο! Οι αρχές και οι αξίες τουΠροσκοπισμού θα στολίζουν πάντα τις γιορτές μας και όχι μόνο με αγάπη προς το συνάνθρωπο, αλλά και παγκόσμια ειρήνη, συναδέλφωση, όπως έχουν περιγραφεί. Διαβάζοντας όλες τις ευχές το κεντρικό νόημα είναι η συναδέλφωση, η αγάπη και η ειρήνη, προσπαθώντας να αφήσουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο από ότι τον βρήκαμε.Το Ιστορικό Αρχείο σας εύχεται το νέο έτος να είναι ευτυχισμένο, δημιουργικό και γεμάτο υγεία.

Κείμενο:Βαγγαία Ελένη