Χαρίζοντας αγάπη και ανθρωπιά

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 06/12/2015
Κατηγορίες: Κοινωνία


Ένα ζευγάρι ζεστές κάλτσες και μια αλλαξιά από στεγνά ρούχα, είναι το  πρώτο σημάδι για να νιώσουν οι  προσφυγές, ότι εδώ που έφτασαν υπάρχουν άνθρωποι. 

Άνθρωποι έτοιμοι να τους καλωσορίσουν, να τους καλοδεχτούν και να προσπαθήσουν με ένα χαμόγελο να φωτίσουν την σκοτεινιά του ταξιδίου τους. Αυτούς τους ανώνυμους ανθρώπους, τους εθελοντές που διαθέτουν αποθέματα ψυχής και ανθρωπιάς, τίμησε η Επιτροπή διασύνδεσης του  Πανεπιστήμιου Αιγαίου με την κοινωνία και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ στην «γιορτή του Εθελοντισμού» το βράδυ του Σαββάτου 5 Δεκεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο «Χανδρής». 

Η επιτροπή που αποφάσισε την απονομή των βραβείων, αποτελούμενη από τους κ.κ. Γιάννη Καρκαζή (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, πρόεδρος), Mohamad Aruqi (αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες), Δημήτρη Καράλη (δήμος Χίου), Δημήτρη Αυγερινό (Αστυνομική Διεύθυνση Χίου), Παντελή Βατούση (Λιμενικό Σώμα) και Σίμο Γεραζούνη (Ερυθρός Σταυρός), δυσκολεύτηκε στο έργο της παραδέχθηκε ο κ. Σίμος Γεραζούνης, μιλώντας στην εκδήλωση.

Στην γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, έβλεπες πρόσωπα γνώριμα, φωτεινά γεμάτα από αναμνήσεις των στιγμών που έζησαν στην παραλία(όταν  υποδέχονταν βρεμένους και ταλαιπωρημένους ανθρώπους), στον δημοτικό κήπο( που έβρισκαν ένα πρόχειρο καταφύγιο) αλλά και μεσοπέλαγα, όταν πάλευαν να σωθούν από τα κύματα. Στην σημασία και την αξία του εθελοντισμού αναφέρθηκαν όλοι σχεδόν οι ομιλητές. Στο πρόσωπο του καθενός που τιμήθηκε , τιμόταν όλη η χιακή κοινωνία. Σε κάθε σύλλογο, ομάδα , πολίτη, τιμόταν η ελληνική ψυχή, που ξέρει από προσφυγιά, από ξεριζωμό, από φτώχια. 

Η εκδήλωση αυτή ήταν διαφορετική από άλλες εκδηλώσεις. Όλοι όσοι ήταν στην αίθουσα ήταν ισότιμοι, ισάξιοι στην προσφορά. Κάνεις περισσότερο, κανείς λιγότερο. Από τον καπετάνιο του αλιευτικού , που έμαθε πια να «ψαρεύει» ανθρώπους, μέχρι τις γυναίκες στην παραλία του Καταρράκτη, της Αγίας Ερμιόνης, τα μέλη του ερυθρού Σταυρού και των Προσκόπων και τόσους άλλους , ένιωθες ότι ήσουν δίπλα σε «μικρούς, αθόρυβους ήρωες» που ξεχνούν και ξεπερνούν την καθημερινότητα τους χαρίζοντας αγάπη, ανθρωπιά σε όσους δεν επέλεξαν, αλλά, αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν. 



Βράβευση Προσκόπων Χίου
Σημαντική και πολύπλευρη είναι η συνεισφορά των προσκόπων της Χίου, που σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ προσφέρουν ανιδιοτελώς φροντίδα και στήριξη στους πρόσφυγες. Τακτική ήταν η παρουσία βαθμοφόρων στον δημοτικό κήπο για παρασκευή και διανομή φαγητού. Εξίσου πολύτιμη υπήρξε η συνδρομή τους στο στήσιμο των σκηνών και στη καταγραφή. Συμμετείχαν επίσης στη πανελλήνια προσκοπική δράση «Μια βάρκα φάρμακα», για τη συλλογή φαρμακευτικού υλικού που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Τα φάρμακα που συγκεντρώθηκαν παραδόθηκαν στα κλιμάκια των Γιατρών του Κόσμου που δραστηριοποιούνται στα νησιά του Αιγαίου.