Ανανεώθηκε η συνεργασία των Προσκόπων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 10/04/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Ανανεώθηκε η συνεργασία των Προσκόπων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR)


Κουάλα Λουμπούρ, Μαλαισία – Οι Πρόσκοποι και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ανανέωσαν την συνεργασία τους, επισημοποιώντας την σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο. Ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Προσκοπική Κίνηση, Ahmad Alhendawi και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi υπέγραψαν ηλεκτρονικά μέσω τηλεδιάσκεψης, το Μνημόνιο Συνεργασίας στις 2 Απριλίου 2020.

Ως μια από τις μεγαλύτερες κινήσεις νέων στον πλανήτη με 54 εκατομμύρια μέλη, η Προσκοπική Κίνηση εργάζεται σε δύσκολες συνθήκες για να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους, ενσωματώνοντας περιθωριοποιημένες και ευάλωτες κοινότητες, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, στα εκπαιδευτικά της προγράμματα και δραστηριότητές της.

«Όλοι οι Πρόσκοποι είναι υπερήφανοι που συνεργάζονται με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για την παροχή περισσότερων εκπαιδευτικών ευκαιριών στους νέους σε περιθωριοποιημένες κοινότητες. Θα επεκτείνουμε τα προγράμματα μη τυπική εκπαίδευσής που υλοποιούμε για να συμβάλουμε στην προστασία, στην ένταξη και στην ενδυνάμωση των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των απάτριδων», δήλωσε ο Alhendawi.


Η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση συνεργάζεται συνεχώς με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σε εθνικό επίπεδο για να προσφέρει  ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει στους νεαρούς πρόσφυγες την ευκαιρία να συμμετάσχουν στον Προσκοπισμό με επίκεντρο την οικοδόμηση της ειρήνης και την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους.

Σε αυτή την σχέση, η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα συνεργαστούν σε κοινές προσπάθειες που είναι βασισμένες στους στρατηγικούς για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των προσφύγων, των εσωτερικά εκτοπισμένων και των απάτριδων. Η συνεργασία αυτή δηλώνει ότι ο Προσκοπισμός και η δέσμευση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες θα επιταχύνουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 για την Αειφόρο Ανάπτυξη και για το «Κανείς να μην μείνει πίσω».



Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών, Φίλιππος Γκράντι, σχολίασε: "Το απίστευτο πράγμα για την Προσκοπική Κίνηση είναι η αίσθηση ότι είσαι μέρος κάτι μεγαλύτερου. Η συντροφικότητα ενός παγκόσμιου κινήματος για καλό και οι ευκαιρίες για πραγματική αλλαγή που παρέχει αυτό. Αυτή η αίσθηση αλληλεγγύης είναι εξίσου σημαντική σήμερα στην καταπολέμηση της πανδημίας του COVID-19, καθώς διασφαλίζει ότι δεν θα ξεχαστούν εκείνοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον πόλεμο και τις συγκρούσεις. Σε συνεργασία, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι Πρόσκοποι μπορούν να κάνουν μια απτή διαφορά στις ζωές των προσφύγων σε όλο τον κόσμο και να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης που ενισχύει την ανθεκτικότητα και την ελπίδα τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Πρόσκοποι αποτελούν σημαντικό εταίρο για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τους ανθρώπους που υπηρετούμε.”


 

Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ξεκίνησε ψηφιακά στο πλαίσιο του διαδικτυακού Jamboree της προσκοπικής κίνησης, γνωστό ως JOTI, το οποίο υλοποιείται για να συνδέσει τους νέους σε όλο τον κόσμο σε μια περίοδο κοινωνικής απομόνωσης λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του Covid-19. Καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες στην ψηφιακή αυτή εκδήλωση, το JOTI δίνει την ευκαιρία στους νέους να ανακαλύψουν τομείς όπως η παγκόσμια ιθαγένεια, η εκπαίδευση για την ψυχική υγεία και πολλά περισσότερων μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του.


Η συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θα επιτρέψει στον Παγκόσμιο Προσκοπισμό να ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα των εθνικών προσκοπικών οργανισμών για άμεση αντίδραση σε ανθρωπιστικές κρίσεις.

Οι Πρόσκοποι και η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες έχουν μακρά ιστορία συνεργασίας από την υπογραφή του πρώτου τους Συμφώνου Συνεργασίας στο 18ο Παγκόσμιο Τζάμπορη στην Ολλανδία το 1995.Ορισμένες Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις είναι ενεργές και συμμετέχουν επίσης σε ανθρωπιστικές δράσεις και έχουν ιδρύσει Προσκοπικές Ομάδες σε διάφορες περιοχές προσφύγων.