Οι Πρόσκοποι και o O.H.E. ξεκινάνε μια νέα παγκόσμια συνεργασία

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 01/10/2020
Κατηγορίες: Κοινωνία, Κόσμος


Η Παγκόσμια Προσκοπική κίνηση και το Εθελοντικό Πρόγραμμα του OHE (UNV) υπογράψανε ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, με στόχο να μεγιστοποιηθεί η δημιουργική συνεργασία μεταξύ των εθελοντών του μεγαλύτερου εθελοντικού προγράμματος του παγκόσμιου οργανισμού και της μεγαλύτερης εθελοντικής κίνησης νέων στον πλανήτη.

Σε αυτή τη νέα συνεργασία, το UNV και ο Παγκόσμιος Προσκοπισμός από κοινού θα προσπαθήσουν να τονίσουν την αξία του εθελοντισμού και να τον παρουσιάσουν ως ένα σημαντικό εργαλείο για να ενισχύσει τους νέους και να βοηθήσει την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Οι δύο φορείς θα εργαστούν μαζί για την επιτυχία τον Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG) και θα αυξήσουν την πίεση για την δημιουργία θεσμικών πλαισίων που θα επιτρέψουν, θα προστατεύσουν και θα ενισχύσουν εθελοντές να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για το καλό των τοπικών κοινωνιών δίχως διακρίσεις.

«Ο εθελοντισμός είναι στην καρδιά της Προσκοπικής Κίνησης και είναι σημαντικό στοιχείο του πως οι νέοι αναπτύσσονται μέσα από τον Προσκοπισμό ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες στις κοινωνίες τους. Είμαστε πραγματικά περήφανοι να συνεργαζόμαστε με το UNV ώστε να δώσουμε περισσότερη αναγνώριση και εργαλεία στον εθελοντισμό παγκοσμίως.», δήλωσε ο Ahmad Alhendawi, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Προσκοπική Κίνηση

Το Παγκόσμιο Εθελοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο εθελοντές που προσφέρουν τον χρόνο τους δίχως οικονομικό αντάλλαγμα προς όφελος των τοπικών τους κοινωνιών. Για περισσότερο από έναν αιώνα, οι εθελοντές αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της Προσκοπικής Κίνησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου το 10% των μελών της είναι ενήλικοι εθελοντές, αφοσιωμένοι στο να προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους στην μη επίσημη εκπαίδευση (NFE) και στην ανάπτυξη των νέων σε όλο τον πλανήτη.

«Ο εθελοντισμός είναι συνήθως η πρώτη επαφή που έχουν οι νέοι με την συμμετοχή στα κοινά. Για το UNV είναι μεγάλη τιμή να συνεργαζόμαστε με τον Παγκόσμιο Προσκοπισμό και να ανακαλύψουμε μαζί νέους τρόπους για να ενδυναμώσουμε και να στηρίξουμε τους εκατομμύρια νέους εθελοντές που δηλώνουν έτοιμοι και ικανοί για να στηρίξουν τις τοπικές κοινωνίες τους.» , τόνισε με τη σειρά του ο Olivier Adam, Διευθυντής Συντονισμού του Εθελοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ.



Μέσα από αυτή την νέα συνεργασία, τα γραφεία του UNV στις διάφορες χώρες που αυτό δραστηριοποιείται και των Εθνικών Προσκοπικών Οργανώσεων, όπως είναι το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, θα συνεργαστούν πιο στενά με στόχο στην αναβάθμιση του προφίλ του εθελοντισμού σε εθνικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή θα βρουν νέους τρόπους να ενεργοποιήσουν τους εθελοντές για να αντιμετωπιστούν νέες και υπάρχουσες ανάγκες στις τοπικές κοινωνίες.