Χαρακτηρισμός των Ναυτοπροσκοπικών Λέμβων ως «Παραδοσιακά Σκάφη»

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 06/06/2017
A/A: 65 / 2017

Ανακοίνωση
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος


Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση σας ανακοινώνω ότι παρελήφθησαν από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τα Βεβαιωτικά που χαρακτηρίζουν τρεις Ναυτοπροσκοπικές Λέμβους ως «Παραδοσιακά Σκάφη».

Οι Λέμβοι αυτές είναι η ΑΘΗΝΑ (ξύλινη Δεκάκωπος Φαλαινίς του 19ου Σ.Ν/Π. Κεραμεικού), η ΝΑΥΣΙΘΟΗ (μεταλλική Εξάκωπος Σακκολαίβη του 2ου Σ.Ν/Π. Χολαργού) και η ΝΗΡΗΙΣ (ξύλινη Δεκάκωπος Φαλαινίς του 2ου Σ.Ν/Π. Νέου Φαλήρου).
Αναμένεται από την «Επιθεώρηση Εμπορικών Πλοίων» του Υπουργείου η επιθεώρηση τριών ακόμα Λέμβων της Θεσσαλονίκης (ΑΡΓΩ, ΑΕΤΟΣ και ΝΗΡΕΥΣ).

Η όλη προσπάθεια άρχισε τον Ιανουάριο του 2016 με την σύνταξη φακέλων με τα προβλεπόμενα από την Υπουργική Απόφαση 4200/08/15 (ΦΕΚ 92Β/2015) δικαιολογητικά, εκθέσεις Ναυπηγού κ.λπ. για έξι λέμβους προκειμένου να «ανιχνευθεί» η διαδικασία.
Με την έκδοση των τριών Βεβαιωτικών άνοιξε πλέον ο δρόμος για τον χαρακτηρισμό όλων των ξύλινων και μεταλλικών Ναυτοπροσκοπικών Λέμβων του Σ.Ε.Π. ως «Παραδοσιακών Σκαφών».
Η Εφορεία Ειδικότητας Ναυτοπροσκόπων Γ.Ε. θα μεριμνήσει το επόμενο διάστημα για τη σύνταξη του φακέλου κάθε Λέμβου.

Ο χαρακτηρισμός των Ναυτοπροσκοπικών Λέμβων μας ως «Παραδοσιακών Σκαφών», πέραν της τιμής που προσδίδει στο Σ.Ε.Π. και στο έργο των Ναυτοπροσκόπων, μπορεί να αξιοποιηθεί και για προσέλκυση χρηματοδότησης για τη συντήρηση και την εκπαίδευση, τόσο από την Διοίκηση όσο και από τοπικούς φορείς από τα Συστήματα.

Για όλη την προσπάθεια επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου στον Ναυπηγό Μηχανικό κ. Δημήτρη Θηραίο, καθώς και στον π. Πρόεδροτου Δ.Σ. κ. Ηλία Λαδά για την αποφασιστική συμβολή τους στη μεγάλη αυτή επιτυχία.

Επισυνάψεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 65_2017.pdf