Oι Νέοι αποκτούν φωνή για το μέλλον στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων 2021

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 31/08/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία, Κόσμος


Το Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων ξεκίνησε σαν ένα πείραμα δεκαετίες πίσω όταν οι όροι Youth Engagement δεν συζητούνταν παρά σε ελάχιστα επίπεδα στους διαδρόμους της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης. Χρόνια μετά πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής έχει πέσει κατά σχεδόν 20 έτη. Ένα μεγάλο επίτευγμα, αν και όχι τόσο αυτονόητο, για την μεγαλύτερη Κίνηση νέων. Οι νέοι μέσα από το Φόρουμ, παίζοντας έμαθαν να αποφασίζουν, να συνεργάζονται σε ένα απαιτητικό, περίπλοκο διεθνές περιβάλλον και να θέτουν θεσμικές προτεραιότητες. Φέτος το Φόρουμ έγινε διαδικτυακά μέσω μιας πλατφόρμας που είχε σχεδιαστεί ειδικά για αυτό. Έτσι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είχε την ευκαιρία να στείλει 6 νέα ενήλικα στελέχη για να συμμετάσχουν, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει στείλει ποτέ η ελληνική αποστολή. Αυτοί οι 6 νέοι είναι ο Ανδρέας Τζέκας, η Φωτεινή Σταθάκη, η Κατερίνα Δεκαλτσίδου, ο Νίκος Θεοδωρόπουλος, η Κατερίνα Βαρβαρέσου και η Σπυριδούλα Θάνου από Ξάνθη, Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη.


Το Φόρουμ ήταν για εμάς ο χώρος 5μέρες τώρα που όχι μόνο παίξαμε, αλλά συζητήσαμε πάνω στα ψηφίσματα του Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου και ψηφίσαμε αλλαγές και νέες προτάσεις ώστε να βάλουμε λίγες από τις σκέψεις μας μέσα σε αυτά. Σίγουρα το Φόρουμ ήταν κάτι περισσότερο φαντασμαγορικό και ουσιαστικό από αυτό που περίμενα, ένα απλό Zoomκαι μερικές στεγνές παρουσιάσεις. Ένιωσα ότι βρίσκομαι στην virtual σκηνή μαζί με όλους τους άλλους 800+ νέους προσκόπους και συζητάμε ουσιαστικά. Ήταν σίγουρα μια εμπειρία που έμαθα, έγινα καλύτερος και γνώρισα περισσότερο την Προσκοπική Κίνηση από μέσααναφέρει ο Ανδρέας.

Πρώτη φορά συμμετείχα στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Φόρουμ Νέων, πρώτη επαφή με το κομμάτι αυτό του προσκοπισμού που δεν έχει να κάνει με κατασκηνώσεις αλλά με λήψεις αποφάσεων που αφορούν την Κίνηση παγκοσμίως. Παρά το γεγονός ότι η δράση ήταν online, μου άφησε μια πολύ γλυκιά γεύση. Προσωπικά, αυτά που μου μένουν πάντα μετά από μια δράση, ό,τι δράση και αν είναι, είναι οι σχέσεις που αναπτύσσονται και γίνονται  φιλίες. Παρόλο που ήμουν από έναν υπολογιστή στην Ξάνθη, δέθηκα με τα παιδιά από την αποστολή μας, γνώρισα τα παιδιά από την αποστολή της Κύπρου και έγινα φίλη με άτομα από το Μπουτάν, την Ουρουγουάη, την Ινδονησίαμοιράζεται μαζί μας η Κατερίνα Δεκαλτσίδου τρέχοντας να προλάβει την προθεσμία κατάθεσης αλλαγών στο Youth Forum Declaration, τη διακήρυξη των Νέων της Προσκοπικής Κίνησης για τις προτεραιότητες του αύριο και τις ανάγκες του σήμερα που θα περάσουν στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο.

Ένα σημαντικό ζήτημα του σύγχρονου προσκοπισμού είναι η ενασχόληση των νέων με την διοίκηση και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το φόρουμ τα τελευταία χρόνια, επιδιώκει αυτή την ενασχόληση και "χτυπάει το καμπανάκι" για την αποδοχή των νέων στην διαδικασία αυτή. Η βάση λειτουργίας του, είναι οι Διεθνείς ομάδες, κάτι που μας αποδεικνύει πως η συνεργασία και το όραμα δεν έχουν σύνορα. Μέσα από αυτές έγιναν συζητήσεις, εκφράστηκαν απόψεις και διαμορφώθηκαν προτάσεις, από κάθε άκρη της Γης. Πλέον είμαι πεπεισμένος πως κάθε διεθνής δράση, αποτελεί μία ευκαιρία να αποκτήσουμε διαφορετικές οπτικές, νέες αντιλήψεις και να αποδεσμευτούμε από τα καθιερωμένα "κουτάκια" αναφέρει ο Νίκος.

Ποιος θα περίμενε ότι ένα ενήλικο στέλεχος από την Αθήνα, δύο από την Λάρισα, ένα από τη Θεσσαλονίκη, ένα από την Ξάνθη και ένα από τον Βόλο θα μπορούσαν να γίνουν μια καλή παρέα κατά τη διαδικτυακή προετοιμασία για το 14ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Youth Forum;! Κι όμως αυτό συνέβη! Ποιος θα περίμενε ότι μέσα σε 5 μέρες θα είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε ουσιαστικές συζητήσεις με συνομηλίκους μας από όλον τον κόσμο που αφορούν το μέλλον της παγκόσμιας προσκοπικής κίνησης, για θέματα όπως το Youth Engagement και το Safefrom Harm! Κι όμως αυτό συνέβη και μάλιστα, με το παραπάνω! Ποιος θα περίμενε ότι μετά από 7 μήνες εγκλεισμού και διαδικτυακών δράσεων θα θέλαμε να καθόμαστε 10 ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή και να συμμετέχουμε σε όλες τις ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες δραστηριότητες του Youth Forum;! Κι όμως αυτό συνέβη! Ξεκινώντας όλοι μας πιστεύαμε ότι θα ήταν το Youth Forum άλλο ένα Zoom meeting. Τελικά κάναμε λάθος! Κάθε ΙnternationalTeams meeting, κάθε workshop, κάθε διάλλειμα, κάθε Plenary Session (Ολομέλεια) σου έδινε νέες γνώσεις και εφόδια για να γνωρίσεις καλύτερα την Προσκοπική Κίνηση και ιδέες για να τις μεταφέρεις πίσω στην χώρα σου! Ήταν σίγουρα μια γεμάτη διεθνής εμπειρία!μοιράζεται ενθουσιασμένη η Φωτεινή, απορροφημένη ταυτόχρονα στην προσπάθειά της να μιλήσει με όσους περισσότερους συμμετέχοντες του Φόρουμ γίνεται και να μαζέψει πόντους στον διαγωνισμό PointsChallenge.

Τις τελευταίες 5 ημέρες, εκτός από τις κλασικές προσκοπικές δράσεις, ανακαλύψαμε και μια διαφορετική έως ξεχωριστή πτυχή του προσκοπισμού, αυτή του ‘’raise your voice’’ . Μέσα από αυτή τη συμμετοχή , μας δόθηκε η δυνατότητα, σαν Ελληνική αποστολή αλλά και ο καθένας χωριστά, να πάρει την πένα στα χέρια του και να χαράξει το δικό του μονοπάτι απόψεων, προκειμένου να δημιουργήσει ένα καλύτερο μέλλον στην προσκοπική κίνηση. Πρόσκοποι από κάθε άκρη της Γης, σε κλίμα αγαστής συνεργασίας και φιλίας, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τις ιδέες τους και ξεκίνησαν το έργο για την υλοποίηση του κοινού οράματος. Τόσο οι αποστάσεις όσο και ο γνωστός σε όλους COVID που πλήττει σήμερα τον κόσμο, δεν στάθηκαν εμπόδιο στην πραγματοποίηση του Φόρουμ. Η αίσθηση που μας άφησε; μοναδική. Η εμπειρία που αποκομίσαμε; ξεχωριστή.αναφέρει η Κατερίνα Βαρβαρέσσου.

Δηλώνοντας συμμετοχή στο φόρουμ δεν ήξερα τι να περιμένω, αυτό που ήθελα όμως ήταν να δω πως είναι ο προσκοπισμός έξω από την χώρα μας και να μου δοθεί η ευκαιρία σαν νέο ενήλικο στέλεχος να συμμετάσχω σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να ακουστεί η φωνή μου. Δεν περίμενα ότι σε διάστημα πέντε ημερών θα μπορούσα να δημιουργήσω φιλίες τόσο με άτομα από όλη την Ελλάδα αλλά και από κάθε γωνιά της γης. Μέσω του Φόρουμ μας δόθηκε η δυνατότητα όχι μόνο να κοινωνικοποιηθούμε αλλά και να συζητήσουμε σοβαρά θέματα που αφορούν το μέλλον της κίνησης. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική εμπειρία και ένα συνέδριο το οποίο βασίζεται στους νέους και τους δίνει βήμα να εκφραστούν. Με το τέλος του Φόρουμ η ανάγκη να δημιουργήσουμε μια καλύτερη κίνηση και να αυξήσουμε την ενασχόληση των νέων με αυτή έχει μεγαλώσειπροσθέτει στο τέλος η Σπυριδούλα ακριβώς πριν μπει στην επόμενη παρουσίαση για τις τάσεις των νέων και πώς αυτές εφαρμόζονται στον κόσμο μέσα από το Προσκοπικό Πρόγραμμα.

Αν κάτι μας έμαθε αυτή η πραγματικά Παγκόσμια εμπειρία είναι ότι ο Προσκοπισμός, όντας η μεγαλύτερη κίνηση νέων στον κόσμο, οφείλει όχι απλά να ετοιμάζει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες αλλά να μπλέξει τους νέους να συναποφασίζουν για το μέλλον της ίδιας της Προσκοπικής Κίνησης. Εκεί θα προετοιμαστούν και θα μάθουν τη σημασία του διαλόγου, της σύνθετης σκέψης αλλά και των συνεργασιών που χρειάζονται για τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον χιλιάδων νέων και θα χτίσουν τον αυριανό καλύτερο κόσμο που όλοι ονειρευόμαστε.