Τα Λυκόπουλα αγαπούν και εξερευνούν την "άγρια φύση"

Αρθρογραφος: Μπένος-Πάλμερ Θεόδωρος
Ημ/νια Έκδοσης: 12/03/2019
Κατηγορίες: Περιβάλλον


Η διατήρηση της άγριας φύσης είναι ένα θέμα που χρειάζεται προσοχή κάθε μέρα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η άγρια φύση είναι συχνά μεγάλες και σύνθετες - είναι φυσιολογικό για τα άτομα να αισθάνονται ανίσχυρα. Ωστόσο, οι μικρές ενέργειες κάθε ατόμου προστίθενται σε μια πολύ μεγαλύτερη λύση - καθιστώντας τη διαφορά ανάμεσα σε ένα είδος που επιβιώνει ή εξαφανίζεται για πάντα.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Άγριων Ζώων και Φυτών είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τις πολλές όμορφες και ποικίλες μορφές άγριας πανίδας και χλωρίδας και να ευαισθητοποιήσουμε για το πλήθος των πλεονεκτημάτων που παρέχει η διατήρηση στους ανθρώπους.

Αυτά σκέφτηκαν και οι Γερόλυκοι της 1ης Αγέλης Χαϊδαρίου και οργάνωσαν για τα Λυκόπουλα, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019,  μια αξέχαστη εξερεύνηση στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, στο Δαφνί.

Ο Βοτανικός Κήπος «Ιουλίας & Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», εκτός από τον υψηλό βαθμό ποικιλότητας της  χλωρίδας, έχει χαρακτηριστεί και ως ιδανικό φυσικό καταφύγιο άγριας ζωής, το οποίο παρέχει την δυνατότητα ενός πλήρους και αδιατάραχτου τροφικού πλέγματος. Στον χώρο αυτό, οι ζωντανοί οργανισμοί (θηλαστικά, πτηνά, ερπετά, αμφίβια, κά.) λειτουργούν με τους δικούς τους κανόνες. Τους κανόνες της Φύσης!




Τα Λυκόπουλα συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι γνωριμίας του χώρου, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις λιμνούλες, το μικρό δάσος από μπαμπού, τις υπερ-αιωνόβιες ελιές αλλά και πολύ σπάνια δένδρα από την Κίνα και να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να προστατεύονται όλα αυτά τα «θαύματα» της Φύσης.




Έπρεπε όμως να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν στον περίπατο και 15 στοιχεία που βρίσκονταν γύρω τους! Με ένα μολύβι και την φόρμα «Περίπατος στη Φύση» στο χέρι ξεκίνησαν την προσεκτική παρατήρηση μέσα στον Κήπο που τους αποκάλυπτε σιγά-σιγά τα μυστικά του: μια κρυμμένη χελώνα, έναν ιστό αράχνης ή ένα μικρό μανιτάρι.




Τέλος φωτογραφήθηκαν με την κάρτα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Άγρια Ζωή και το σύνθημα «Κάνε Κάτι Σήμερα» ( #DoOneThingToday  ) συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό.

Μαζί με την 1η Αγέλη Χαϊδαρίου, είχε την χαρά να βρίσκεται και ο Έφορος Εφαρμογής Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Μπένος-Πάλμερ, που συζήτησε με τα παιδιά για τα σημαντικά θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και για το εμπόριο των άγριων ζώων.