5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 29/05/2019
A/A: 40 / 2019

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Εφορεία Περιβάλλοντος


Η 5η Ιουνίου, ημέρα που καθιέρωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, είναι αφιερωμένη στο περιβάλλον μας, κάθε χρόνο με κάποιο εξαιρετικό θέμα και αποτελεί τη σημαντικότερη εκδήλωση γι’ αυτό.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος έχει ως θέμα την «ατμοσφαιρική ρύπανση», μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής μας, και μέσω αυτής γίνεται έκκληση για ανάληψη δράσης για την καταπολέμησή της. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φιλοξενείται φέτος από την Κίνα, μας καλεί όλους να εξετάσουμε πώς μπορούμε να κάνουμε αλλαγές στην καθημερινότητά μας ώστε να μειώσουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία με τη σειρά της δύναται να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και να ωφελήσει και την υγεία των ανθρώπων. 

#BeatAirPollution: Οι κοινωνίες των πολιτών σε όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι φροντίζουν να υλοποιούν τα προγράμματά τους και τις περισσότερες δράσεις τους στην ύπαιθρο, για να βρίσκονται κοντά στην φύση και να απολαμβάνουν τα πολλαπλά οφέλη και τον καθαρό αέρα, κυρίως όμως για να προσφέρουν στα μέλη τους το όσο είναι δυνατόν πιο υγιεινό περιβάλλον. 

Όλες οι δραστηριότητες του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Προσκοπισμού αντανακλούν την αγάπη και τον σεβασμό προς τη φύση. Οι Έλληνες Πρόσκοποι έχουν κάνει το #BeatAirPollution πράξη τα τελευταία 109 χρόνια, από τότε που δεν υπήρχε πρόβλημα:

Φροντίζουν να μετακινούνται πάντα ομαδικά και προτιμούν μέσα μεταφοράς με τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων, όπως τα τραίνα.
Δεν καίνε ποτέ τα σκουπίδια τους στη διάρκεια των δράσεων υπαίθρου, αλλά τα μεταφέρουν και τα εναποθέτουν στις υποδεικνυόμενες δομές.
Δενδροφυτεύουν και περιποιούνται τα υπάρχοντα δάση και αστικά δασύλλια προσπαθώντας να πολλαπλασιάσουν τους φυσικούς πνεύμονες-καθαριστές του πλανήτη μας.
Προστατεύουν και φροντίζουν τις θάλασσες για να μπορούν να ευδοκιμούν ανενόχλητα τα λιβάδια της θαλάσσιας χλωρίδας που προσφέρουν τεράστιες ποσότητες καθαρού οξυγόνου.
Εφαρμόζουν την επαναχρησιμοποίηση και ανακυκλώνουν όλα τα μη οργανικά απορρίμματα 

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον και του θέματος της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης που αναγκάζει το 90% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να μην αναπνέει καθαρό αέρα, καλώ όλα τα μέλη της Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης να προσπαθούν, σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητάς τους, να σκέπτονται την παράμετρο της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουμε και να εφαρμόζουν έμπρακτα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: 3.Καλή Υγεία και Ευημερία, 7.Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια, 11.Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες, 12.Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή, 13.Δράση για το Κλίμα.


Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 109 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε., συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! 3: ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ, 7: ΦΤΗΝΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ, 11: ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ, 12: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, 13: ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ


Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 40_2019.pdf
ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΙ Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.jpg