Το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χίου στο ακριτικό νησί των Οινουσσών!

Αρθρογραφος: Μπινίκου Ελευθερία
Ημ/νια Έκδοσης: 03/04/2019
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τίμησε η Κοινότητα Ανιχνευτών του 2ουΣυστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 2019, καθώς ταξίδεψε στο ακριτικό νησί των Οινουσσών, έναν τόπο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλία.

Η εκδρομή ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν οι Ανιχνευτές (έφηβοι ηλικίας 14-18 ετών) μας επιβιβάστηκαν στο πλοίο με προορισμό το λιμάνι των Οινουσσών. Κατά την άφιξη,  μας υποδέχθηκαν από το Δήμο Οινουσσών και μας οδήγησαν στον χώρο φιλοξενίας μας. Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιελάμβανε περιήγηση στον οικισμό, γνωριμία με τους κατοίκους του νησιού και τις απαραίτητες πρόβες για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.  Για εμάς, αυτή η παρέλαση θα ήταν ξεχωριστή, καθώς  η νεοαποκτηθείσα μπάντα μας θα έκανε την πρώτη της εμφάνιση και μάλιστα σε έναν ιδιαίτερο τόπο, ο οποίος «γέννησε» εμπνευσμένους, δημιουργικούς και δραστήριους ανθρώπους που υπηρετούν την ελληνική ναυτιλία.


 

Την Κυριακή, οι Ανιχνευτές μας επισκέφτηκαν τη Σχολή Πλοιάρχων Οινουσσών, μια από τις παλαιότερες ακαδημίες εμπορικού ναυτικού της Ελλάδας,  όπου μας υποδέχθηκαν ο  Διευθυντής Σπουδών και ο Διοικητής της Σχολής και μας μίλησαν σχετικά με τον τρόπο εισαγωγής στην Ακαδημία, το πρόγραμμα σπουδών, το ναυτικό επάγγελμα, καθώς και τις επαγγελματικές διεξόδους μετά το πέρας των σπουδών. Οι Ανιχνευτές μας είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με σπουδαστές της Σχολής και να θέσουν όλες τους τις ερωτήσεις.


 

Aκολούθησε επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών, όπου μας υποδέχθηκαν η Διευθύντρια του Μουσείου και ο καθηγητής Σωτήρης Πιπέρης, οι οποίοι μας ξενάγησαν στους χώρους του. Τα εκθέματα εντυπωσιακά, μεταξύ των οποίων ομοιώματα πλοίων κατασκευασμένα από Γάλλους αιχμαλώτους στην Αγγλία την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων, πίνακες, μισά μοντέλα πλοίων και άλλα αξιόλογα εκθέματα.


Στη συνέχεια, η Κοινότητά μας, με σύμμαχο τον καιρό, πεζοπόρησε σε διαδρομή που μας υποδείχθηκε από ντόπιους και απόλαυσε το φυσικό κάλος της περιοχής. 




Την ίδια ημέρα, οι Ανιχνευτές μας αφιέρωσαν το απόγευμά τους στην προετοιμασία δρώμενων ενόψει της συμμετοχής της Κοινότητάς μας στην  35η Πανελλήνια Ανιχνευτική Πολιτιστική Ενημέρωση.

 

Ανήμερα της Εθνικής Εορτής, στις 7 το πρωί, η μπάντα μας περιήλθε στα σοκάκια του οικισμού παιανίζοντας. Λίγο αργότερα, μέλη της Κοινότητάς μας συμμετείχαν στη Δοξολογία που έλαβε χώρα στον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό του Αγίου Νικολάου και στη συνέχεια, παρευρεθήκαμε στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Πεσόντων Ηρώων. Αμέσως, ξεκίνησε η παρέλαση των μαθητών όλων των βαθμίδων των εκπαιδευτηρίων του νησιού  και της Ακαδημίας Πλοιάρχων Οινουσσών,  η οποία έκλεισε πανηγυρικά υπό τους ήχους της  μπάντας μας.


Φυσικά, μια τέτοια ημέρα δε θα μπορούσαμε να λείπουμε από την παρέλαση στο νησί της Χίου με τα υπόλοιπα τμήματα του Συστήματός μας. Έτσι, πήραμε το δρόμο της επιστροφής ταξιδεύοντας πίσω στη Χίο, όπου όλα τα Προσκοπικά Συστήματα της Περιφέρειάς μας απέσπασαν τα θερμά χειροκροτήματα των πολιτών. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ :


Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμαρχο Οινουσσών κ. Στέφανο Βογιατζή, τη Δημοτική Σύμβουλο κα Βαρβάρα Κατσιάνου., το ΚΕΠ του Δήμου Οινουσσών και την Κα Μαριάννα Ηλιοπούλου για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή της δράσης μας.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Δημοτικό Σχολείο Οινουσσών και τη Διευθύντρια κα Μαρία Οκουτσίδου για τη φιλοξενία και χρήση αιθουσών του σχολείου.


Επίσης,θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την ΑΕΝ Οινουσσών, και συγκεκριμένα τον Πλωτάρχη του ΛΣ κ. Βατούση Παντελεήμων (Διοικητή της Σχολής), τον Πλοίαρχο Α’ Ε.Ν. και Διευθυντή Σπουδών της Σχολής, κ. Θεοδωράκη Κυριάκο, την Ανθυποπλοίαρχο ΛΣ κα Πυριανιάν Δέσποινα και τους τεταρτοετείς σπουδαστές, Πανταζή Πανταζή και Χρονόπουλο Στυλιανό για την κατατοπιστική ενημέρωση σχετικά με τη φοίτηση στη Σχολή και το ναυτικό επάγγελμα.


Επιπλέον, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, στον κ. Σωτήρη Πιπέρη (Καθηγητή) και στην κα Ελένη Αχλιόπτα για την ξενάγηση στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Οινουσσών.


Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους κατοίκους του οικισμού για τα καλά και ενθαρρυντικά τους λόγια, καθώς και για τη ζεστή φιλοξενία καθ’όλη τη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί.


Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες στον «μαέστρο» της μπάντας μας, κ. Νίκο Σγούτα, μέλος της Επιτροπής Γονέων του Συστήματός μας, με την υποστήριξη του οποίου έγινε δυνατή  η συμμετοχή μας στην παρέλαση με την μπάντα κρουστών.