Στη μνήμη των Ελλήνων Προσκόπων Αϊδινίου

Αρθρογραφος: user spolizois
Ημ/νια Έκδοσης: 19/06/2021
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


Σήμερα θυμόμαστε τη θυσία των Ελλήνων Προσκόπων του Αϊδινίου, αλλά και των Σωκίων και της Κάτω Παναγιάς, οι οποίοι θανατώθηκαν από τους Τούρκους για τη βοήθεια που παρείχαν στον ελληνικό Στρατό και στους ελληνικούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής εκστρατείας.  

Τα πρώτα θύματα ήταν οι Πρόσκοποι του Αϊδινίου στις 19 Ιουνίου 1919 και γι’ αυτό έχει καθιερωθεί η ημέρα αυτή ως επέτειος της θυσίας όλων των Προσκόπων της Μ. Ασίας. Από τότε κάθε χρόνο οι Πρόσκοποι σε όλη την Ελλάδα θυμούνται όσους θανατώθηκαν, επειδή έκαναν το καθήκον τους πιστοί στην Υπόσχεση που είχαν δώσει. Πολλά μνημεία έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, όπου λαμβάνουν χώρα τελετές αλλά και γίνονται κάθε είδους εκδηλώσεις, αφιερώματα, ομιλίες για να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων. Το 1922 για να τιμήσει τους πεσόντες Προσκόπους, η κυβέρνηση κι ο Βασιλιάς απένειμαν στη σημαία του Σ.Ε.Π. το μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α’ Τάξεως, ενώ από τότε πάμπολλες πλατείες και δρόμοι σε όλη τη χώρα έχουν ονοματοδοθεί για να μνημονεύουν την θυσία τους.  

Το Ιστορικό Αρχείο Σ.Ε.Π. παρουσιάζει μια εκπομπή της Υ.ΕΝ.Ε.Δ. του 1977. Πρόκειται για ένα επεισόδιο της εκπομπής «Μορφές και Θέματα» με παρουσιάστρια την Αλίκη Νικολαΐδου, διάρκειας 18 λεπτών, αφιερωμένο στα γεγονότα που οδήγησαν στη σφαγή των Προσκόπων του Αϊδινίου και το οποίο προβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον ένα από τους δύο μόνο σταθμούς που λειτουργούσαν τότε, στις 3/7/1977. Η παρουσιάστρια με δραματοποιημένο λόγο και με τη βοήθεια φωτογραφικού υλικού αφηγείται όσα συνέβησαν.  

Όπως συμβαίνει με όλες τις επετείους και τις μνημονικές τελετές, ο τρόπος που επιλέγουμε να την «γιορτάσουμε» και το νόημα που της αποδίδουμε δεν παραμένουν αναλλοίωτα στο πέρασμα των χρόνων. Σε ένα μεγάλο βαθμό το νόημα που αποδίδουμε και ο τρόπος που επιλέγουμε να μνημονεύουμε σημαντικές επετείους όπως αυτή, επηρεάζονται πολύ περισσότερο από το παρόν και μαρτυρούν περισσότερα γι’ αυτό παρά για το ίδιο το γεγονός. Το ήθος, οι αξίες και οι νόρμες της κάθε εποχής επηρεάζουν σημαντικά το ύφος, τη γλώσσα και την έμφαση που δίνουμε στις διαφορετικές πτυχές των γεγονότων. Στο πλαίσιο αυτό, η εκπομπή μας δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο να μάθουμε το τί συνέβη στο Αϊδίνι πριν 102 χρόνια αλλά και το πώς οι συντελεστές της τα αντιλαμβάνονταν πριν από 44 χρόνια και ίσως να μας βάλουν σε μια διαδικασία να σκεφτούμε τί σημαίνει για εμάς σήμερα η θυσία των Προσκόπων της Μ. Ασίας.  

Ευχαριστούμε τον Παντελή Μετζεντζή, ο οποίος βρήκε την κόπια της εκπομπής στα αζήτητα, την διέσωσε, την ψηφιοποίησε και την δώρισε στο Ιστορικό Αρχείο ΣΕΠ!

  

Περισσότερα ιστορικά στοιχεία για τη θυσία των Προσκόπων της Μ. Ασίας μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους : 


Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Βάσου Καπάνταη για τους Προσκόπους Αϊδινίου & Σωκίων στη Νέα Σμύρνη τον Δεκέμβριο του 1975

* Το video είναι αγνώστων πνευματικών δικαιωμάτων και παρουσιάζεται εδώ με κάθε επιφύλαξη.