Στον Πρόσκοπο Κώστα Γεωργάκη

Αρθρογραφος: Zacharakis Meletis
Ημ/νια Έκδοσης: 20/04/2018
Κατηγορίες: Σαν σήμερα, Προσκοπική Ιστορία


Ο Κωνσταντίνος Γεωργάκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα, στις 23 Αυγούστου του 1948. Σπούδαζε Γεωλογία στην Ιταλία, όταν το 1970 ανώνυμα σε συνέντευξή του αποκάλυψε ότι η δικτατορία της 21ης Απριλίου είχε διεισδύσει στις ελληνικές οργανώσεις της Ιταλίας. Φοβούμενος πως θα ανακάλυπταν την ταυτότητά του, αποφάσισε να προβεί σε μια πράξη διαμαρτυρίας κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα, η οποία δεν θα έδινε τη δυνατότητα στο καθεστώς να κάνει αντίποινα προς την οικογένειά του μου έμενε στην Κέρκυρα.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 1970, στην πλατεία Ματεότι της Γένοβας, μπροστά από το δικαστικό μέγαρο, περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε, φωνάζοντας: 

«Το έκανα για χάρη της Ελλάδας, ζήτω η δημοκρατία, όλοι οι Ιταλοί ας αναφωνήσουν : Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα». 

Ο νεαρός φοιτητής πεθαίνει στο νοσοκομείο μετά από λίγες ώρες.

Το περιστατικό αποσιωπήθηκε στην Ελλάδα, όμως προκάλεσε έντονη αίσθηση στη διεθνή κοινότητα. Η πράξη αντίστασης του Κωνσταντίνου Γεωργάκη αποτελεί την πρώτη αυτοθυσία κατά της δικτατορίας που έπληττε τους Έλληνες. Η τόλμη και η αυταπάρνηση που επέδειξε πέρασαν από στόμα σε στόμα στη νέα γενιά της χώρας, για να γίνουν παράδειγμα δράσης από πλευράς των αντιστασιακών οργανώσεων της νεολαίας. 

Σήμερα, στην πλατεία που αυτοπυρπολήθηκε οι ιταλικές Αρχές έχουν τοποθετήσει αναμνηστική πλάκα μετην επιγραφή:

«Στον νεαρό Έλληνα Κωνσταντίνο Γεωργάκη που θυσίασε τα 22 χρόνια του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία της πατρίδας του. Όλοι οι ελεύθεροι άνθρωποι σκιρτούν μπροστά στην ηρωική του χειρονομία. Η Ελεύθερη Ελλάδα θα τον θυμάται για πάντα».

Ο Κωνσταντίνος Γεωργάκης ήταν Πρόσκοπος στη Κέρκυρα και έγινε για όλους παράδειγμα μένοντας πιστός στην προσκοπική του υπόσχεση


* Στη φωτογραφία ο Κ. Γεωργάκης το 1957 στη Κέρκυρα.