10 λόγοι για να γίνεις εθελοντής Πρόσκοπος

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 06/03/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Ο Προσκοπισμός είναι μία από τις μεγαλύτερες κινήσεις  που βασίζονται σε εθελοντές στον κόσμο, με πάνω από 54 εκατομμύρια εθελοντών, με 5 εκατομμύρια από αυτούς να είναι ενήλικοι.

Γιατί όμως τόσοι πολλοί άνθρωποι εμπλέκονται στην Προσκοπική κίνηση; Διότι ο Προσκοπισμός δίνει πολλές ευκαιρίες για να αναπτυχθεί προσωπικά, επαγγελματικά και κοινωνικά.

Ακολουθούν 10 τρόποι με τους οποίους ο Προσκοπισμός σου ανταποδίδει την συμμετοχή σου σε αυτόν.


Γίνεσαι ενεργός Πολίτης.

Γίνεσαι απαραίτητος. Συμμετέχοντας εθελοντικά στην Προσκοπική κίνηση, σου δίνεται η ευκαιρία να ενθαρρύνεις και να ενδυναμώσεις νέους ανθρώπους στο να δημιουργήσουν μία κοινωνία και κατά συνέπεια έναν κόσμο μέσα στον οποίο θα θέλεις να ζεις.



Γίνεσαι καινοτόμος

Ανάλογα με τον ρόλο τον οποίο καλείσαι να παίξεις στην Προσκοπική Κίνηση, μπορείς να αποκτήσεις ικανότητες ηγεσίας, επικοινωνίας,προσωπικής ανάπτυξης κλπ. Όλα αυτά προστίθενται και βελτιώνουν εφόδια ζωής όπως η ομαδικότητα, η αυτοδιαχείριση και η επίλυση προβλημάτων και σε επίπεδο ανθρώπων αλλά και σε επίπεδο καταστάσεων.

Γίνεσαι μέλος μιας τεράστιας οικογένειας

Ο εθελοντισμός σου δίνει πρόσβαση στην μεγάλη οικογένεια του Προσκοπισμού, πράγμα που σημαίνει πως αυτομάτως αποκτάς άνω από 50 εκατομμύρια αδερφών σε όλον τον κόσμο. Γνωρίζεις κόσμο με κοινά με σένα ενδιαφέροντα και ζεις μαζί τους περιπέτειες που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα φανταζόσουν καν.

Αποκτάς μεγάλη αυτοπεποίθηση

Το να είσαι εθελοντής είναι μία διασκεδαστική διαδικασία.Βοηθώντας άλλους να πιάσουν τους στόχους τους και στο τέλος να επιτύχουν, θα σε οδηγήσει στο χτίσιμο μεγαλύτερης αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης ενώ παράλληλα θα αποκτήσεις το κουράγιο να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερες προκλήσεις.



Αποκτάς ικανότητες και εμπειρίες

Ο εθελοντισμός βελτιώνει τις ικανότητές σου ως εργαζόμενο εφοδιάζοντας σε με ικανότητες που λατρεύουν οι εργοδότες ενώ παράλληλα σε βοηθάει και να φαίνεσαι και να είσαι στοχοπροσηλωμένος, παθιασμένος και δημιουργικός με αυτό που κάνεις. Η βελτίωση του εαυτού σου και της κοινωνίας γίνονται η δεύτερη φύση σου, συν το γεγονός του ότι έχεις την τύχη να συμμετέχεις σε σπουδαίες εκπαιδεύσεις που σου χαρίζουν για πάντα εφόδια ζωής.

 Αποκτάς καλύτερη υγεία

Κι όμως είναι αλήθεια. Μελέτες δείχνουν πως όταν είσαι αφοσιωμένος στους γύρω σου και όχι μόνο στον εαυτό σου, τα επίπεδα άγχους αρχίζουν να μειώνονται, το ανοσοποιητικό σου σύστημα δυναμώνει παράλληλα με την αίσθηση της ικανοποίησης. Τα συναισθήματα της επίτευξης στόχων και της θετικότητας μεγαλώνουν, ενώ όσοι κάνουν camping, πεζοπορία, ορειβασία κλπ. μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν.

 


Οδηγείς τις αλλαγές

Το 2015, τα Ηνωμένα έθνη ανακοίνωσαν το θεματολόγιο βιώσιμης ανάπτυξης για το 2030 έχοντας στο επίκεντρο τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs). Οι Πρόσκοποι έχουν δεσμευτεί να σχηματίσουν τη μεγαλύτερη συντονισμένη συνεισφορά νέων σε όλον τον κόσμο για την εφαρμογή αυτών των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης… ένας από αυτούς θα είσαι και εσύ!



Εμπνέεσαι

Αλλάζοντας την ρουτίνα σου ή κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητά σου, για να σκεφτείς τους γύρω σου, μπορεί να αλλάξει η οπτική σου, όσον αφορά στο πως βλέπεις τον κόσμο και να αποκτήσεις πολλά ενδιαφέροντα.Είναι πολύ πιθανόν να σου έρθουν ιδέες για το πώς μπορείς να βελτιώσεις τον εαυτό σου ή ακόμα και να αλλάξεις τρόπο ζωής. Αυτή η μετατόπιση προοπτικής ανοίγει το μυαλό σας και βοηθά στην τοποθέτηση νέων στόχων και νέων δεσμεύσεων στη ζωή.

 Διασκεδάζεις

Στην πραγματικότητα ο εθελοντισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη σοβαρότητα και σεβασμό. Δεν παύει όμως παράλληλα να είναι και διασκεδαστικός. Γνωρίζετε νέους ανθρώπους, αγκαλιάζετε την ποικιλομορφία και ζείτε νέες περιπέτειες. Βοηθώντας τα παιδιά και τους νέους να απελευθερώσουν και να ενεργοποιήσουν όλες τις δυνατότητες και τα ταλέντα τους,ανοίγοντάς τους παράθυρα στον κόσμο, δίνοντάς τους την δυνατότητα να ανθίσουν.


 

Είσαι έτοιμος να ενωθείς μαζί μας και να συμβάλεις στην προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου κόσμου;

Γίνε Πρόσκοπος 

#gineproskopos  #scoutsofegreece