Επίσκεψη του 1ου Συστήματος Προσκόπων Φιλοθέης στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας και το Αρχηγείο Στόλου

Αρθρογραφος: Dafni Christina
Ημ/νια Έκδοσης: 27/12/2018
Κατηγορίες: Προσκοπική Ζωή, Κοινωνία


Μια διαφορετική δράση πραγματοποιήσε το 1ο Σύστημα Προσκόπων Φιλοθέης, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018.

Κάθε προσκοπική δράση είναι ξεχωριστή μα και παιδαγωγικά ωφέλιμη, όμως η συγκεκριμένη άφησε ένα διαφορετικό στίγμα στους Προσκόπους που συμμετείχαν.

 

23 Πρόσκοποι της Ομάδας, 3 Ανιχνευτές της Κοινότητας και μέλη του Αρχηγείου του Συστήματος είχαν τη χαρά και την τιμή να επισκεφτούν τον Ναύσταθμο στη Σαλαμίνα και το Αρχηγείο Στόλου.

Την ξενάγηση επιμελήθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Ιώαννης Παυλόπουλος ο οποίος απηύθυνε την πρόσκληση.



 

Στην αίθουσα συμβουλίων των αρχηγών, εκεί δηλαδή που κάθε μέρα συσκέπτεται το Αρχηγείο Στόλου, Πρόσκοποι, Ανιχνευτές & Ενήλικα Στελέχη  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ενδελεχή παρουσίαση από τον ίδιο τον Αρχηγό Στόλου με προσομοίωση (βίντεο) της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, οπτικοακουστική αναπαράσταση ολόκληρου του Στόλου ανά τμήματα και μέσα. Το Πολεμικό Ναυτικό σε στεριά και θάλασσα είναι ο κρυφός φύλακας της χώρας μαζί με τα υπόλοιπα σώματα, πραγματοποιώντας καθημερινά σημαντικό έργο. Ιδιαίτερη εντύπωση και συγκίνηση επέφερε η εξιστόρηση της άσκησης «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018» η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ ο Στόλος διέθετε τα οστά της Μπουμπουλίνας καθώς και τις καρδιές των Μιαούλη και Κανάρη· των πρώτων Ναυάρχων δηλαδή.

 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε με τους παρευρισκόμενους να εξερευνούν τα υποβρύχια Υ/Β ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ & Υ/Β ΜΑΤΡΩΖΟΣ. Φυσικά ήταν εντυπωσιακό να βλέπεις πώς ζει το πλήρωμα μέσα καθώς και πώς λειτουργεί ένα υποβρύχιο.

 

Για το τέλος έμεινε η ξενάγηση στην φρεγάτα Φ/Τ ΥΔΡΑ όπουο Κυβερνήτης της, εξήγησε τις βασικές λειτουργίες, το έμψυχο και «άψυχο» πλήρωμα, αλλά και τα μηχανικά συστήματα που βρίσκονται στη γέφυρα και σε όλο το πλοίο.

 

Στην πρύμνη της φρεγάτας, πραγματοποιήθηκε κραυγή της Ομάδας, προς τιμήν του Αρχηγού Στόλου κ. Ιωάννη Παυλόπουλου ο οποίος επί 13 συναπτά έτη ήταν Πρόσκοπος του 1ου Συστήματος Προσκόπων Φιλοθέης.

Άνθρωπος μεστός, διακριτικός, με γνώσεις, χαρούμενος και απολαυστικός στον λόγο του. Πάνω από όλα όμως Π ρόσκοπος γιατί... Μια φορά Πρόσκοπος πάντα Πρόσκοπος... και ο ίδιος φαίνεται να μην ξέχασε ποτέ το προσκοπικό παιχνίδι το οποίο, όπως πάντοτε φροντίζει να τονίζει στις νέες γενιές, τον σημάδεψε στη ζωή του και του χρησίμευσε σε πάρα πολλές πτυχές της.

 

Η ιδιαίτερη αυτή δράση η οποία κράτησε 4 ώρες αλλά κανείς δεν ήθελε να γυρίσει πίσω, είχε ως αποτέλεσμα την επισφράγιση της φιλίας και του δεσμού που δημιουργεί μια προσκοπική οικογένεια στα μέλη της, ότι ηλικία κι αν αυτά έχουν.

 

Το 1ο Σύστημα Προσκόπων Φιλοθέης ευχαριστεί τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο και όλους του τους συνεργάτες στο Αρχηγείο Στόλου, για την ανεπανάληπτη εμπειρία που προσέφεραν στα μέλη του Συστήματος αλλά και για την φιλοξενία που τους παρείχαν. Η εμπειρία ήταν μοναδική.



Αντιγόνη Η. Τσουκαλά

ΑΟΠ 1ου Συστήματος Φιλοθέης