Οι Πρόσκοποι στην επέτειο Απελευθέρωσης των Αθηνών

Αρθρογραφος: Ιστορικό Αρχείο
Ημ/νια Έκδοσης: 12/10/2019
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


«Καί πάλιν ἀναπνέοντες τόν ἐλεύθερον ἔλληνικόν ἀέρα χαιρετίζομεν με δάκρυα χαράς την ἐλευθέρα πατρίδα μας. Ὑποσχόμεθα εἰς τήν προσκοπικήν μας τιμήν νά συνδράμομεν μέ ὅλονμας τό ψυχικόν σθένος διά την ἐπίσημην καί πάλιν ἀναγνώρισην του Σ.Ε.Π. Ἀπό σήμερον πλέον ἐλεύθεροι δυνάμεθα νά ἐξαπολύσομεν τήν προσκοπική μας ἰδεολογίαν σέ ὄλα τά ἐλληνόπουλα χωρίς κανέναν πλέον φόβον καί βίαν καί τοιοτοτρόπως νά ἐξαπλωθή ἡ ἑργασία μας και γίνουμαι ἀφορμή να δημιουργηθούν νέαι ομάδαι.

Σάς εὔχομαι καλό κ’ ἐλεύθερο πιά προσκοπικό κυνήγι»

Το ημερολόγιο έδειχνε 12 Οκτωβρίου 1944. Το παραπάνω κείμενο του αρχηγού τους 14ου Συστήματος Αθηνών Ηλία Αθανασιάδη, μετέφερε την συγκίνηση αλλά και την χαρά της ελευθερίας ενός ολόκληρου λαού! 

Στις 9 το πρωί ένας Γερμανός στρατιώτης είχε υποστείλει βιαστικά την σβάστικα από την Ακρόπολη. Αναχωρούσε τελευταίος μαζί με τα υπόλοιπα γερμανικά στρατεύματα κατοχής από την πρωτεύουσα. Η Αθήνα ήταν και επίσημα πλέον ελεύθερη!. 

Ο κόσμος βγαίνει κατά χιλιάδες στους δρόμους για να πανηγυρίσει. Οι νέοι και τα παιδιά πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις σε όλη την Αθήνα. Οι παλιές προσκοπικές παρέες μαζεύονται στις γειτονιές και κατεβαίνουν στην μεγάλη γιορτή που είχε αυθόρμητα δημιουργηθεί στο κέντρο της πόλης.

Οι παρέες των Προσκόπων και Οδηγών, που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας, ανεβαίνουν στην Ακρόπολη για την πρώτη ανεπίσημη έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο μετά από τέσσερα χρόνια σκλαβιάς.                  

Στις 18 Οκτωβρίου 1944, με ότι είχε απομείνει από την στολή του καθένα, οι πρόσκοποι της Αθήνας συμμετέχουν στην επίσημη έπαρση της σημαίας από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου και την εξόριστη ελληνική κυβέρνηση.

Κάθε χρόνο στις 12 Οκτωβρίου, ως ανάμνηση της γιορτινής εκείνης ημέρας του 1944, αντιπροσωπεία Προσκόπων και Οδηγών συμμετέχει στην εκδήλωση για την Απελευθέρωση των Αθηνών στην Ακρόπολη, όπου ο Δήμαρχος Αθηναίων κάνει την πανηγυρική έπαρση της Σημαίας όπως τότε.

* Οι φωτογραφίες είναι από την εκδήλωση του Δήμου Αθηναίων για την 75η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης στις 12 Οκτωβρίου 2019.