ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τον Ιούλιο του 2018, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για δράσεις και ενέργειες για την προστασία των δασών, την προώθηση της ανακύκλωσης καθώς και την ευαισθητοποίηση των νέων για θέματα προστασίας του δασικού και φυσικού περιβάλλοντος, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί συνέχεια της δεκαετούς συνεργασίας των Ελλήνων Προσκόπων με το αρμόδιο Υπουργείο, ενώ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης.

ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), το 2016 το οποίο αφορά στην παροχή δωρεάν υπηρεσιών επικοινωνίας, για το σύνολο του έργου που προσφέρει το Σ.Ε.Π.

Το ΑΠΕ -ΜΠΕ το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας μας, με 112 χρόνια λειτουργίας είναι η κύρια πηγή ειδήσεων για το σύνολο των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, και διατηρεί διεθνείς συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Πρακτορεία Ειδήσεων του κόσμου. Ταυτόχρονα το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρίσκεται δυναμικά στο χώρο της ενημέρωσης του πολίτη λειτουργώντας πλήθος ΜΜΕ, όπως ιστοσελίδες, γενικής και θεματικής ειδησεογραφίας -Αθλητισμού, Επιχειρηματικότητας, Υγείας, Τουρισμού, Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Β. Ελλάδος- λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα, ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη (Πρακτορείο FM 104,9) και το εβδομαδιαίο περιοδικό «Πρακτορείο», το οποίο διανέμεται δωρεάν σε επιλεγμένα σημεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) και Σύλλογος «Όραμα Ελπίδας» υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2019 στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη-ΕΛΠΙΔΑ», με στόχο την προσέλκυση εθελοντών δοτών μυελού των οστών αλλά και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων ειδικά, αλλά και του κοινού γενικότερα, σχετικά με τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων για μεταμόσχευση σε ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά αιματολογικά, νεοπλασματικά και γενετικά νοσήματα.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) έχει υπογράψει από το 2014 σύμφωνο συναντίληψης & συνεργασίας με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας των δύο φορέων σε θέματα οδικής ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας η οποία αφορά δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

  • κατάρτιση προγραμμάτων με ιδέες για δράσεις
  • πραγματοποίηση από κοινού δράσεων και ημερίδων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης και προσφοράς υπηρεσίας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
  • παραγωγή ενημερωτικού υλικού
  • κατάθεση από κοινού προγραμμάτων για χρηματοδότηση

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

Σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) και της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) υπεγράφη την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017, το οποίο έρχεται να επισφραγίσει μία πολυετή συνεργασία και σχέση φιλίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς. Σκοπός του συμφώνου είναι να λειτουργήσει ως πλαίσιο συνεργασίας μέσω του οποίου οι δύο οργανισμοί θα υποστηρίζουν δράσεις και θα διοργανώνουν από κοινού προγράμματα με σκοπό την προώθηση της αεροπορικής ιδέας, την διαπαιδαγώγηση παιδιών και νέων στην τεχνική γνώση και δεξιοτεχνία στον τομέα των ραδιοερασιτεχνών.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η συνεργασία των Ελλήνων Προσκόπων με τους Γιατρούς του Κόσμου είναι πολυετής και αφορά στην υλοποίηση κοινών δράσεων ή συμμετοχή σε δραστηριότητες που συμβάλλουν στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ανταλλαγή εμπειριών των μελών μας αλλά και στην προώθηση του έργου που επιτελεί ο κάθε φορέας.

Συγκεκριμένα οι Γιατροί του Κόσμου υποστηρίζουν όλες τις πανελλήνιες δράσεις που διοργανώνει το ΣΕΠ και οι Πρόσκοποι με τη σειρά τους στηρίζουν δράσεις κοινωνικής προσφοράς όπως «Το δέντρο της αγάπης».

Επίσης, την περίοδο της προσφυγικής κρίσης οι Πρόσκοποι στήριξαν το έργο των Γιατρών του Κόσμου στους καταυλισμούς προσφύγων με στήσιμο σκηνών και προσφορά εθελοντικής εργασίας και συλλέγοντας για εκείνους 90 κούτες φάρμακα στην πανελλήνια δράση συλλογής φαρμάκων «Μια βάρκα φάρμακα για τους πρόσφυγες».

ΣΩΜΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

ETHELON

Το σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.) και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού ETHELON υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Η ethelon είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε με σκοπό την ανάδειξη και την προώθηση της έννοιας του εθελοντισμού στην ελληνική κοινωνία.

Το σύμφωνο προβλέπει την Συνεργασία σε κοινωνικές δράσεις και οργάνωση κοινών δράσεων (π.χ. ευαισθητοποίησης νέων σε θέματα εθελοντισμού, trainings κοκ), Συνέργειες για την προβολή και διάδοση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στην ευρύτερη κοινωνία , Επικοινωνιακή υποστήριξη και άλλα.

ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Προσκοπικής Κίνησης παρέχοντας για 11 συνεχή χρόνια δωρεάν σε όλα τα μέλη του ΣΕΠ ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος κατά την διάρκεια των προσκοπικών δράσεων.

Πρόκειται για μία σημαντική βοήθεια που προστατεύει τα μέλη της Προσκοπικής Κίνησης και τους δίνει την δυνατότητα για άμεση επίσκεψη σε γιατρό της επιλογής τους για την αντιμετώπιση των μικρών ατυχημάτων στις προσκοπικές δράσεις. Από το 2018 η κάλυψη αναβαθμίστηκε από 100€ ανά ατύχημα στα 150€ .

MICROSOFT

H Microsoft είναι στρατηγικός συνεργάτης για το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων καθώς από το 2015 εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα δωρεάς προς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό η Προσκοπική Κίνηση έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιεί σύγχρονα εργαλεία επικοινωνίας, συνεργατικής εργασίας και προβολής με στόχο την αναβάθμιση των οργανωτικών του λειτουργιών.

Συγκεκριμένα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων χρησιμοποιεί την σουίτα εφαρμογών Microsoft Office 365, τις υποδομές του Microsoft Azure όπως επίσης έχει εγκριθεί στο πρόγραμμα δωρεάς λογισμικού μέσω του οργανισμού TechSoup.

Το Σ.Ε.Π. χρησιμοποιεί άδειες Office 365 Business Essentials for Nonprofits & Office 365 Nonprofit E1 για τα μέλη του, ενώ για τις ανάγκες της Κεντρικής Διοίκησης και του προσωπικού έχει προμηθευτεί άδειες Office 365 Business Premium for Nonprofits & Office 365 Nonprofit E3.

Στο πλαίσιο της σουίτας εφαρμογών του Microsoft Office 365, το Σ.Ε.Π. χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση σχεδόν όλο το διαθέσιμο λογισμικό (Outlook, Skype, OneDrive κ.λπ.), αναπτύσσοντας έτσι την συνεργατικότητα και λύνοντας προβλήματα όπως μετακινήσεις, διαμοιρασμός μεγάλων αρχείων κλπ.

To Microsoft Azure είναι η cloud πλατφόρμα της Microsoft που μεταμορφώνει τα παραδοσιακά data center, προσφέροντας την δυνατότητα παροχής ευέλικτων υπηρεσιών, καθώς και την εξυπηρέτηση χρηστών που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται από οπουδήποτε, με οποιαδήποτε συσκευή με ένα συγκροτημένο και ασφαλή τρόπο.

Την προσπάθεια που καταβάλλει η Κίνησή μας για την βελτίωση και ανάπτυξη των πληροφοριακών και επικοινωνιακών δομών τιμήσε η ίδια η Microsoft Hellas αναρτώντας στον εταιρικό της ιστότοπο το άρθρο "Τεχνολογικές λύσεις αιχμής φέρνουν πιο κοντά τους Έλληνες προσκόπους".

VODAFONE

Από το 2008 υλοποιούμε το πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος μέσα από μία διαδικασία ανακύκλωσης συσκευών και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό την αξιοποίηση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών από τα οποία είναι φτιαγμένα. Τα τελευταία 10 χρόνια τα Προσκοπικά Συστήματα σε όλη την Ελλάδα έχουν ανακυκλώσει μέσω του προγράμματος 37.996 συσκευές και αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας.

Πρώτη η Vodafone εφάρμοσε πανελλαδικά το πρόγραμμα ανακύκλωσης προϊόντων κινητής επικοινωνίας, όπως κινητά τηλέφωνα και συσκευές σταθερής τηλεφωνίας, φορητούς υπολογιστές και modems, λοιπό εξοπλισμό & αξεσουάρ σταθερής/κινητής επικοινωνίας και internet, καθώς και οικιακές μπαταρίες. Όλα τα προϊόντα που συγκεντρώνονται σε ειδικούς κάδους σε όλα τα Προσκοπικά Συστήματα στην Ελλάδα αλλά και στα καταστήματα Vodafone, παραλαμβάνονται από εξουσιοδοτημένο από το κράτος φορέα εναλλακτικής διαχείρισης, ο οποίος έχει την ευθύνη, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, για την επαναχρησιμοποίηση, αποσυναρμολόγηση και περαιτέρω χρήση των υλικών για παραγωγή άλλων αντικειμένων.

Στο πρόγραμμα ανακύκλωσης κινητής τηλεφώνων, μπαταριών και αξεσουάρ μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φίλοι του περιβάλλοντος, ανεξάρτητα από το δίκτυο επικοινωνίας που χρησιμοποιούν.

Περισσότερα στο www.sep.org.gr/vodafone

ΒΙΚΟΣ

Η εταιρία ΒΙΚΟΣ έχει υιοθετήσει πρακτικές που σέβονται τη φύση, τον άνθρωπο και την κοινωνία και η φιλοσοφία της έχει κοινά στοιχεία με την προσκοπική, τόσο σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος όσο και σε θέματα που αφορούν την ευαισθητοποίηση των νέων για την αξία της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την κοινωνία.

Η εταιρία ΒΙΚΟΣ αποτελεί μόνιμο στρατηγικό εταίρο της Προσκοπικής Κίνησης και υποστηρίζει το έργο και τις δράσεις του Σ.Ε.Π. με την παροχή προϊόντων σε τοπικές και πανελλήνιες δράσεις, με την οργάνωση κοινών δράσεων κοινωνικής προσφοράς και τη χορηγική υποστήριξη στρατηγικών ενεργειών και δράσεων.

REGENERATION

Tο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων προσκλήθηκε από την ReGeneration και την ethelon να συμμετάσχει ως φορέας υποδοχής εθελοντών στο νέο σχήμα κοινωνικής προσφοράς του προγράμματος Regeneration: New Volunteering Scheme.

Tο ReGeneration είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα 6μηνης αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης που απευθύνεται σε ταλαντούχους νέους πτυχιούχους όλων των ειδικοτήτων, που ενδιαφέρονται να κάνουν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα και να ξεχωρίσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα, έχει ως στόχο να γεφυρώσει το κενό μεταξύ νέων ταλαντούχων πτυχιούχων και των εταιρειών, οι οποίες δυσκολεύονται να βρουν στους σημερινούς αποφοίτους τις δεξιότητες που θεωρούν απαραίτητες.

Είναι μια ενέργεια των Global Shapers Athens Hub, μια πρωτοβουλία του World Economic Forum και δημιουργήθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην καταπολέμηση τόσο της νεανικής ανεργίας, όσο και του φαινομένου του ‘brain drain’, της τάσης δηλαδή των νέων αξιόλογων πτυχιούχων να φεύγουν στο εξωτερικό για να βρουν θέσεις εργασίας. Το πρόγραμμα προσφέρει 6μηνη αμειβόμενη απασχόληση σε πολυεθνικές και μικρομεσαίες εταιρίες στην Ελλάδα, 56 ώρες εκπαίδευσης με έμφαση στην προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη και 25 ώρες κοινωνικής προσφοράς σε επιλεγμένες Μ.Κ.Ο.

Το Σ.Ε.Π. θα αποτελέσει έναν από τους επιλεγμένους μη κερδοσκοπικούς φορείς, στους οποίους οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτές τις 25 ώρες κοινωνικής προσφοράς. Οι συμμετέχοντες ενημερώνονται για τις συνεργαζόμενες Μ.Κ.Ο. και επιλέγουν οι ίδιοι τον φορέα στον οποίο θα απασχοληθούν ως εθελοντές. Από την Regeneration έχουμε ενημερωθεί ότι 14 άτομα έχουν δηλώσει πως επιθυμούν να προσφέρουν τις 25 ώρες κοινωνικής προσφοράς τους στο Σ.Ε.Π.

Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές θα απασχοληθούν σε Προσκοπικά Συστήματα της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας και θα βοηθήσουν σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του Προσκοπικού Συστήματος, καθώς και στην προετοιμασία και υλοποίηση του Προσκοπικού Προγράμματος των Τμημάτων (δεν θα συμμετέχουν σε εκδρομές ή κατασκηνώσεις). Οι Αρχηγοί των Προσκοπικών Συστημάτων με τα οποία θα συνεργαστούν οι εθελοντές έχουν την υποχρέωση να τηρούν ένα παρουσιολόγιο για τις ώρες που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους οι εθελοντές, καθώς και για το είδος των δραστηριοτήτων στις οποίες έλαβαν μέρος, ούτως ώστε όταν ολοκληρωθεί η συνεργασία να υπάρχει ποσοτική και ποιοτική αποτίμηση της ενέργειας.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ