Οι Χιώτες Πρόσκοποι στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Τσεσμέ

Αρθρογραφος: Μπινίκου Ελευθερία
Ημ/νια Έκδοσης: 19/02/2019
Κατηγορίες: Κόσμος



«Τα ερειπωμένα μνημεία του Γένους τα οποία επιμένουν να φυλάσσουν τον τόπο και τον τρόπο του βίου της πονεμένης Ρωμιοσύνης διηγούνται την μακραίωνη ιστορία της παρουσίας των πατέρων μας.» 

(Δήλωση Οικουμενικού Πατριάρχη – Κυριακή 10/02/2019, Τσεσμέ Τουρκίας.)

Οι Πρόσκοποι του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου αντιλαμβανόμενοι ότι η Ιστορία και ο Πολιτισμός του παρελθόντος καθορίζουν την βαρύτητα της ευθύνης μας στο παρόν, φοροι της ΠΕ Χίου και Βαθμοφόροι του 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Χίου,θεωρήσαμε παραπάνω από καθήκον μας να παραστούμε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2019, του πρώην μητροπολιτικού Ναού Κρήνης (Τσεσμέ) Ερυθραίας, λόγω της εορτής του Αγίου Χαραλάμπους στον οποίο είναι αφιερωμένος, προεξάρχοντος του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. 






Ο χώρος σήμερα αποτελεί αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων της πόλης και οι τουρκικές αρχές παραχώρησαν ειδική άδεια για την τέλεση της Λειτουργίας.


                  




Η υπερηφάνεια μας και η τιμή που αισθανθήκαμε δίνοντας το (απαραίτητο) χιώτικο προσκοπικό παρόν είναι βαθύτατες, όχι μόνο γιατί το συμβολικό «αντίδωρο» που προσέφερε ο Μητροπολίτης Σμύρνης προς τον Πατριάρχη ήταν αντίγραφο της Παναγιάς της Νεαμονίτισσας της Χίου, ούτε μόνο γιατί εκκλησιαστήκαμε και φανήκαμε χρήσιμοι σε μια Πατριαρχική Θεία Λειτουργία αλλά και γιατί βρεθήκαμε σ’έναν τόπο, που κάποτε υπήρξε τόσο ελληνικός και χριστιανικός όσο το σημερινό Αιγαίο, η Αττική, ή η Αρκαδία! "