Οι Πρόσκοποι Καστοριάς στις Πρέσπες

Αρθρογραφος: ΛΑΤΣΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ - ΜΑΡΙΑ
Ημ/νια Έκδοσης: 19/04/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Πολιτισμός, Περιβάλλον


Πριν από λίγες μόλις εβδομάδες όταν ο καιρός ακόμη ήταν ανοιξιάτικος στην ακριτική Δυτική Μακεδονία, η 1η Ομάδα Προσκόπων Καστοριάς πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στις γειτονικές Πρέσπες. Πιο συγκεκριμένα επισκεφθήκαμε τα χωριά Αγ. Γερμανό και Αγ. Αχίλλειο.

Αρχικά στον Αγ. Γερμανό, το παλιό κεφαλοχώρι των Πρεσπών, επισκεφθήκαμε τον ανακαινισμένο και βραβευμένο με το Βραβείο Κoza Nostra Παραδοσιακό  Νερόμυλο του Αγ. Γερμανού. Εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών μας ξενάγησε στον χώρο και μαζί του ταξιδέψαμε στον χρόνο αναλύοντα ςτην πολύπλευρη και βαρυσήμαντη λειτουργία του νερόμυλου. Το μπατάνι, η νεροτριβή ο αλευρόμυλος, όλα εκεί πλήρως λειτουργικά μπροστά μας.

Στην συνέχεια πήραμε τον δρόμο προς τον Αγ. Αχίλλειο. Η περιοχή των Πρεσπών είναι παγκοσμίως γνωστή για την βιοποικιλότητά της. Άνθρωποι απ’ άκρη σ’ άκρη της γης συρρέουν στις Πρέσπες για να παρακολουθήσουν κάθε λογής πουλιά. Έτσι, δεν μπορούσαμε να αφήσουμε τέτοια ευκαιρία να χαθεί! Σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ανεβήκαμε στη θέση Κρίνα. Η θέση Κρίνα είναι ένας μικρός λόφος απέναντι από το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, απ’ όπου μπορεί κανείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό να παρακολουθήσει τις αποικίες ροδοπελεκάνων και αργυροπελεκάνων.



Τέλος, μετά από την όμορφη και ιδιαίτερη αυτή εμπειρία, περπατήσαμε όλοι μαζί μέχρι τον νησί του Αγ. Αχιλλείου. Κάναμε τον γύρω του νησιού, μιλήσαμε με τους ντόπιους και μάθαμε για την ιστορία του τόπου. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε κατόπιν παρότρυνσης των παιδιών της ομάδας μας. 

Ήταν μια πολύ όμορφη και πολυποίκιλη δράση, την οποία σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα. Η συγκεκριμένη δράση  μπορεί να πραγματοποιηθεί από Ομάδες καθώς και Κοινότητες. Παρ’ όλα αυτά και οι Αγέλες Λυκοπούλων θα μπορούσαν να κάνουν μια αντίστοιχη δράση την οποία θα μπορέσουν να κόψουν και να ράψουν στα μέτρα των μικρών μας φίλων οι άνθρωποι της ΕΠΠ.  Οι ντόπιοι είναι πολύ καλοί και πρόθυμοι να σας βοηθήσουν σε οτιδήποτε χρειαστείτε.Θα μπορούσατε στην περιοχή να πραγματοποιήσετε και μια διήμερη ή και τριήμερη εκδρομή.

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της δράσης μη διστάσετε να απευθυνθείτε στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στα τηλ  2385051211