Η συμμετοχή του Σ.Ε.Π. στο 41ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο και στο 13ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 07/09/2017

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Το Σ.Ε.Π. συνεπές στη δέσμευσή του να αποτελεί ενεργό συμμέτοχο στα παγκόσμια δρώμενα της Προσκοπικής Κίνησης, συμμετείχε με Εθνική Αποστολή στο 41ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο και στο 13ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στο Αζερμπαϊτζάν. Την αποστολή αποτελούσαν ο Γενικός Έφορος Ζαχαρίας Αντωνιάδης, οι Αντιπρόεδροι του Δ.Σ. Μανώλης Απλαδενάκης και Γιάννης Σπύρου, η Σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων Μαριάνα Φράγκου, ο Βοηθός Γενικός Έφορος Χρήστος Χατζηδιαμαντής και το Ενήλικο Στέλεχος Αντώνης Χρυσοστόμου.
Ο Α. Χρυσοστόμου ταξίδεψε πρώτος από την Ελλάδα για να εκπροσωπήσει το Σ.Ε.Π. στο 13ο Παγκόσμιο Φόρουμ Νέων, που πραγματοποιήθηκε 7-10 Αυγούστου 2017 στο Μπακού. Το World Scout Youth Forum αποτελεί ένα κορυφαίο εκπαιδευτικό γεγονός που υποστηρίζει τη διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης μέσω της συμμετοχής των νέων και της συνεργασίας τους με ενήλικες και άλλα νεαρά μέλη από όλο τον κόσμο. Η συμμετοχική προσέγγιση του φόρουμ ενδυναμώνει και εμπνέει τους νέους, βοηθώντας τους να αναπτύξουν δεξιότητες στη λήψη αποφάσεων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο μέσα στην Προσκοπική Κίνηση όσο και στην ευρύτερη κοινωνία. Περισσότεροι από 300 νέοι και νέες Πρόσκοποι από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Μπακού και παρακολούθησαν τα θέματα της Ατζέντας του Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου, που περιελάμβανε τον στρατηγικό προγραμματισμό της Κίνησης για την επόμενη τριετία και τους στόχους της σε τομείς όπως η εκπαίδευση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε (SDG’s)κ.α. Το Φόρουμ, μέσω της ολομέλειας των εκπροσώπων κάθε χώρας (youth delegates) πέρασε γραπτές προτάσεις και τροποποιήσεις στα παραπάνω θέματα με στόχο να τα μεταφέρει μαζί με την τελική Διακήρυξη του Φόρουμ στο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο που θα ακολουθούσε. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η εκλογή των έξι νέων «Youth Advisers» οι οποίοι θα δρουν συμβουλευτικά ως εκπρόσωποι των νέων Προσκόπων (<25) στην Παγκόσμια Προσκοπική Επιτροπή (World Scout Committee) για τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το επόμενο Φόρουμ και Συνέδριο.
Το 41ο Παγκόσμιο Προσκοπικό Συνέδριο, που κήρυξε την έναρξή του στο Μπακού στις 14 Αυγούστου 2017, είναι το διοικητικό όργανο, η «γενική συνέλευση» του Προσκοπισμού και αποτελείται από όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού: τις Εθνικές Προσκοπικές Οργανώσεις. Στόχος του είναι να εξετάσει την πολιτική και τα πρότυπα της Παγκόσμιας Προσκοπικής Κίνησης, να διατυπώσει τη γενική πολιτική του Παγκόσμιου Οργανισμού και να αναλάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση των στόχων του. Το πρόγραμμα και οι ρυθμοί του συνεδρίου ήταν ιδιαίτερα απαιτητικοί. Μέσα σε τέσσερις μέρες πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, προτάσεις, διαβουλεύσεις μεταξύ των 900 και πλέον εκπροσώπων των χωρών για το μέλλον της Κίνησης. «Φλέγοντα ζητήματα», του συνεδρίου: το 8ο στοιχείο της προσκοπικής μεθόδου, η πνευματική διάσταση του Προσκοπισμού, η κοινωνική του επίδραση (social impact) και η ποσοτικοποίησή της,  καθώς και το τριετές πλάνο του στρατηγικού σχεδιασμού της Κίνησης. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τις δράσεις διάφορων χωρών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη τριετία, με σκοπό την ενημέρωση και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και γνώσεων μεταξύ των προσκοπικών οργανώσεων. Ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις άφησε η παρουσίαση της Ελληνικής Αποστολής για την προσφορά των Ελλήνων Προσκόπων προς τους πρόσφυγες!
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για τα μέλη της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής, οι εκλογές για τις χώρες που θα φιλοξενήσουν το επόμενο Παγκόσμιο Προσκοπικό Τζάμπορι αλλά και το επόμενο Φόρουμ και Συνέδριο.
Για τη φιλοξενία του επόμενου Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου και Παγκόσμιου Προσκοπικού Φόρουμ Νέων υπήρχαν δύο υποψήφιες χώρες, η Αίγυπτος και η Μαλαισία. Η ολομέλεια επέλεξε την Αίγυπτο ως χώρα υποδοχής και φιλοξενίας του 42ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Συνεδρίου και του 14ου Παγκόσμιου Προσκοπικού Φόρουμ Νέων το 2020.

Η Κορέα θα φιλοξενήσει το 25ο Παγκόσμιο Τζάμπορη το 2023. Οι Κορεάτες έχουν έξι χρόνια μπροστά τους για να προετοιμάσουν το Τζάμπορη, το θέμα του οποίου είναι “Draw Your Dream” – (Σχεδίασε το Όνειρό σου).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός της Προσκοπικής Κίνησης (ΠΟΠΚ) εξέλεξε τα δώδεκα νέα μέλη της Παγκόσμιας Προσκοπικής Επιτροπής για το διάστημα 2017-2020. Ανάμεσα σε δεκαεννέα υποψήφιους, από τις έξι διοικητικές περιφέρειες του ΠΟΠΚ σε όλο τον κόσμο, τα νεοεκλεγέντα μέλη είναι:
1.    Κ. Mehdi Ben Khelil (Τυνησία)
2.    Κ. Peter Blatch (Αυστραλία)
3.    Κ. Edward Andrew "Andy" Chapman (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής) - Αντιπρόεδρος
4.    Κ. Jo Deman (Βέλγιο)
5.    Κ. Janaprith Salinda Fernando (Σρι Λάνκα)
6.    Κ. Ilyas Ismayilli (Αζερμπαϊτζάν)
7.    Κα Sarah Rita Kattan (Λίβανος)
8.    Κ. Leonardo Morales Morales (Κόστα Ρίκα)
9.    Κα Pia Melin Mortensen (Δανία)
10.    Κ. Jemima Nartemle Nartey (Γκάνα) - Αντιπρόεδρος
11.    Κ. Juan Reig (Ισπανία)
12.    Κ. Craig Turpie (Ηνωμένο Βασίλειο) - Πρόεδρος

Η συμμετοχή του Σ.Ε.Π. σε αυτό το σπουδαίο γεγονός δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την ευγενική χορηγία της εταιρίας AMCO ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ A.B.E.E. (http://www.amco.gr).