Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος Προσκοπικών Συστημάτων για συμμετοχή στη διετή πιλοτική εφαρμογή του νέου Προσκοπικού προγράμματος

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 05/04/2024
A/A: 37 / 2024

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Το Προσκοπικό Πρόγραμμα πρέπει να έχει τα παιδιά και τους νέους στο επίκεντρο και να αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες, τις προσδοκίες, τις φιλοδοξίες και φυσικά την συμμετοχή τους σε αυτό. Ανανεώνοντας τακτικά το Προσκοπικό του Πρόγραμμά, το Σ.Ε.Π. μπορεί να διασφαλίζει ότι ανά πάσα στιγμή προσφέρει στους νέους εκπαιδευτικές εμπειρίες, που τους βοηθούν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους και να είναι ενεργοί πολίτες του κόσμου.

Επόμενη φάση της εξελισσόμενης διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος, όπως αποφασίστηκε από το 18ο Πανελλήνιο Προσκοπικό Συνέδριο είναι η διετής πιλοτική εφαρμογή της νέας προσέγγισης του, όπως διαμορφώθηκε από τις ομάδες εργασίας, σε έναν αριθμό Συστημάτων ικανό ώστε να αξιολογήσουμε την αποδοχή, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα της, πριν την τελική και καθολική εφαρμογή του και να τη βελτιώσουμε αν χρειαστεί.

Υπενθυμίζουμε ότι εξελισσόμενη διαδικασία για την αναθεώρηση του Προσκοπικού Προγράμματος, αξιοποιούνται πόροι όπως το GPS, μία μεθοδολογία για το σχεδιασμό και την ανανέωση του Προσκοπικού Προγράμματος, η οποία έχει αναπτυχθεί από το WOSM και είναι χτισμένη πάνω στη διεθνή εμπειρία. Αξιοποιήθηκαν επίσης πολλά ακόμα ενδιαφέροντα εργαλεία, όπως έρευνες, επισκέψεις και συνεργασίες με άλλους Εθνικούς Προσκοπικούς Οργανισμούς, απόψεις ειδικών κ.ά.

Τα Προσκοπικά Συστήματα που θα συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή της αναθεωρημένης προσέγγισης του Προσκοπικού Προγράμματος θα πρέπει:

Να λάβουν την απόφαση σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστήματος
Να λειτουργούν στο Σύστημα: Αγέλη Λυκοπούλων, Ομάδα Προσκόπων και αυτόνομη Κοινότητα Ανιχνευτών, επιθυμητά και Προσκοπικό Δίκτυο
Εάν η Κοινότητα τους λειτουργεί σε συνεργασία με άλλη τότε θα πρέπει και το άλλο Σύστημα να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην πιλοτική εφαρμογή

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος γίνεται συμπληρώνοντας την παρακάτω ηλεκτρονική φόρμα έως τις 28 Απριλίου 2024:


Η έναρξη της διετούς πιλοτικής εφαρμογής έχει προσδιοριστεί για τον Σεπτέμβριο του 2024.

Σημειώνουμε ότι η πιλοτική εφαρμογή της αναθεωρημένης προσέγγισης στο Προσκοπικό Πρόγραμμα δεν καταργεί τους υφιστάμενους Κανονισμούς και τις Εγκυκλίους του Σ.Ε.Π. που πρέπει στο σύνολο τους να συνεχίζουν να υλοποιούνται. Η πιλοτική εφαρμογή αφορά αποκλειστικά τα Προσκοπικά Συστήματα που θα επιλεγούν και θα ενημερωθούν για την συμμετοχή τους από την Ομάδα Αναθεώρησης του Προσκοπικού Προγράμματος.

Με την ελπίδα να οδηγηθούμε σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των νέων, με στοιχεία που το καθιστούν διασκεδαστικό και συναρπαστικό, αλλά και στην αποδοχή του από το σύνολο των Ενηλίκων Στελεχών μας, καλούνται τα Προσκοπικά Συστήματα που επιθυμούν τη συμμετοχή στην διετή πιλοτική εφαρμογή του νέου Προσκοπικού προγράμματος να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.



Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 114 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
  4 ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
17 ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 37_2024.pdf