Ορθή χρήση φωτογραφιών προσκοπικών δράσεων

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 15/07/2020
A/A: 84 / 2020

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Δημοσίων Σχέσεων

Οι δράσεις στο ύπαιθρο αποτελούν μοναδική ευκαιρία να αποτυπώσουμε φωτογραφικά όλα όσα απολαμβάνουν τα Μέλη μας μέσω του Προσκοπισμού: τη χαρά της γνώσης, της ανακάλυψης, της δημιουργίας, της περιπέτειας, της υπέρβασης των δυσκολιών, της εσωτερικής γαλήνης και συγκίνησης. Να δούμε δηλαδή μέσα από τον φωτογραφικό φακό πώς εκφράζονται και απεικονίζονται η ιδέα και οι στόχοι της Προσκοπικής Κίνησης.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κανονισμό Εικόνας, Εξωστρέφειας & Επικοινωνίας, όλοι μας οφείλουμε να ακολουθούμε ορισμένους απλούς κανόνες για τη δημιουργία και τη χρήση των προσκοπικών φωτογραφιών, όπως να δίνουμε προσοχή στο περιεχόμενο, στο ύφος αλλά και στην ποικιλία των φωτογραφικών θεμάτων, σεβόμενοι πάντα την προσωπικότητα του ατόμου που φωτογραφίζεται. Παράλληλα, καλούμαστε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αναρτήσεις και δημοσιεύσεις μας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε ιστοσελίδες, γιατί ανά πάσα στιγμή μία αβλεψία μπορεί να εκθέσει Μέλη μας αλλά και συνολικά την Κίνηση στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και να σχηματιστεί λανθασμένη αντίληψη.

Συγκεκριμένα, όταν φωτογραφίζουμε πρέπει να προσέχουμε τα εξής:
Να υπάρχει ισορροπία στην αποτύπωση του φύλου, δηλαδή να δείχνουμε κορίτσια και αγόρια, γυναίκες και άνδρες.
Να αποτυπώνονται όλες οι ηλικιακές ομάδες (παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι).
Να είναι εμφανές το προσκοπικό στοιχείο (π.χ. μαντήλι, στολή, κατασκευές).
Να αποφεύγονται πολύ κοντινές λήψεις σε πρόσωπα ανηλίκων.
Να είναι ξεκάθαρα τα πλεονεκτήματα της Προσκοπικής Κίνησης και η ενέργεια των νέων (π.χ. φωτογραφίες που παρουσιάζουν την ενεργή συμμετοχή των μελών και όχι στατικές ή άψυχων αντικειμένων).
Οι φωτογραφίες να αποτυπώνουν αυθεντικές στιγμές (να αποφεύγεται η χρήση πολλών φίλτρων).
Να διαφαίνεται η στενή σχέση του Προσκοπισμού με τη φύση, το περιβάλλον αλλά και το κοινωνικό σύνολο (κοινωνικό αποτύπωμα).
Να αποφεύγονται οι πολύ στημένες ομαδικές φωτογραφίες και όσες δεν αποτυπώνουν την προσκοπική πρακτική και ιδεολογία.
Να αποφεύγονται φωτογραφίες που εμφανίζουν άτομα με μαγιώ.

Περαιτέρω, πριν την ανάρτηση και δημοσίευση φωτογραφιών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες, ΜΜΕ ή οπουδήποτε αλλού, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε εξασφαλίσει τη γραπτή άδεια των γονέων των ανηλίκων μελών μας. Σε κάθε φωτογραφία που περιέχει αναγνωρίσιμα πρόσωπα οφείλουμε να ελέγχουμε ότι έχει δοθεί η συγκατάθεση των εμφανιζομένων, είτε μέσω της αίτησης εγγραφής μέλους στο Σ.Ε.Π., είτε μέσω αντίστοιχης διαδικασίας. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνουμε στο περιεχόμενο των φωτογραφιών που δημοσιοποιούνται, ιδίως όταν το ευρύ κοινό δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνθήκες της δράσης την οποία απεικονίζει η φωτογραφία (π.χ. δεν είναι δόκιμο να δημοσιοποιούνται φωτογραφίες που εμφανίζουν παιδιά σε λέμβο χωρίς να φορούν για οποιοδήποτε λόγο σωσίβιο, διότι μπορεί να προκληθούν εσφαλμένες εντυπώσεις).

Τέλος, σας θυμίζουμε ότι μπορείτε να στέλνετε φωτογραφικό υλικό ή βίντεο από τις δράσεις σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση photo@sep.org.gr, για τον εμπλουτισμό του φωτογραφικού αρχείου του Σ.Ε.Π.

Οι ωραίες στιγμές που ζούμε στην Προσκοπική Κίνηση θέλουμε να αποτυπώνονται, ώστε να γίνουν αναμνήσεις και ιστορική μνήμη, πάντα σεβόμενοι τους κανόνες που δημιουργούν ένα πλαίσιο ασφάλειας για τα Μέλη μας.




Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Περισσότερα στο www.scouts4sdgs.gr.
16 ΕΙΡΗΝΗ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΙ ΘΕΣΜΟΙ

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 84_2020.pdf