Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 18/03/2021
Κατηγορίες: Σαν σήμερα


Σήμερα 18 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ανακύκλωσης και οι Πρόσκοποι γιορτάζουν μαζί με την Κοινωνία, την πράσινη βιώσιμη αλλαγή. 

Ποια τα οφέλη της ανακύκλωσης;
  • Με την ανακύκλωση μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των σκουπιδιών. Έτσι, λιγότερα σκουπίδια καταλήγουν στις ήδη γεμάτες χωματερές.
  • Δεν σπαταλάμε χρήσιμα υλικά. Είναι πάρα πολλά τα υλικά που μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ξανά σε νέα προϊόντα. Έτσι δεν αδειάζουμε τη γη μας από τα μέταλλα ή άλλα υλικά που ανακυκλώνονται. 
  • Εξοικονομούμε χρήματα. Όλα αυτά τα υλικά και η ενέργεια που εξοικονομούμε από την ανακύκλωση, κοστίζουν χρήματα που τελικά, αν δεν τα ανακυκλώσουμε, τα πληρώνουμε από την τσέπη μας. 
  • Προστατεύουμε το περιβάλλον και την υγεία μας. Ακόμη κι αν είχαμε πάρα πολύ χώρο για χωματερές. τόσα σκουπίδια μαζεμένα θα έκαναν κακό στην υγεία μας. 
  • Εξοικονομούμε ενέργεια. Ανακυκλώνοντας τα διάφορα υλικά αντί να τα πετάμε, μπορούμε να ξαναφτιάξουμε νέα προϊόντα και να μη χρειαστεί να ξαναμπούμε στη διαδικασία παραγωγής μετάλλων από ορυκτά ή χαρτιού από δέντρα. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενέργειας εξοικονομείται. 


 Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε;
  • Εξοικονομούμε πρώτες ύλες, που βρίσκονται στη φύση και οι ποσότητές τους δεν είναι ατελείωτες. Τέτοιες είναι τα μέταλλα, το ξύλο.
  • Εξοικονομούμε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Κάθε τι που παράγουμε χρειάζεται ενέργεια. Την ενέργεια σήμερα την παίρνουμε καίγοντας πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Δυστυχώς και αυτές οι πηγές ενέργειας δεν είναι ατελείωτες. Η ενέργεια που χρειάζεται για να παράγουμε χαρτιά, γυαλιά, μέταλλα από πρώτη ύλη είναι πολύ περισσότερη από την ενέργεια που χρειάζεται όταν αυτά κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά. Άρα εξοικονομούμε ενέργεια, πετρέλαιο και χρήματα. 
  • Ωφελούμε το περιβάλλον. Κάνοντας ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον. Ναι, γιατί τα χαρτιά, τα γυαλιά, τα μέταλλα που πετάμε στα σκουπίδια αν τα ανακυκλώσουμε θα έχουμε λιγότερα σκουπίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πρόσκοποι ως Πρεσβευτές των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. έχουν διακριθεί για την ανακύκλωση σε συνεργασία με τη Vodafone μέσω του Προγράμματος "Ανακύκλωσης Συσκευών και αξεσουάρ". Πρόκειται για ένα βραβευμένο πρόγραμμα που υλοποιείται εδώ και 13 χρόνια και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία διαδικασία ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα.



Παράλληλα οι Πρόσκοποι, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, με σκοπό την υλοποίηση μιας σειράς από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση της ανακύκλωσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. 

Τέλος, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης οι Πρόσκοποι δημιούργησαν μία παγκόσμια περιβαλλοντική πρωτοβουλία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των βασικών ικανοτήτων που απαιτούνται για να μπορέσουν οι νέες και νέοι (ασχέτως εάν είναι μέλη της Προσκοπική Κίνησης) να γίνουν μελλοντικοί «περιβαλλοντικοί ηγέτες», το Earth Tribe.