Τελετή Ονομασίας "Προσκόπων Έθνους"

Press Office
Ημ/νια Έκδοσης: 21/02/2024

Νέο

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, η τελετή ονομασίας «Πρόσκοπος Έθνους».

Ο Υπουργός, κύριος Κυριάκος Πιερρακάκης  τίμησε με την παρουσία του την τελετή κι επέδωσε τα διακριτικά στους νέους Προσκόπους Έθνους. 

Η ονομασία κάθε Ανιχνευτή (Πρόσκοποι, ηλικίας 15-17 ετών) σε Πρόσκοπο Έθνους, αποτελεί την κορύφωση της Προσκοπικής πορείας του και σηματοδοτεί ταυτόχρονα τη μετάβαση ενός εφήβου από την ηλικία της ξέγνοιαστης διασκέδασης στη φάση των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον και της ανάληψης ευθυνών ζωής. Κάθε νέος που θα ονομαστεί Πρόσκοπος Έθνους έχει δείξει στην πράξη ότι έχει αναπτύξει γνώσεις, ικανότητες και συμπεριφορές που θα του επιτρέψουν να ξεχωρίσει ως πολύτιμη μονάδα στην κοινωνία του αύριο.

Την τελετή άνοιξε η Έφορος του κλάδου Ανιχνευτών, κ. Λένα Αποστόλου, καλωσορίζοντας τους Προσκόπους Έθνους, τονίζοντας πως η μέρα ανήκει στα νέα παιδιά και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον πρόεδρο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων κ. Γιώργο Χουρδάκη, που απευθύνθηκε στους νέους Προσκόπους, λέγοντας:
«Αγαπητοί Πρόσκοποι του Έθνους, η κοινωνία μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ άτομα σαν και εσάς. Θέλουμε ανθρώπους ανήσυχους με κοινωνική ευαισθησία, με αντίληψη για τα δρώμενα που συμβαίνουν γύρω μας. Θέλουμε οι Αρχές που μας χαρακτηρίζουν και οι πανανθρώπινες αξίες που εκφράζουν, να είναι συστατικό της κοινωνίας μας. Θέλουμε εσείς – εμείς – να είμαστε αυτός ο φάρος. Ένας φάρος που δίνει κατεύθυνση, πορεία, στόχο, σημείο αναφοράς στις κοινωνίες που ζούμε, σε κάθε διάσταση και στιγμή της ζωής μας. Ο κόσμος ανήκει σε αυτούς που τον διαμορφώνουν. Όσο και αν κάποια στιγμή φαίνεται αβέβαιος, ηρεμούμε και γεμίζουμε με ελπίδα και αισιοδοξία όταν βλέπουμε εσάς, τη νέα γενιά να παράγει και να δημιουργεί.»

Ο Γενικός Έφορος ολοκλήρωσε το εισαγωγικό μέρος της τελετής, λέγοντας με τη σειρά του ένα μεγάλο μπράβο στην προσπάθεια των νέων. «Η ονομασία των Προσκόπων του Έθνους ρίχνει την αυλαία σε μια επιτυχημένη παράσταση ζωής των παιδιών στην Προσκοπική Κίνηση. Είναι η αναγνώριση, είναι το «μπράβο», είναι το χειροκρότημα για την επίτευξη των στόχων τους. Είναι το ξεκίνημα μιας νέας διαδρομής. 172 Ανιχνευτές και Ανιχνεύτριες απ’ όλη την Ελλάδα, σε λίγο θα κρεμάσουν στο λαιμό τους το μαντήλι με το μπλε χρώμα τ’ ουρανού και της θάλασσας, με τον αρχαίο λευκό διακοσμητικό Μαίανδρο στην άκρη. Ένα μαντήλι … που μέσα του τυλίγει στιγμές, προσπάθειες και όνειρα για το αύριο.» 



Το λόγο πήρε η νέα Πρόσκοπος Έθνους Δήμητρα Μπασιακού, που μοιράστηκε την δική Προσκοπική ματιά.
«Κάθε μέρα επιλέγεις να είσαι Πρόσκοπος.
Κάθε μέρα επιλέγεις να έχεις δύο οικογένειες. 
Κάθε μέρα επιλέγεις να παίρνεις το μαντήλι και τα μποτάκια σου και να τρέχεις στην Εύβοια, στην Καρδίτσα, στη Λέσβο, στα Τρίκαλα ή ακόμα και στην κοντινή μας Πάρνηθα, να βοηθήσεις ανθρώπους να ξαναχτίσουν το βιός τους. 
Κάθε μέρα επιλέγεις να είσαι εθελοντής.
Κάθε μέρα επιλέγεις να αναλαμβάνεις την ευθύνη.
Κάθε μέρα επιλέγεις να υπερασπίζεσαι τα ιδεώδη σου.
Κάθε μέρα επιλέγεις να βοηθάς κάθε άνθρωπο και σε κάθε περίσταση και να ζεις με τις Αρχές μας.
Και κάνεις αυτές τις επιλογές συνειδητά, όχι επειδή είναι συνήθεια, αλλά επειδή πιστεύεις σε αυτό. Πιστεύεις στα παιδιά, γιατί το βλέμμα τους δεν λέει ψέματα και τα γέλια τους χαράσσονται στη μνήμη. Κάνεις αυτές τις επιλογές γιατί στους Προσκόπους βρίσκεις φίλους παντοτινούς, αγνό σκοπό και προσωπική εξέλιξη.» 
Η τελετή απονομής του Προσκόπου Έθνους κορυφώθηκε με την επίδοση των Προσκοπικών μαντηλιών Έθνους από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη στους 172 νέους,



Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Κυριάκος Πιερρακάκης μεταξύ άλλων ανέφερε: "Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων που εποπτεύεται από το ΥΠΑΙΘΑ έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου τη συμβολή του στην ενίσχυση των αρχών και των αξιών που συνθέτουν υγιείς προσωπικότητες, ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες".