Συνέντευξη Τύπου για τη Διημερίδα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού»

Γενική Εφορεία
Ημ/νια Έκδοσης: 26/04/2017

Νέο
Εφορεία Γενικής Εφορείας: Γενικός Έφορος

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων διοργάνωσε στις 24/4/2017 Συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη διημερίδα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» και η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου.

Τη Συνέντευξη Τύπου συντόνισε η Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Σ.Ε. Π. κα Μαριάνα Φράγκου και συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Μιχάλης Ψύλος, ο Πρόεδος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. κ Χρήστος Λυγερός και ο Γενικός Έφορος του Σ.Ε.Π. κ. Θοδωρής Κεφαλάς.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας της διημερίδας και ο κ. Ψύλος στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι «Ο εθελοντισμός είναι ένα ζήτημα που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία, όχι μόνο τώρα λόγω του προσφυγικού, αλλά κυρίως γιατί ο εθελοντισμός μαζί με την αλληλεγγύη είναι οι δύο πυλώνες που οικοδομούν την κοινωνική συνοχή». Ο κ Ψύλος ευχήθηκε στο Σώμα Προσκόπων κάθε επιτυχία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι από αυτή τη διημερίδα «το Σ.Ε.Π. θα βγει ακόμη πιο δυνατό, ακόμη πιο πολύ δεμένο με την κοινωνία, γιατί χρειαζόμαστε όλοι το μήνυμα του προσκοπισμού, χρειαζόμαστε όλοι το μήνυμα της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού».

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Π. κ. Χ. Λυγερός αφού παρουσίασε το πρόγραμμα και τους στόχους τη διημερίδας τόνισε ότι «Η πρόσφατη κρίση έδωσε μεγαλύτερο έναυσμα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δει κανείς, και πιο προσεκτικά, τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των εθελοντικών οργανώσεων στην πατρίδα μας. Αυτό μας δίνει μια μεγαλύτερη ευθύνη, ως ένας ιστορικός και μεγάλος οργανισμός, να θέλουμε ο εθελοντισμός να έχει στέρεα βάση, πλαίσιο και δυνατότητες αμοιβαίας συνεργασίας». «Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις πήραμε την πρωτοβουλία ως ΣΕΠ - ζητήσαμε το ενδιαφέρον και τη συνδρομή του ΠτΔ - να προκηρύξουμε μια τέτοια δραστηριότητα ανταλλαγής σκέψεων και προβληματισμού για το πού βρίσκεται ο εθελοντισμός στην πατρίδα μας. Στην προσπάθεια αυτή είχαμε το ενδιαφέρον και της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων αλλά και φορέων, ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό».

Η διημερίδα (ethelontismos.sep.org.gr) περιλαμβάνει τέσσερις θεματικές ενότητες. Το Σάββατο 29/4, η πρώτη ενότητα αφορά «Το θεσμικό πλαίσιο του εθελοντισμού», όπου μεταξύ άλλων θα μιλήσουν ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Παυσανίας Παπαγεωργίου και ο Επίτροπος Εθελοντισμού της Κύπρου καθώς η Κύπρος έχει εφαρμόσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο εθελοντισμού. Η δεύτερη ενότητα έχει θέμα«Προσέλκυση, δέσμευση και ανάπτυξη ικανοτήτων των εθελοντών-Ποιότητα στον εθελοντισμό», και κατά την τρίτη ενότητα «Χτίζοντας σχέσεις ωφέλειας για την κοινωνία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Επιχειρήσεις» θα υπάρξει μεταξύ άλλων παρέμβαση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Κατά τη δεύτερη ημέρα, Κυριακή 30/4, θα εξεταστεί η θεματική ενότητα:«Διακυβέρνηση με διαφάνεια και υπευθυνότητα. Το αποτύπωμα του εθελοντισμού στην κοινωνία και στην οικονομία».

Κατά την πρώτη ημέρα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει η απονομή τιμητικής διάκρισης στο ΣΕΠ για το έργο του στο προσφυγικό, η παραλαβή θα γίνει από τους προσκόπους της Λέσβου. Στη συνέχεια θα γίνει απονομή τιμητικής διάκρισης στους εννέα Έλληνες προσκόπους που ανακηρύχθηκαν Πρόσκοποι του Κόσμου για την εθελοντική τους προσφορά. Θα υπάρξει επίσης, μαγνητοσκοπημένη ομιλία του νέου ΓΓ της Παγκόσμιας Οργανισμού Προσκοπικής Κίνησης Αχμάντ Αλεντάουι.



Η διημερίδα «Ανιχνεύοντας το μονοπάτι του εθελοντισμού» θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Αναστάσεως & Τσιγάντε, 15669, Παπάγος).