Κλάδος Προσκοπικού Δικτύου: Η ενότητα, της ευέλικτης εκπαίδευσης, Β11Δ στην Κοζάνη

Αρθρογραφος: Christodoularas Alexis
Ημ/νια Έκδοσης: 17/07/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Τον κύκλο της μεθοδολογίας του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου ολοκλήρωσαν οι εκπαιδευόμενοι της ενότητας της ευέλικτης εκπαίδευσης Β11Δ, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την Κυριακή 13 και 14 Ιουλίου, στο φιλόξενο Ευρωπαϊκό Κέντρο των παλαιών Προσκόπων στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης.




Οι πολυήμερες δράσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του πρώτου μέρους της ενότητας της ευέλικτης εκπαίδευσης Β11Δ, ενώ ακολούθησαν και δύο δραστηριότητες που συνέβαλαν, έμπρακτα, στην εκπαιδευτική διαδικασία. 




Η πρώτη δραστηριότητα εντασσόταν στο Πεδίο Ενασχόλησης της Σταδιοδρομίας. Η ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα θεωρείται από πολλούς σημαντική και ως η λύση για την ελληνική οικονομία. Οι εκπαιδευόμενοι, λοιπόν της Β11Δ ανακάλυψαν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον πρωτογενή τομέα επισκεπτόμενοι τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και κάνοντας σχετική συζήτηση με τον πρόεδρο κ. Νίκο Πατσιούρα. 



Ήταν μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, μέσα από την οποία εξήχθησαν συμπεράσματα και προέκυψαν ιδέες για πιθανές μελλοντικές δράσεις ή δραστηριότητες των Προσκοπικών Δικτύων. 



Η δεύτερη δραστηριότητα εντασσόταν στο Πεδίο Ενασχόλησης της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ήταν μια δραστηριότητα Κοινωνικής Παρέμβασης, όπως λέγεται στο Προσκοπικό Δίκτυο, η οποία δεν λείπει, συνήθως, από το πρόγραμμα του Κλάδου. Οι εκπαιδευόμενοι της Β11Δ, μαζί με τους ανηλίκους που φιλοξενούνται στη Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Αιανής Κοζάνης ανακάλυψαν τα οφέλη της ανακύκλωσης. Έφτιαξαν χαρτί από χρησιμοποιημένο χαρτί και παλιές εφημερίδες. Ακολουθώντας συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία. Παράλληλα, οι εκπαιδευόμενοι ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της δομής και την καθημερινότητα των ανήλικων φιλοξενούμενων.





Με την ολοκλήρωση της ενότητας της ευέλικτης εκπαίδευσης Β11Δ έκλεισε και η προσκοπική χρονιά για τις εκπαιδεύσεις που αφορούν στον Κλάδο Π.Δ. Μια χρονιά με ιδέες και γνώσεις που θα εφαρμοστούν από τους εκπαιδευόμενους μέσα στο τμήμα τους και στις δράσεις του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου.