Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το κλίμα στην Ελλάδα με τη συνεργασία των Ελλήνων Προσκόπων

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 29/06/2021
Κατηγορίες: Κοινωνία, Περιβάλλον, Scouts4SDGs


29 Ιουνίου 2021 είναι η ημέρα που ορίστηκε ως η ημέρα έναρξης για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα στην Ελλάδα.

Η συνάντηση μεταξύ πρεσβευτών του EU ClimatePact (Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα), καθώς και των επίσημων συνεργατών του, πραγματοποιήθηκε σήμερα μέσω Ζoom Meeting στις 12:30 ώρα Ελλάδος.

Τι είναι το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα;

Το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα αποτελεί ευκαιρία για τους πολίτες, τις κοινότητες και τις οργανώσεις:

         να συμμετάσχουν στη δράση για το κλίμα στην Ευρώπη,

         να ενημερωθούν για την κλιματική αλλαγή,

         να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν λύσεις,

         να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο αυτών των λύσεων.

Ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, το Σύμφωνο έχει ως στόχο να καταστεί ένα ζωντανό βήμα για την ανταλλαγή πληροφοριών, τη διεξαγωγή συζητήσεων και την ανάληψη δράσης σχετικά με την κλιματική κρίση, καθώς και να στηρίξει την ανάπτυξη και την εδραίωση ενός ευρωπαϊκού κινήματος για το κλίμα.

Καθώς διευρύνεται αυτή η κοινότητα, διευρύνεται και το πεδίο δραστηριοτήτων του Συμφώνου. Πρόκειται ουσιαστικά για μία συμμαχία από οργανώσεις με οικολογικό υπόβαθρο και συνείδηση, οι οποίες πρωτοπορούν στον τομέα τους και ως κύριο μέλημά τους έχουν την βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Από μία τέτοια συμφωνία – συμμαχία δεν θα μπορούσαν να λείπει και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το οποίο έδωσε το παρών σ' αυτή τη συνάντηση, με τη συμμετοχή και ομιλία του Α’ Αντιπροέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Κωνσταντίνου Τάτση.

Γιατί χρειαζόμαστε το Σύμφωνο;

Η κλιματική κρίση είναι πραγματική και η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να κάνει κάτι γι’ αυτή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να αναληφθεί επειγόντως δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας, ιδίως για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τους 2 °C και τη συνέχιση των προσπαθειών περιορισμού της εν λόγω υπερθέρμανσης σε 1,5 °C πάνω από τα επίπεδα του 1990.

Τον Δεκέμβριο του 2019 εγκαινιάστηκε η εφαρμογή μιας Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη μετάβαση σε μια πιο δίκαιη, υγιή και ευημερούσα κοινωνία, που θα διασφαλίζει παράλληλα έναν υγιή πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές.

Ως εκ τούτου, η συμφωνία αυτή ανταποκρίνεται, όχι μόνο στις επιταγές της επιστήμης, αλλά και στα αιτήματα των πολιτών για ισχυρότερη δράση. Έρευνες σε επίπεδο Ε.Ε. δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι θεωρούν την κλιματική αλλαγή σοβαρό πρόβλημα και πιστεύουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική για κάθε έναν από αυτούς.

Οι λύσεις που περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη συμμετοχή και τη δραστηριοποίηση όλων των ανθρώπων, των κοινοτήτων και των φορέων.

Για το λόγο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα, μια πλατφόρμα συνεργασίας και αμοιβαίας ενημέρωσης, ανάπτυξης λύσεων και δημιουργίας δικτύων για πραγματική αλλαγή.

Το Σύμφωνο για το κλίμα επιθυμεί να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για πρωτοβουλίες, δίκτυα και κινήματα που έχουν ήδη αρχίσει να φέρνουν επαναστατικές αλλαγές στην προσέγγιση της δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη.

Το σύμφωνο για το κλίμα θα ενισχύσει τις προσπάθειες των αμέτρητων Ευρωπαίων, που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν, και θα βοηθήσει στην προσέγγιση εκείνων που έχουν δείξει μικρότερο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα.

Η σημερινή συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των κ. Ντίνου Μαχαίρα, Εθνικού συντονιστή EU Climate Pact για την Ελλάδα, της κ. Ελένης – Ρεβέκκας Στάιου, PR Partner για την Ελλάδα, κ. Άννας Δάντη, Υπεύθυνης Επικοινωνίας – Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και του κ. Νικόλα Κυριακίδη, Εθνικού Συντονιστή EU Climate Pact για την Κύπρο.


Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους Πρεσβευτές  του Climate Pact, οι οποίοι μας ανέλυσαν και μας έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε και εμείς ατομικά ως πολίτες ή - για τα δικά μας δεδομένα - ως Προσκοπικά κλιμάκια, να γίνουμε πρεσβευτές του Climate Pact και να δράσουμε τοπικά.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Α’ Αντιπρόεδρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, κ. Κωνσταντίνο Τάτση, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Όπως γνωρίζετε είμαστε η μεγαλύτερη Κίνηση για νέους και από την αρχή λειτουργίας μας ως Σώμα μέχρι σήμερα, μετά δηλαδή από 111 χρόνια συνεχόμενης λειτουργίας και προσφοράς στην Ελληνική κοινωνία,  η εκπαίδευση μας, είναι βασισμένη στην επαφή του παιδιού με την φύση, ενώ η δράση μας είναι επικεντρωμένη στην βιωματική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Κάθε ομάδα παιδιών σε κάθε άκρη της χώρας αποφασίζει για το πως θα δράσει τοπικά. Κεντρικά με την Εφορεία Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα ενθαρρύνουμε τα μέλη μας, έτσι ώστε στις δράσεις μας να έχουν σημαντική μείωση συσκευασιών μίας χρήσης και με το σύνθημα, «Παραλίες χωρίς πλαστικά», όπου κατασκηνώσουμε οι παράλιες που θα αφήσουμε πίσω μας θα είναι καθαρότερες. Αυτό δε θα συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια των θερινών κατασκηνώσεων των τμημάτων μας, αλλά και για τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου», λόγια τα οποία ενθουσίασαν τον συντονιστή της κουβέντας κύριο Ντίνο Μαχαίρα.


Η συνάντηση συνεχίστηκε με επιπλέον τοποθετήσεις ομιλητών και συζήτηση.

Πώς μπορώ να συμμετάσχω;

Όλοι μπορούν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό σύμφωνο για το κλίμα.

Στην πραγματικότητα, ενθαρρύνονται όλοι να συμμετάσχουν με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν!

Θα υπάρχουν πολλοί τρόποι συμμετοχής. Ας δούμε μερικούς από αυτούς:

       Γίνετε πρεσβευτής του συμφώνου για το κλίμα

       Αναλάβετε μια δράση φιλική προς το κλίμα ή μια δέσμευση

       Καταχωρίστε μια παράλληλη εκδήλωση



Social media:   https://www.facebook.com/EUClimateAction/