Προσφορά των Ελλήνων Προσκόπων μετά την εισβολή στην Κύπρο

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 19/07/2018
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


Στις 20 Ιουλίου 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέλαβε το 36% των εδαφών του νησιού εκτοπίζοντας χιλιάδες Κύπριους. Με αυτές τις έντονες συνθήκες κηρύσσεται στην Ελλάδα  γενική επιστράτευση.

Αμέσως μετά την ανακοίνωσή της, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων δηλώνει, δια μέσου του Γενικού Εφόρου Δημ. Μαρκουλή, την διαθεσιμότητα των μελών του όπου κριθεί αναγκαίο. Οι κατασκηνώσεις σταματούν και από όλα τα συστήματα ζητείται η επισκευή και καταγραφή του κατασκηνωτικού υλικού, ώστε αυτό να μπορέσει να διατεθεί στην κάλυψη στεγαστικών αναγκών των προσφύγων της Κύπρου.

Με τηλεγραφήματά τους όλοι οι Περιφερειακοί Έφοροι ενημερώνουν την Γενική Εφορεία και τις τοπικές κρατικές αρχές για τους Προσκόπους που δεν ήταν επίστρατοι και ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν όπου χρειαστεί. Στις περισσότερες πόλεις συστήνονται από Προσκόπους ομάδες αιμοδοσίας, νοσοκομειακής περίθαλψης,πυρόσβεσης, ταχυδρομικών και τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αλλά και ψυχαγωγίας!

Η τελευταία ομάδα είχε σκοπό να κρατήσει καλό το ηθικό στις ακριτικές περιοχές. Ωστόσο, το πρώτο κάλεσμα ήρθε από τα νοσοκομεία που ζητούσαν άμεσα αιμοδότες μέσα από τους προσκόπους που δήλωναν έτοιμοι.

Όμως, η επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων δημιουργούσε προβλήματα και στη λειτουργία κάποιων δημοσίων υπηρεσιών. Έτσι, πρόσκοποι σε όλη την Ελλάδα βοήθησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην διαλογή και διανομή της αλληλογραφίας, τα τηλεγραφεία του ΟΤΕ στη λήψη και διαβίβαση μηνυμάτων. Σε κάποιες επαρχιακές πόλεις βοήθησαν ακόμα και σε εργασίες συγκομιδής προκειμένου να μην πεταχτούν οι καρποί λόγω απουσίας εργατικών χεριών!

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η οργάνωση από τις Οδηγούς δράσεων απασχόλησης παιδιών σε Θεσσαλονίκη και Βόλο προκειμένου οι μητέρες τους να συνεχίσουν τις εργασίες των συζύγων τους.

Τις επόμενες εβδομάδες ΣΕΠ & ΣΕΟ οργάνωσαν σε όλη την Ελλάδα συνεργεία που συγκέντρωναν και συσκεύαζαν προσφορές βοήθειας για τον λαό της Κύπρου. Μόνο από τα Προσκοπικά Συστήματα της Βόρειας Ελλάδας συγκεντρώθηκαν 537 κιβώτια με τρόφιμα και 1550 μπόγοι (δέματα) με είδη ιματισμού. Επιπλέον από την Περιφερειακή Εφορεία Δράμας στάλθηκαν τρία βαγόνια με 800 κουβέρτες, από την Π.Ε. Ημαθίας 177 φλοκάτες και από την Π.Ε. Δράμας δύο φορτηγά με κλινοσκεπάσματα και ρουχισμό.


Στα τέλη Αυγούστου του 1974 αντιπροσωπεία του Σώματος Προσκόπων Κύπρου με τον ΓΕ Κ. Χρήστου φιλοξενείται στην Ελλάδα και παραλαμβάνει την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε συγκεντρωθεί. Την ίδια περίοδο στην Ρόδο αλλά και σε άλλες πόλεις, με πρωτοβουλία των Προσκοπικών Συστημάτων, οργανώθηκε φιλοξενία Κυπρίων προσφύγων σε σπίτια ή σε προσκοπικά κέντρα. 

Σε μια δύσκολη και ταραγμένη περίοδο για τον Ελληνισμό οι Πρόσκοποι προσπάθησαν να βοηθήσουν όπως μπορούσε ο καθένας . Όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Γενικός Έφορος στο ευχαριστήριο μήνυμά του («Πρόσκοπος»,9/1974): «Δεν ξέρω με ποιον τρόπο εσύ βοήθησες στο κάλεσμα της πατρίδος. Μπορεί να είσαι ένας μικρός ήρωας, μπορεί να είσαι εκείνος ο μικρούλης με το πλατύγυρο που χτυπούσε τα κουδούνια των σπιτιών και μοίραζε ευγενικά την αλληλογραφία, μπορεί να είσαι από εκείνους που ξενύχτησαν φτιάχνοντας δέματα για την Κύπρο ή εκείνος ο Πρόσκοπος από την ύπαιθρο που βοήθησε στη συγκομιδή των φρούτων. Όποιος κι αν είσαι, δεν έχει σημασία, αρκεί που φώναξες το «Έτοιμος» κι ανασκουμπώθηκες για να δώσεις βοήθεια».

 

Φωτογραφίες:

1. Ο Τοπικός Έφορος Μπουρούντι Ιάκωβος Βακάκης μαζί με αντιπροσωπεία του Σώματος Προσκόπων Κύπρου στη Λεμεσό κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας που συγκέντρωσε το ΣΕΠ (9/1974).

2. Πρόσκοποι και λυκόπουλα στην Ηγουμενίτσα συσκευάζουν ρούχα για τους πρόσφυγες της Κύπρου (7/1974)