Ο Κορονοϊός προκαλεί "υπερ-χρήση" πλαστικού μιας χρήσης

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 06/05/2020
Κατηγορίες: Κοινωνία, Περιβάλλον


Ο Κορονοϊός προκαλεί "υπερ-χρήση" πλαστικού μιας χρήσης!

Όποια φωτογραφία από την περίοδο της πανδημίας κορονοϊού και αν κοιτάξουμε, φαίνεται να έχει ένα κοινό γνώρισμα... το πλαστικό μιας χρήσης!

Χειρουργικές μάσκες, γάντια, προστατευτικός εξοπλισμός, σακούλες, ενδυμασίες, κλπ ,η κρίσηCovid-19 προκάλεσε μια ταχεία επέκταση της παραγωγής και κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων που μας χρειάζονται, με τις κυβερνήσεις να αγωνίζονται για να ενισχύσουν τα αποθέματά τους και τους υπεύθυνους πολίτες να αναζητούν αυτά τα είδη για την προστασία τους.



Μια τέτοια παραγωγή έχει κριθεί ως απαραίτητη για την αντιμετώπιση μιας από τις σημαντικότερες κρίσεις δημόσιας υγείας στη σύγχρονη εποχή. Όμως όλα αυτά τα πλαστικά καταλήγουν «κάπου» - και οι ειδικοί του περιβάλλοντος φοβούνται ότι αυτό αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου, καθώς η πανδημία προκαλεί σοβαρές προκλήσεις στην συλλογική προσπάθεια μείωσης της ρύπανσης των πλαστικών.

Η σοβαρότερη πρόκληση συνίσταται στην προσωρινή (;) αναστολή ή καθυστέρηση των απαιτούμενων ενεργειών και θεσμικών κανονισμών για τον περιορισμό των πλαστικών ειδών μιας χρήσης καθώς και στις επιπτώσεις που αυτή συναφώς επιφέρει στη συνείδηση εκατομμυρίων ανθρώπων που σήμερα εύλογα απορρίπτουν πλαστικά γάντια και μάσκες σε πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Είναι σαφές άλλωστε ότι οι συνέπειες των πρακτικών αυτών θα είναι βαριές για τις ήδη μολυσμένες θάλασσές μας, σηματοδοτώντας μια σειρά μακροχρόνιων και δυσεπίλυτων θεμάτων. Γνωρίζουμε ότι με την πάροδο του χρόνου, αυτά τα προϊόντα διαλύονται και προστίθενται στην τεράστια «συλλογή» "μικροπλαστικού" που κυριαρχεί στις θάλασσες,τον αέρα και τα τρόφιμά μας.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, ενώ παράγουμε και απορρίπτουμε πλαστικό για την καταπολέμηση μιας κρίσης δημόσιας υγείας, ταυτόχρονα συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας άλλης! Οι προσπάθειες οργανωμένης απόρριψης ή ακόμα και ανακύκλωσης αυτών των απορριμμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν ανακοινωθεί καν, φέρνοντας το «κακό» ακόμα πιο γρήγορα μπροστά μας!


Ωστόσο,υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος, που εμείς, οι Έλληνες Πρόσκοποι και όλοι οι Έλληνες πολίτες μπορούμε να εφαρμόσουμε για να εξισορροπήσουμε αυτήν την προβληματική κατάσταση: να περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο οποιαδήποτε άλλη χρήση πλαστικού μιας χρήσης. Με το να μην χρησιμοποιούμε καθόλου καλαμάκια πλαστικά, είδη εστίασης πλαστικά (πιατάκια, ποτηράκια, πιρουνάκια, κλπ) και πλαστικά μπουκάλια, ενδεχομένως να μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε την "υπερχρήση" πλαστικού υγειονομικού υλικού.

Το περιβάλλον μας χρειάζεται την προσοχή μας περισσότερο από ποτέ! Μην χρησιμοποιείτε πλαστικά μιας χρήσης σε κάθε περίπτωση που μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με είδη πολλαπλών χρήσεων.

Όχι σε πλαστικές σακούλες, ποτήρια, πιάτα, καλαμάκια, μπουκαλάκια!!