Πρωτοβουλίες Κοινωνικής Παρέμβασης από τους Προσκόπους

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 17/02/2020
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Η +ΠΡΑΞΗ είναι μια δράση του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε., για νέες και νέους ηλικίας 18 έως 26 ετών, η οποία πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά. Σκοπός της δράσης είναι η συνεργασία, η εξωστρέφεια και η κοινωνική παρέμβαση. Γίνεται, δηλαδή, συνεργασία με φορείς, συλλόγους και ιδρύματα, στα οποία τα Μέλη Προσκοπικού Δικτύου δίνουν το χρόνο τους πράττοντας και παρεμβαίνοντας ώστε να παραχθεί ένα ωφέλιμο, θετικό έργο.


Η δράση καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και προσπαθεί να δίνει λύσεις. Παράλληλα προσφέρει ευρύ πεδίο δεξιοτήτων στα Μέλη Προσκοπικού Δικτύου που συμμετέχουν κάθε χρόνο. Τα Μέλη μας καλούνται να ανακαλύψουν το θέμα-πρόβλημα που θα ασχοληθούν και να οργανώσουν τη δράση. Αναπτύσσουν, μεταξύ άλλων, σχέσεις συνεργασίας με άτομα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, ηλικιών ή διαφορετικού πολιτισμού. Εννοείται παράλληλα ότι αποκτούν δεξιότητες χρήσιμες και για τον επαγγελματικό στίβο: δημιουργική σκέψη, ικανότητα λήψης αποφάσεων, ενσυναίσθηση και πολλές άλλες.


Η δράση +ΠΡΑΞΗ πραγματοποιείται, συνήθως, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, χωρίς ωστόσο να είναι δεσμευτικός ο χρόνος υλοποίησης. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η κοινωνική παρέμβαση είναι τρόπος ζωής για τα Μέλη Προσκοπικού Δικτύου όλο το χρόνο. Τα κοινωνικά ζητήματα υφίστανται όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τις μέρες των γιορτών.


Τα Μέλη Προσκοπικού Δικτύου, λοιπόν, συμμετείχαν στη φετινή +ΠΡΑΞΗ μαγειρεύοντας, μαζεύοντας τρόφιμα και βοηθώντας έμπρακτα σε τράπεζες τροφίμων ή συσσίτια αστέγων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Διοργάνωσαν, παράλληλα, αιμοδοσίες καλώντας όλους τους ενεργούς πολίτες της περιοχής τους να συμμετάσχουν. Συνέλλεξαν σχολικό και υγειονομικό υλικό για τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Ακόμη, απασχόλησαν δημιουργικά, τα παιδιά, τα οποία ζουν σε δομές φιλοξενίας, έφτιαξαν κάποια από τα απαραίτητα για την άνετη διαβίωση των παιδιών, φρόντισαν για τον χώρο των παιχνιδιών και της μελέτης τους, ενώ καλλώπισαν και τον εξωτερικό χώρο της δομής φιλοξενίας ανακυκλώνοντας και βάζοντας χρώμα στην καθημερινότητα των παιδιών.


Όμως οι συμμετέχοντες στην +ΠΡΑΞΗ δεν σταμάτησαν στις παραπάνω δραστηριότητες. Έγιναν συμβολικά Αι-Βασίληδες για τα αδέσποτα ζώα βοηθώντας και στη συλλογή τροφής για φιλοζωικό σωματείο, το οποίο φιλοξενεί δεκάδες αδέσποτα ζώα. Επισκέφθηκαν, επίσης, και ίδρυμα φροντίδας ηλικιωμένων όπου εκεί άλλαξαν την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. Η παρέα των νεαρών σε ηλικία Μελών Προσκοπικού Δικτύου με τους ηλικιωμένους έδωσε ενέργεια στην ημέρα και έφερε το χαμόγελο στα χείλη. Συν τοις άλλοις, σε επόμενη επίσκεψη σε ψυχιατρικό ξενώνα τα Μέλη Π.Δ. έφτιαξαν μαζί με τους φιλοξενούμενους κουλουράκια και γλυκίσματα. Τα γλυκίσματα όμως και ο καφές δεν έλειψαν και στις γειτονιές όπου υπάρχουν κάτοικοι που στερούνται τα βασικά αγαθά. Εκεί τα Προσκοπικά Δίκτυα ευαισθητοποίησαν τους επαγγελματίες υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να συμμετάσχουν στην καμπάνια «καφές και σνακ σε αναμονή».


Μια από τις πολλές ευκαιρίες για κοινωνική παρέμβαση των Μελών Προσκοπικού Δικτύου, δηλαδή η δράση +ΠΡΑΞΗ, για ακόμη μια χρονιά έφερε την κοινωνία και την Προσκοπική Κίνηση πιο κοντά. Έδωσε, τέλος, τις απαραίτητες εμπειρίες και τα βιώματα που χρειάζονται οι νέες και οι νέοι, Μέλη Προσκοπικού Δικτύου, ώστε να σκέφτονται και να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες.

Ο κλάδος Προσκοπικού Δικτύου Γ.Ε./Σ.Ε.Π. με αυτή του τη δράση, κάνει πράξη τον δεύτερο από τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης


Περισσότερα για τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης www.scouts4sdgs.gr