Οι Πρόσκοποι γιόρτασαν την Ώρα της Γης!

Αρθρογραφος: Ομάδα Σύνταξης
Ημ/νια Έκδοσης: 02/04/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Περιβάλλον


Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Σάββατο 30 Μαρτίου, χιλιάδες Πρόσκοποι σε όλο τον κόσμο σταμάτησαν το συνηθισμένο τους πρόγραμμα, έσβησαν τα φώτα για μία ώρα, την ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ και προσπάθησαν να προβάλλουν τα σημαντικά και πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα.



Οι Έλληνες Πρόσκοποι, θεωρώντας την προστασία του περιβάλλοντος, προσωπική τους υπόθεση, με απλές δράσεις, γεμάτες προσωπικό παράδειγμα, έδειξαν στα μέλη τους και στον κοινωνικό περίγυρο πόσο προσοχή και σεβασμό χρειάζεται το περιβάλλον μας. Μικρές και μεγαλύτερες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλά μέρη της χώρας που δραστηριοποιούνται οι Πρόσκοποι, όλες με έμφαση στην ευαισθητοποίηση για την προστασία του πλανήτη με επίκεντρο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: 7 Φτηνή και Καθαρή Ενέργεια, 12 Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή και 13 Δράση για το Κλίμα.



Μέσα από έναν διαγωνισμό πρωτοτυπίας και lightgraffiti που οργάνωσε η Εφορεία Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος διακρίθηκαν:
  • Το 2ο Σύστημα Προσκόπων Πάτρας
  • Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Νέας Αρτάκης και 
  • Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ρόδου
Τα Προσκοπικά Συστήματα κέρδισαν ένα ηλιακό σύστημα φωτισμού και φόρτισης συσκευών για την κατασκήνωσή τους!



Η παγκόσμια συμμετοχή στην «Ώρα της Γης» έχει καταφέρει να αλλάξει την ατομική συμπεριφορά, αλλά και την νομοθεσία. Έχει επιτύχει ένα τεράστιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο,  αλλά καθώς η επιτάχυνση της αλλαγής του κλίματος και η κλιμάκωση της απώλειας της βιοποικιλότητας απειλούν τον πλανήτη μας, πρέπει να θεωρήσουμε το Περιβάλλον και την προστασία του προσωπική μας υπόθεση και με απλές καθημερινές πράξεις να περιορίσουμε ή ακόμα και να αποτρέψουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις στο Παγκόσμιο Κλίμα. 



Κάθε Μέλος της Προσκοπικής Κίνησης που συμμετείχε στην ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ έγινε παράδειγμα αυτής της μεγάλης προσπάθειας και αισθάνθηκε ότι σαν άνθρωπος,  μέρος του τεράστιου ιστού της ζωής στη Γη, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του που την επηρεάζουν.