Φωτογραφική αποτύπωση των Προσκοπικών δράσεων

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 20/07/2018
A/A: 74 / 2018

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Όπως όλοι γνωρίζετε διανύουμε την περίοδο που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκηνώσεις των Προσκοπικών Τμημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Οι δράσεις στο ύπαιθρο αποτελούν μοναδική ευκαιρία να αποτυπώσουμε φωτογραφικά όλα όσα απολαμβάνουν τα Μέλη μας μέσω του Προσκοπισμού: τη χαρά της γνώσης, της ανακάλυψης, της δημιουργίας, της περιπέτειας, της υπέρβασης των δυσκολιών, της εσωτερικής γαλήνης και συγκίνησης. Να δούμε δηλαδή μέσα από τον φωτογραφικό φακό πώς εκφράζονται και απεικονίζονται η ιδέα και οι στόχοι της Προσκοπικής Κίνησης.
 
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Παγκόσμια Οργάνωση της Προσκοπικής Κίνησης αλλά και από τον Κανονισμό Εικόνας, Εξωστρέφειας & Επικοινωνίας, όλα τα Κλιμάκια οφείλουν να ακολουθούν ορισμένους απλούς κανόνες για τη δημιουργία και τη χρήση των προσκοπικών φωτογραφιών, όπως το να προσέχουν το περιεχόμενο, το ύφος αλλά και την ποικιλία των φωτογραφικών θεμάτων.

Συγκεκριμένα, όταν φωτογραφίζουμε πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
•    Να υπάρχει ισορροπία στην αποτύπωση του φύλου, δηλαδή να δείχνουμε κορίτσια και αγόρια / γυναίκες και άνδρες
•    Να αποτυπώνονται όλες οι ηλικιακές ομάδες (παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι)
•    Να είναι εμφανές το προσκοπικό στοιχείο (π.χ. μαντήλι, στολή, κατασκευές)
•    Να αποφεύγονται πολύ κοντινές σε πρόσωπα φωτογραφίες
•    Να  είναι  ξεκάθαρα τα  πλεονεκτήματα  της Προσκοπικής Κίνησης  και  η ενέργεια των νέων (π.χ. φωτογραφίες που παρουσιάζουν την ενεργή συμμετοχή των μελών και όχι στατικές ή άψυχων αντικειμένων)
•    Οι φωτογραφίες να αποτυπώνουν αυθεντικές στιγμές (να αποφεύγεται η χρήση πολλών φίλτρων)
•    Να διαφαίνεται η στενή σχέση του Προσκοπισμού με τη φύση, το περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό σύνολο (κοινωνικό αποτύπωμα)
•    Να αποφεύγονται οι πολύ στημένες ομαδικές φωτογραφίες και όσες δεν αποτυπώνουν την προσκοπική πρακτική και ιδεολογία
•    Να αποφεύγονται φωτογραφίες που εμφανίζουν άτομα με μαγιώ

   
Πριν την ανάρτηση των φωτογραφιών στα social media, στα ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε εξασφαλίσει τη γραπτή άδεια των γονέων των  ανηλίκων  μελών  μας.  Σε κάθε φωτογραφία που περιέχει αναγνωρίσιμα πρόσωπα οφείλουμε να ελέγχουμε ότι  έχει  δοθεί  η  συγκατάθεση των εμφανιζομένων, είτε  μέσω της αίτησης εγγραφής, είτε μέσω αντίστοιχης διαδικασίας. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνουμε στο περιεχόμενο των φωτογραφιών που δημοσιοποιούνται, ιδίως όταν το ευρύ κοινό δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνθήκες της δράσης την οποία απεικονίζει η φωτογραφία (π.χ. δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται φωτογραφίες που εμφανίζουν παιδιά σε λέμβο χωρίς να φορούν για οποιοδήποτε λόγο σωσίβιο, διότι μπορεί να προκληθούν εσφαλμένες εντυπώσεις).

Τέλος, σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να στέλνετε φωτογραφικό υλικό ή βίντεο από τις δράσεις σας στο [email protected], το φωτογραφικό αρχείο του Σ.Ε.Π.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στην κα Μαρία Μπενά – Υπεύθυνη Επικοινωνίας Σ.Ε.Π. ([email protected], 6974008287, 2107290046).

Οι ωραίες στιγμές που ζούμε στην Προσκοπική Κίνηση πρέπει να αποτυπώνονται, ώστε να γίνουν αναμνήσεις και ιστορική μνήμη, πάντα σεβόμενοι τους κανόνες που δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφαλείας για τα Μέλη μας. Καλά φωτογραφικά σαφάρι!!!


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 74_2018.pdf