Ένα δώρο για το αύριο – Μια προσδοκία που γίνεται πράξη Αξιοποίηση ακίνητου του Σ.Ε.Π., στο Κέντρο της Αθήνας

Διοικητικό Συμβούλιο
Ημ/νια Έκδοσης: 01/06/2023

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενική Εφορεία

Μετά από προσπάθειες 20 χρόνων των διοικήσεων του Σ.Ε.Π. υπογράφηκε την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης η Σύμβαση Μακρόχρονης Μίσθωσης του ακινήτου ιδιοκτησίας του Σ.Ε.Π. στην οδό Ιπποκράτους 89 και Μεθώνης, με την εταιρία ENARTE HOSPITALITY Μονοπρόσωπη Α.Ε.


 
Τη Σύμβαση υπέγραψαν ο κ. Σωτήριος Κωνσταντόπουλος εκ μέρους της ENARTE HOSPITALITY και ο κ. Γιώργος Χουρδάκης Πρόεδρος του Δ.Σ./Σ.Ε.Π.
Το ακίνητο, μια τριώροφη κατοικία κατασκευής του 1925 χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΕΧΩΔΕ, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Σ.Ε.Π. κατόπιν δωρεάς του Σάββα Κέντρου το 1956. 
Στο κτήριο στεγαζόταν το 2ο Σύστημα Προσκόπων Λυκαβηττού έως το 1999. Μετά το σεισμό του 1999 το κτήριο εγκαταλείφθηκε, αφού χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και ακατάλληλο προς χρήση. 
Τα τελευταία 18 χρόνια αντιμετωπίστηκαν σοβαροί κίνδυνοι αστικής ευθύνης από την κατάσταση του κτηρίου και πραγματοποιήθηκαν αρκετές εργασίες συντήρησης και ανακατασκευής.


 
Tο φθινόπωρο του 2022 το Δ.Σ. ξεκίνησε ένα κύκλο προσπαθειών, με την πρόσκληση και την διερεύνηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σε 14 κατασκευαστικές εταιρείες με αντίστοιχο ενδιαφέρον. 

Το έργο των διαπραγματεύσεων ανέλαβε μια επιτροπή που όρισε το Δ.Σ. και αποτελείτο από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. κ Κώστα Τάτση, τον Σύμβουλο Ακινήτου Περιουσίας κ. Θοδωρή Κεφαλά, τον Αρχιτέκτονα Μηχανικό κ. Ιωσήφ Δακορώνια-Μαρίνα μέλος του Ιδρύματος και τη νομική υποστήριξη του δικηγόρου κ. Αντώνη Σταθάκη.


 
Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 40 έτη και η επισκευή, η στατική ενίσχυση και διαρρύθμιση του υπάρχοντος διατηρητέου κτηρίου, καθώς και η ανέγερση του νέου κτηρίου θα πραγματοποιηθούν με δαπάνη της μισθώτριας εταιρείας.

Το ακίνητο με την λήξη της σύμβασης θα επιστρέψει στο Σ.Ε.Π. προς χρήση και περαιτέρω αξιοποίηση. 

Αξίζει να αναφερθούν τα σημαντικά οφέλη που προκύπτουν. Κυρίως:

Εξοικονόμηση των ετήσιων εξόδων συντήρησης, καθαρισμού και ασφάλισης του κτηρίου.
Αποφυγή των διοικητικών προστίμων και άλλων νομικών κυρώσεων, από τυχόν αστοχίες και καταπτώσεις υλικών. 
Αποκατάσταση – διάσωση ενός διατηρητέου κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας. 
Συμβολή στην αναβάθμιση της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο.
Αύξηση της ακίνητης περιουσίας του Σ.Ε.Π.
Δυνατότητα για μελλοντική επιχειρηματική ευκαιρία για το Σ.Ε.Π. και αξιοποίηση από την απόκτηση ενός ασφαλούς και λειτουργικού κτηρίου. 

Μία προσδοκία δεκαετιών έγινε πράξη! Η αξιοποίηση ενός, σημαντικού, διατηρητέου, κτηρίου στο Κέντρο της Αθήνας,  καθώς και η εξασφάλιση της περιούσιας του Ιδρύματος αποτελούν ένα δώρο για το αύριο του Σ.Ε.Π.




 

Πρόταση διαρρύθμισης του υπάρχοντος διατηρητέου κτηρίου και ανέγερσης νέου κτηρίου του αρχιτέκτονα Γιάννη Κίζη, Δρ.Ε.Μ.Π, dip Conservation I.A.A.S, Ομότιμου Καθηγητή ΕΜΠ