Εγκαίνια Ιστορικού Αρχείου Περιφέρειας Προσκόπων Μαγνησίας

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/11/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Σε μια ζεστή εκδήλωση γεμάτη μνήμες από την πλούσια ιστορία των Προσκόπων του Βόλου, η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Μαγνησίας εγκαινίασε τον χώρο του Ιστορικού Αρχείου της. Στο κτίριο- ορόσημο για τον Βολιώτικο Προσκοπισμό, στην συμβολή των οδών Κασσαβέτη με Κωνσταντά, διαμορφώθηκε κατάλληλα ένας χώρος όπου φυλάσσονται και εκτίθενται έγγραφα, ενθυμήματα, ιστορικά αντικείμενα, περιοδικά και φωτογραφίες από την υπερεκατοντάχρονη πια πορεία του Προσκοπισμού στη πόλη.



Την ιδέα για τη δημιουργία αυτού του Αρχείου έδωσε ο βαθμοφόρος Κώστας Τατάκος ο οποίος μαζί με τους Εφόρους Γιώργο Εμβαλωτή, Παναγιώτη Κωνσταντά και Ιορδάνη Φλαμουρτζόγλου υλοποίησαν αυτό το έργο μετά από πολυετείς προσπάθειες. Το αρχείο εμπλούτισαν με τις προσωπικές συλλογές τους σημαντικές προσωπικότητες της Προσκοπικής Κίνησης.

Ο Προσκοπισμός στον Βόλο ιδρύθηκε το 1914 από τον Αλέξανδρο Μέρο, ο οποίος υπήρξε βουλευτής, αλλά και ιδρυτής της Εφημερίδας Ταχυδρόμος και του Γηροκομείου Βόλου. Έκτοτε δεκάδες επιφανείς πολίτες του Βόλου που υπήρξαν Πρόσκοποι υπηρέτησαν την πόλη από σημαίνουσες θέσεις στη πολιτική, το επιχειρείν, τον πολιτισμό και τη κοινωνία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους καθιερωμένους χαιρετισμούς και την προβολή μιας ιστορικής καταγραφής βίντεο του Μιχάλη Λούση από δράσεις του 1966 η οποία είναι διαθέσιμη μετά από ψηφιακή επεξεργασία. Στη συνέχεια τελέστηκε ο Αγιασμός και κόπηκε η κορδέλα του χώρου του Αρχείου από τον μεγαλύτερο εν ζωή Πρόσκοπο του Βόλου κ. Αντώνη (Νάκη) Τζουβάρα. Ακολούθησε ξενάγηση στη συλλογή του Αρχείου, στιγμή που ξύπνησε μνήμες σε δεκάδες παρευρισκόμενους και έδωσε την ευκαιρία στους παριστάμενους να διηγηθούν ιστορίες της Προσκοπικής τους ζωής. 



Την εκδήλωση τίμησαν με τη παρουσία τους ο βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ισίδωρος Κανέτης, ο Αναπληρωτής Γενικός Έφορος κ. Παντελής Προμπονάς, το μέλος του του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νίκος Χαλιάσος,  ο κ. Γρηγόρης Ιγγλέσης, Περιφερειακός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο κ. Απόστολος Νάσσιος  Δημοτικός Σύμβουλος ως εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου, ο κ. Βασίλης Καραΐσκος Αστυνομικός Διευθυντής Μαγνησίας, εκπρόσωποι των βουλευτών Χρήστου Λιούπη και Κωνσταντίνου Μαραβέγια, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών, ο π. Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Θοδωρής Κεφαλάς, εκπρόσωποι του Σ.Ε.Ο., ο πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικού Αρχείου του Σ.Ε.Π. κ. Χρήστος Σταθόπουλος και δεκάδες Παλαιοί Πρόσκοποι, Βαθμοφόροι, Ανιχνευτές της Π.Ε. Μαγνησίας.

Στόχος του Ιστορικού Αρχείου των Προσκόπων της Μαγνησίας είναι να διευρύνει τις προσκτήσεις της συλλογής του αλλά και να αναπτύξει ενεργές σχέσεις με άλλους αρχειακούς φορείς προκειμένου να προβάλει το υλικό του. Σχεδιάζονται δράσεις για τα Προσκοπικά Τμήματα προκειμένου να μπορούν διαδραστικά τα παιδιά να έρχονται κοντά με το παρελθόν της Κίνησης.