Εκδήλωση ενημέρωσης για τον παιδικό διαβήτη

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 21/03/2019
A/A: 21 / 2019

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Την Τέταρτη 27 Μάρτιου στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα ευαισθητοποίησης για τον παιδικό διαβήτη στο ξενοδοχείο St George Lycabettus. Η ημερίδα πραγματοποιείται με την συνεργασία του Σ.Ε.Π., του Βρετανικού Συμβουλίου, των Πρεσβειών Ινδίας και Κύπρου και των Special Olympics. 

Κεντρική ομιλήτρια είναι η Δρ. Βασιλική Καλοδήμου, Μοριακή Γενετίστρια, (MSc, PhD), Διευθύντρια Τµήµατος Κυτταροµετρίας Ροής - Έρευνας & Αναγεννητικής Ιατρικής Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η Δρ. Καλοδήμου, διακεκριμένη επιστήμονας και ειδική στο σημαντικό αυτό επιστημονικό πεδίο, έχει αναλάβει για τον οργανισμό American Association of Blood Banks (ΑΑΒΒ) την επιθεώρηση νοσοκομείων και βλαστικών κυττάρων καθώς και τμημάτων κυτταρομετρίας ροής. Μοναδική Ελληνίδα στον ΑΑΒΒ, η κα Καλοδήμου έχει σπουδάσει στο Imperial College University, έχει διδάξει σε βρετανικά και ελληνικά πανεπιστήμια και έχει επανειλημμένα βραβευθεί για το επιστημονικό της έργο (επισυνάπτεται το πρόγραμμα).

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού στην ευαισθητοποίηση για τον παιδικό διαβήτη με παραδείγματα και συγχρόνως προτάσεις άμεσης αντιμετώπισης για τους γονείς, τα παιδιά αλλά και το σχολικό περιβάλλον καθώς και προτάσεις διατροφής και άσκησης. 

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος του μεταβολισμού που επηρεάζει την ικανότητά του να διαχειρισθεί την ενέργεια που προσλαμβάνει με τις τροφές και χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αφυδάτωση και επιπλοκές. Ο διαβήτης τύπου 1 (παιδικός/νεανικός διαβήτης) εμφανίζει συνεχή αύξηση στην Ευρώπη, με ρυθμό περίπου 4% ετησίως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων, για λόγους που δεν είναι σαφείς. Τα σημερινά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 400-500 παιδιά έχει διαβήτη και μόνο το 14% των γονέων μπορεί να εντοπίσει τα τέσσερα κύρια συμπτώματα του διαβήτη.

Η Δρ. Καλοδήμου θα ενημερώσει το κοινό για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εντοπίσουμε και να αναγνωρίσουμε τα σημάδια του διαβήτη στα παιδιά. Με δεδομένο ότι πρωταρχικό μέλημα της Προσκοπικής Κίνησης είναι η ασφάλεια και η ευημερία των παιδιών και των νέων, ενθαρρύνω όλα τα Ενήλικα Στελέχη μας να παρακολουθήσουν την ημερίδα αυτή διότι θα τους προσφέρει εμπεριστατωμένες πληροφορίες και θα τους εφοδιάσει με πολύτιμα εργαλεία προκειμένου να επιτελούν με επάρκεια το έργο τους.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 3:ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ , 17: ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ


Επισυνάψεις

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑΒΗΤΗ 27-3-19.pdf
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 21_2019.pdf