Προβολή Ντοκιμαντέρ "Με Καρδιά από Τόλμη Γεμάτη - Πρόσκοποι στην Κατοχή"

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 08/11/2021
Κατηγορίες: Πολιτισμός, Προσκοπική Ιστορία


Πρεμιέρα έκανε την Κυριακή 7 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος» το ντοκιμαντέρ "Με Καρδιά από Τόλμη Γεμάτη - Πρόσκοποι στην Κατοχή" που σκηνοθέτησε ο κ. Χρύσανθος Κωνσταντινίδης και επιμελήθηκε το Ιστορικό Αρχείο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων με την υποστήριξη ιστορικών και μελετητών. Στην παραγωγή του βοήθησε καθοριστικά η ενίσχυση της Βουλής των Ελλήνων.


Η ταινία βασίζεται στις προσωπικές μαρτυρίες Προσκόπων που έζησαν την περίοδο της Κατοχής και της Αντίστασης και φωτίζει ένα σχετικά άγνωστο θέμα για το ευρύ κοινό και την επιστημονική κοινότητα: τη συνέχεια της Προσκοπικής δράσης στην Ελλάδα στα ταραχώδη χρόνια της κατοχής και της Αντίστασης, μετά την διάλυση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων από τη δικτατορία του Μεταξά, και τη σχέση της με το φαινόμενο της αντίστασης και τις οργανώσεις της περιόδου.
Συγκινητική η στιγμή όταν κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της ταινίας έλαβαν το λόγο και διηγήθηκαν περιστατικά της περιόδου.


Στην εκδήλωση παρέστη η Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη η οποία είναι κόρη του αείμνηστου Γιάννη Βούλτεψη ενός Προσκόπου που μετείχε ενεργά στην αντίσταση με το ψευδώνυμο «Ακέλας». Επίσης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΜΕΡΑ25 με επικεφαλής τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος κ. Ιωάννη Μπαϊρακτάρη, οι Αντιπρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π. κ. Κώστας Τάτσης και Παναγιώτης Μανασής, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. κ. Ξενοφών Σπιταδάκης, ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Παντελής Προμπονάς, η Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων κ. Βίκυ Χρυσίνη και ο Σύμβουλος Ακινήτου Περιουσίας κ. Θοδωρής Κεφαλάς, δεκάδες Πρόσκοποι, φίλοι του ιστορικού αρχείου και οι συντελεστές της ταινίας.


Τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν προβολές της ταινίας για το κοινό στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και άλλες πόλεις της περιφέρειας.

Δείτε εδώ απόσπασμα από την ταινία.