"Στους Έλληνες Προσκόπους για να μην ξεχνάνε..."

Αρθρογραφος: Ιστορικό Αρχείο
Ημ/νια Έκδοσης: 16/11/2018
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


Πριν λίγες ημέρες ο Δημήτρης Παπαχρήστος, σε επετειακή εκδήλωση στην Αίθουσα «Α. Λευκαδίτης» του Σ.Ε.Π., μίλησε σε ενήλικα στελέχη της Kίνησης για την εμπειρία που είχε ως φοιτητής στα γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. Κυρίως όμως τόνισε την ανάγκη να είναι οι νέοι πρωτοπόροι σε κάθε εποχή. 

Με την ευκαιρία αυτή φέρνουμε στη δημοσιότητα σήμερα μια μικρή ιστορία με τον ίδιο πρωταγωνιστή…

Το 2000 γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Σεφέρη και τα 90 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού. Όπως συνηθίζει μέχρι σήμερα, ο τότε Γενικός Έφορος Χ. Βογιατζής ετοίμασε ένα μικρό κολλάζ για την επέτειο εξέγερσης των φοιτητών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η μικρή αφίσα είχε τα χαρακτικά του Γιώργη Βαρλάμου, μαζί με τον στίχο του Γ. Σεφέρη  «Βόηθα Θεέ μου να θυμόμαστε» από το ποίημα «Σαλαμίνα της Κύπρος».

Ο Χ. Βογιατζής συναντάει μια ημέρα του Νοέμβρη τον συνάδελφό του Δημήτρη Παπαχρήστο. Του δείχνει την επετειακή αφίσα κι εκείνος με ιδιαίτερη χαρά γράφει την εξής αφιέρωση για όλα τα μέλη του ΣΕΠ:

«Στους Έλληνες Προσκόπους για να μην ξεχνάνε,

καθότι το άλλο έγκλημα είναι η λησμονιά».


Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι συγγραφέας και υπάλληλος της Τραπέζης Ελλάδος. Είναι επίσης αρθρογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Έγινε γνωστός ως βασικός εκφωνητής στο ραδιοσταθμό των φοιτητών κατά την εξέγερση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το 1973. Η μορφή του θεωρείται πλέον εμβληματική διότι δεν θέλησε ποτέ να εξαργυρώσει την αντιδικτατορική του δράση.